Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zaručené tipy, jak si užít tereziánské léto. Pro cestování je jako stvořené

14. října 2022 | 14:00

Dovolená nemusí nutně končit srpnem a zářím. I říjen je ideální pro cestování karavanem. Výhod je hned několik. Vedle příjemného počasí vás v cílových destinacích nečekají mraky turistů, silnice jsou lépe průjezdné a také ceny odpovídají vedlejší sezóně. Sepsali jsme všechno, co potřebujete vědět, než se vydáte na toulky pojízdným hotelem včetně tipů na úžasná místa jak u nás, tak i u našich sousedů!

Cestování na podzim má své kouzlo. Příroda hýří všemi barvami, hojně navštěvovaná místa nejsou tak přeplněná davy turistů a bez kolon aut táhnoucích se k chorvatským hranicím jste za pár hodin nejen v sousedním Rakousku, ale klidně i ve Slovinsku nebo v italských Benátkách. Láká vás strávit podzim v teple, nebo si chcete udělat s rodinou roadtrip po nejkrásnějších místech v Česku? Připravili jsme pro vás základní rady a tipy, jak začít i co navštívit. Zážitků je nespočet. Od degustace vína v samém srdci Moravy přes návštěvu Svatováclavských slavností až po různá sportovní vyžití. Co tak zkusit nejlépe všechny najednou?

VIDEO: Lékárnička na dovolenou: Co vám nesmí chybět?

Video se připravuje ...
Lékárnička na dovolenou: Co vám nesmí chybět? • VIDEO: Videohub

Autopůjčovna, soukromý majitel nebo Booking pro karavany?

Míst, kde si půjčit váš vysněný karavan nebo obytňák, je celá řada. Kromě klasických půjčoven aut jsou tu i webové portály, na kterých narazíte na velké množství vozů nejen od půjčoven, ale i od soukromých majitelů, kteří tomuto koníčku propadli natolik, že si pořídili vlastní dům na kolech, jenž v době nepoužívání pronajímají. Největší nabídkou v Česku disponuje webová platforma Campiri.com, která má ve svém portfoliu přes 650 aut všech typů vhodných pro rodiny i páry.

„Poté, co na Campiri vyberete termín a odkud chcete vyrazit, zobrazí se vám adekvátní nabídka vozů. Ty můžete filtrovat nejen podle ceny a počtu osob, ale také na základě toho, zda preferujete automat, cestujete se zvířetem nebo potřebujete držáky na kola,” vysvětluje Lukáš Janoušek, CEO a spoluzakladatel společnosti Campiri. Platforma pro sdílení karavanů a obytných vozů v nedávné době v Praze otevřela také areál pod názvem Campiri Base Praha s řadou služeb, od půjčovny přes servis až po dlouhodobé parkování.

A jak je to s cenou po letní sezóně? Za noc ve čtyřmístném obytňáku zaplatíte v průměru 3 000 Kč. Zatímco taková vestavba Clever Vans vás vyjde i na 2 290 Kč, oblíbený typ Adria Matrix pořídíte okolo 3 100 Kč. Pokud tedy pojedete se čtyřčlennou rodinou na prodloužený víkend od čtvrtku do neděle, počítejte s částkou do 15 tisíc. V říjnu jsou pak ceny pronájmů ještě příznivější, a to zhruba o 10 %. Jak ale potvrzuje spoluzakladatel Campiri.com Lukáš Janoušek, zážitek je to k nezaplacení.

Přespat můžete v kempu, na Stellplatzech i v přírodě, záleží, kam jedete

Obytňák čeká na vyzvednutí a vy přemýšlíte, zda složíte hlavu uprostřed louky, v kempu nebo na Stellplatzech, tedy karavanových stání? Parkovat se rozhodně nedá všude, pravidla se liší podle jednotlivých zemí, což je třeba si ověřit, než se vydáte na cestu.

Zatímco u nás je kempování na divoko povolené, tedy vyjma soukromých pozemků, národních parků, chráněných krajinných oblastí a vojenských újezdů, složitější je to v Německu i Rakousku, kde je nocování na veřejných prostranstvích zakázáno pod pohrůžkou vysoké pokuty. Ani na Slovensku nebo ve Slovinsku nedoporučujeme přespávat ve volné přírodě. Najdou se ale i světlé výjimky. V Rakousku například ve spolkových zemích Horní Rakousko, Štýrsko či Vorarlbersko, kde je takový typ nocování možný. Tolerantní jsou i v Polsku, kde ​​je volné kempování mimo národní parky a přírodní rezervace také povoleno.

Pokud ale s cestováním teprve začínáte, doporučujeme přiklonit se ke Stellplatzům, případně kempům. „Stellplatzy jsou místa vyhrazená obytným vozům a karavanům, kde nechybí přípojka na elektřinu a vodu i výlevka odpadní vody a chemického WC. Takováto infrastruktura bývá i u kempů, je potřeba si ale před odjezdem zjistit všechny podrobnosti, ať na místě nejste překvapeni. Třeba na webu Dokempu.cz, kde najdete kempy vhodné pro karavany i obytné vozy,” radí ředitel portálu Dokempu.cz Adam Gros.

