Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hřeším, hřešíš, hřešíme: Jak se vyhnout velkému faux pas ve společnosti?

Víte, jak se obléct na společenskou událost a neudělat při tom trapas?
8. srpna 2022 | 06:00

Všechny dobře víme, že by se jistá pravidla v chování, oblékání nebo při stolování měla přísně dodržovat. Hlavně tedy na akcích vysoké důležitosti. Kdo by ale občas neuklouzl – ať vědomky, či nikoli. V čem tedy chybujeme nejčastěji?  

Na Instagramu, konkrétně na profilu @etiquetteforeveryday uvádí věci na pravou míru a zábavně přitom svoje sledující vzdělává dvojice partnerů Libor Neuwirth a Terezie Pekarová, studenti vysoké školy, které etiketa baví spoustu let. „Pravidla zdvořilého chování jsou krásná v tom, že jsou dobrovolná. Nikdo není nucen se jimi řídit. Pokud nám je však etiketa blízká, můžeme zpříjemnit každodenní situace nejen našemu okolí, ale i nám samotným,“ je přesvědčený Libor, který nám vysvětlil pár nejčastějších přešlapů.

Video se připravuje ...
Průvodce dress code: Jak se obléknout, když na pozvánce stojí ... • VIDEO: Videohub

Silonky

Žena by bez nich do společnosti prakticky neměla vyrazit. Tělové silonky nosí denně i královská rodina. Není nutné si je brát prakticky pouze u šatů, které takřka neodhalují nohy, nebo se jedná o neformální příležitosti. Černé silonky se oblékají, je-li k tomu důvod, třeba v době držení smutku.

Zouvání lodiček 

Některé ženy mají ve zvyku si na plesech v pozdních hodinách sundat nepohodlné lodičky a chodit bosé. Tento problém se ovšem dá elegantně vyřešit náhradní, pohodlnější obuví, kterou je dobré si přibalit s sebou.

Dress code

Na mnohých společenských akcích bývá buď dress code striktně předepsaný, nebo je povahou události, případně místem konání, vyžadována určitá úroveň formálního oděvu. Za ten spousta lidí považuje, bohužel, i otrhané džíny s mikinou, které si obléká do divadla.

Divadlo

Do řady sedadel vstupuje první muž, aby ženě usnadnil průchod. Procházíme čelem k ostatním a každému divákovi poděkujeme za ochotné uvolnění uličky. Žena usedá po pravici muže. Výjimka je v případě, kdyby měla žena ze svého místa špatný výhled, nebo by vedle ní seděla podivná osoba. V takovém případě si pár místa vymění. Další výjimkou je místo na kraji řady, tam ženu neusazujeme.

Držení příboru

Příbor nedržíme jako propisku a vidličku nedržíme hroty směrem nahoru, tak je možné vidličku držet pouze v případě, kdy nabíráme sousto, které nelze napíchnout. Ve většině případů směřují hroty vidličky do talíře. Střenky nože a vidličky jsou schovány v dlani, o kterou je opíráme. Pomocí ukazováčků pak na příbor vyvíjíme tlak.

Sklenice vína

Autor: iStock.com

Držet sklenici za její tělo je špatně. Není estetické na ní zanechávat otisky našich prstů. Teplotou naší dlaně navíc víno ohříváme, což rozhodně nechceme. Správně sklenici držíme za stopku – červené klidně úplně nahoře, bílé za stopku uprostřed a šumivé (bývá podávané při nejnižší teplotě) úplně dole.

Kávová lžička

Zásadně ji nikdy neolizujeme. Je to neestetické. Po zamíchání kávy ji pouze odložíme na podšálek, i když na něm zanecháme otisk. Výjimku máme u kávy s pěnou. V takovém případě smíme pěnu od kávy pomocí lžičky ochutnat.

Usazení v restauraci/kavárně

Muži velice často zabírají ta nejpohodlnější místa, aniž by se nad tím zamysleli. Správný gentleman takové místo – zády ke zdi nebo s výhledem do místnosti, přenechává partnerce. Nejsou-li předešlé možnosti k dispozici, usazujeme ženu na místo s výhledem z okna.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Kateřina Pokorná