Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vyzkoušejte aromaterapii – uvolní a zbaví vás stresu

8. srpna 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Už se vám někdy stalo, že jste se natřeli opalovacím krémem a jeho vůně vás automaticky transportovala na rodinnou dovolenou u moře? Vůně v nás dovedou probudit pocity a vzpomínky na oblíbená místa a lidi mnohem rychleji než třeba zvuk či obraz. Je to proto, že čichové receptory jsou přímo napojené na centrum v mozku, které zpracovává emoce.

Aromaterapie využívá sílu čichu a jeho propojení s emocemi na léčbu a prevenci různých chorob. Pomocí esenciálních olejů pomáhá lidem navodit stav emocionálního a fyzického uvolnění. Přečtěte si více o aromaterapii, jak ji využít i u vás doma a jaké benefity z ní můžete získat.

Co je aromaterapie?

Aromaterapie je holistický způsob léčby, který využívá přírodní výtažky z rostlin na zlepšení fyzického stavu a psychické pohody. Nazývá se také terapie esenciálními oleji, jelikož se právě ony v různých formách v rámci aromaterapie využívají.

Oficiálně se pojem aromaterapie objevil až ve dvacátém století, a to díky francouzskému chemikovi jménem René-Maurice Gattefossé. Ten objevil léčivé účinky levandule při popáleninách a později také napsal knihu, ve které popsal využití esenciálních olejů v medicíně.

Aromaterapii však hojně využívaly různé kultury napříč historií. Už ve starém Egyptě, Číně a Indii přidávali části z aromatických rostlin do olejů, balzámů a mastí. Také Hippokrates, otec moderní medicíny, doporučil, aby se pacientům daly do pokojů tlející voňavé byliny. Tvrdil také, že aromatické koupele a masáže jsou cestou ke zdraví.

Autor: Shutterstock

Esenciální oleje a jak je použít

Esenciální nebo také éterické oleje jsou prchavé přírodní aromatické složky, které se získávají převážně destilováním listů, stonků, květů či kůry. Dají se však získat i lisováním či louhováním v rozpouštědle, například v alkoholu.

Dva nejčastější způsoby využití aromaterapie jsou inhalace a aplikace na tělo – oběma způsoby se oleje dobře vstřebají do krevního oběhu. Svoje oblíbené vůně můžete uvolnit do vzduchu pomocí difuzérů či sprejů. Hojně se tyto látky využívají v kosmetických přípravcích, které je možné aplikovat přímo na pokožku. Po dlouhém dni oceníte účinky éterických olejů při masáži nebo relaxační koupeli. A skvělou alternativou je například i nakapání oleje na povlečení či polštář, což vás před spaním dokonale uvolní.

Přeneste aromaterapii i do každodenní činnosti jako je praní prádla. Probuďte své smysly podmanivou vůní aviváže Silan z řady Aromatherapy. Nová receptura s esenciálními oleji vás uvolní a zároveň nabudí vaše tělo i mysl. Vyzkoušejte relaxační Magic Magnolia, květnatou Fascinating Frangipani či některou z exotických novinek Fascinating Jungle nebo Relaxing Maledives. S avivážemi značky Silan zůstává prádlo jemné a dlouhodobě svěží. Svou oblíbenou vůni si tak můžete nosit s sebou 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. S jedinečnou technologií udržitelného parfému, který obsahuje 97 % biologicky odbouratelných složek je aviváž Silan také šetrná k životnímu prostředí.  

Autor: HENKEL ČR, spol. s r.o.

 * Vztahuje se k organickým složkám podle OECD 301/302

Při esenciálních olejích je však důležitá opatrnost. I přírodní látky dokážou být vysoce koncentrované a jejich větší množství dokáže podráždit sliznice a způsobit chemické popáleniny či jiné zdravotní problémy. Není proto nutné to přehánět. Do difuzérů stačí přidat jen pár kapek na to, abyste plně využili všechny jejich benefity. Nikdy si ani nedávejte esenciální olej přímo na pokožku – je důležité ho zředit v jiném, neutrálním rostlinném oleji. Když si nedůvěřujete s dávkováním, vždy můžete sáhnout po hotových zředěných výrobcích.

Jaké benefity přináší aromaterapie?

Aroma z rostlin stimuluje receptory v nose, které posilují vzruchy v nervovém systému rovnou do limbického systému – emočního centra mozku. Aromaterapie nám tak dokáže zlepšit náladu, pozitivně ovlivnit naše emoce a pomoci nám zbavit se stresu a úzkosti.

Terapie vůní také dokáže pomoci lidem zvládat příznaky chronických onemocnění. Podle studií éterické oleje zlepšují pacientům s demencí kvalitu jejich života či tlumí bolest spojenou s osteoporózou. V kosmetice zase pomáhají pacientům trpícím atopickým ekzémem.

Inhalování esenciálních olejů může mít pozitivní přínos i na respirační systém, tedy dutiny, hrdlo a hrudník. Mnohé oleje mají antibakteriální nebo antivirový účinek a mohou tak bojovat proti zápalu nebo alergiím. Kromě toho vám dokážou pomoct i s běžnými bolestmi hlavy, nespavostí nebo nabuzením imunity. Jen je potřeba vybrat tu správnou vůni.