Láká vás cestování karavanem? Dejte mu šanci!
Autor: Campiri

Trasu plánujte, kouskujte a myslete na to, že obytňák není osobní auto

Víme, že největším benefitem cestování v pojízdném hotelu je právě svoboda a nezávislost. Ruku na srdce, pokud se vydáte někam na čtyři a více dní, doporučujeme si trasu alespoň částečně promyslet. Jednak proto, že minimálně jednou za týden bude nutné vylít obsah WC, případně doplnit vodu, ale také proto, abyste nemuseli nocovat na dálničních odpočívadlech nebo benzínkách. Na rozdíl od osobního auta myslete i na nižší rychlost.

Na paměti musíte mít i celkovou velikost auta. Zejména pak jeho výšku. Zatímco řidiči osobních aut nemusí věnovat velkou pozornost dopravním značkám zakazujícím vjezd vozidel vyšších nebo širších, než je uvedená mez, u karavanů a obytných vozů jsou tato značení velmi zásadní – zejména v podzemních garážích nebo u železničních podjezdů. Šířka vozu zase může způsobit komplikace ve zúžených levých pruzích na dálnicích. Abyste mohli řídit karavan s řidičákem skupiny B, musíte si vystačit s vozem do 3,5 tuny. K dispozici tak máte dostatečných více než 500 kilogramů pro doložnost posádky a vybavení, jako jsou jízdní kola, paddleboardy i jiné osobní věci.

Auto je rezervováno, kufry i posádka už netrpělivě čekají na palubě, ale nevíte, kam vyrazit? Máme pro vás tipy na zážitky v Čechách i za hranicemi!

Roadtrip po Česku začněte v Libereckém kraji

Liberecko nabízí spoustu vyžití všeho druhu. Dobrým výchozím bodem je Autocamp Sedmihorky u Turnova. Pro děti je tu připravená dětská herna Mlýn. V rámci dovolené určitě navštivte také skalní města v Českém ráji, zámek Sychrov nebo rozhledny Kopanina, Štěpánka či Bramber v okolí Jablonce nad Nisou. Pokud budete v blízkosti zámku Svijany, 28. září si tady pro vás připravili celodenní program spojený se Svatováclavskými slavnostmi.

Vydejte se směr střední Čechy

Z Libereckého kraje se vydejte do středu republiky. V okolí malebného Kokořínska zde najdete Letovisko Harasov, ze kterého budou jásat všichni nadšení sportovci. Vyjde-li vám počasí, můžete si v kempu půjčit pramice nebo paddleboardy. Kromě toho tady mají také půjčovnu a servis elektrokol nebo horských kol. I po svých můžete prozkoumat zdejší krajinu a udělat si výlet po červené stezce takzvanou Máchovou cestou. I dobrodruzi si přijdou na své. Přímo u jezera se nacházejí pískovcové lezecké stěny. Pro milovníky historie je zase hrad Kokořín otevřený nejen celé září mimo pondělky, ale o víkendech ještě i v říjnu.

A završte skleničkou vína v Jihomoravském kraji

Úžasnou dovolenou můžete strávit na jihu Moravy, kde si vedle velkého množství výletů a sportovních aktivit pochutnáte také na zdejším víně. Hledáte klidný úkryt přímo ve vinařské oblasti? Vsaďte na stellplatz Velké Bílovice nebo Vinařství San Marco v Mutěnicích nedaleko Lednice. Bude to ideální výchozí bod pro poznávání novomlýnských nádrží, Mikulova nebo Lednicko-valtického areálu.

Chcete vyrazit za hranice? Doporučujeme Rakousko!

Z jižní Moravy je to do Rakouska “coby kamenem dohodil“, a tak si výlet můžete prodloužit až k našemu jižnímu sousedovi. Cestování karavanem je tady snadné. Najdete tu mnoho kempů i Stellplatzů k parkování na překrásných místech. A nejen to, i samotná cesta do vybraného cíle vás překvapí ohromujícími výhledy na luční louky, nádherná jezera i tyčící se vrcholky hor. Nezapomeňte si však pořídit rakouskou dálniční známku, které jsou zde povinné.

Pokud si chcete vyzkoušet kempování na divoko, nevynechte cestou Horní Rakousko, Štýrsko či Vorarlbersko. V ostatních částech Rakouska je kempování ve volné přírodě zakázáno. Máme pro vás ale tip na krásný kemp kousek za Salzburgem s názvem Grubhof. Ten je díky svým wellness službám a programům pro děti považován za jeden z nejlepších kempů nejen v Rakousku, ale dokonce i v celé Evropě.

Po cestě byste samozřejmě neměli vynechat ani hlavní město. Nejlepším místem pro návštěvu Vídně je Donaupark Camping Klosterneuburg. Je to areál na vídeňském předměstí ve vinařské obci. Takže ačkoliv budete blízko metropole, jedním krokem jste v okamžiku u vinic a večer si zde můžete dopřát skleničku vyhlášeného bílého vína odrůdy Chardonnay klidně rovnou z obytňáku.

Autor: REDAKCE