Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jak provonět ložní prádlo?

Ložní prádlo
1. září 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Každý z nás tráví jednu třetinu života v posteli. Hromadí se tam mnoho nežádoucích bakterií či roztočů. Postel je také plná prachu a lidského potu. Čistota postele je důležitá pro kvalitu spánkového cyklu. Z těchto důvodů je žádoucí dbát na pravidelné, a hlavně správné praní povlečení. Jen díky precizní péči vám vaše ložní prádlo bude sloužit dlouho. Jakých zásad se tedy držet?

Jak často prádlo měnit?

Nové ložní prádlo je nutné před prvním povlékáním vždy vyprat, a to na předepsanou teplotu. Prádlo změkne a také jej zbavíte případných nečistot nebo zápachu z výrobny či přepravy. I když se vaše povlečení na první pohled nijak výrazně nezašpiní, musíte pravidelně prát. Ideálně byste jej měli měnit každý týden, ale postačí každých 14 dní. Tímto docílíte toho, že budete vždy usínat v co nejčistším povlečení. Pokud ale trpíte alergiemi nebo jinými kožními problémy, je potřeba ho měnit častěji.

Ložní prádlo
Autor: Shutterstock

Řiďte se instrukcemi od výrobce

Vždy se řiďte instrukcemi, které naleznete na štítku přímo na ložním prádle. Teplota praní totiž záleží na materiálu a barvě vašeho povlečení. Obecně je vhodné jej prát na 40 °C, v případě bílého povlečení můžete nastavit teplotu vyšší, maximálně ale dodržujte 60 °C. Před samotným praním vždy otočte ložní prádlo naruby a zapněte všechny otvory. Zachováte tak zářivou barvu povlečení, které tak bude dlouho vypadat jako nové.

Praní prádla
Autor: Shutterstock

Používejte kvalitní prostředky

U praní ložního prádla platí, že méně je více, proto raději volte menší množství pracích prostředků, než abyste kombinovali několik gelů či prášků s různými funkcemi. Vyplatí se ale nezapomínat na aviváž, která vaše prádlo provoní. A váš spánek v posteli bude ještě o něco příjemnější.

Užívejte si intenzivnější vůni a jemnost čerstvě vypraného prádla s novými avivážemi Silan Aromatherapy. Dodají vašemu oblečení neodolatelnou dlouhotrvající svěžest. Vůně se nejprve uvolní v láhvi. Následně se rozvíjí při praní a sušení oblečení a naplno se projeví při samotném nošení. Užijte si pocit neuvěřitelně jemného prádla a dlouhotrvající svěží vůně 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Nová receptura s esenciálními oleji uvolní vaše tělo i mysl. Vyzkoušejte relaxační Magic Magnolia, květinovou Fascinating Frangipani či některou z exotických novinek Fascinating Jungle nebo Relaxing Maldives. S avivážemi značky Silan zůstává prádlo jemné a dlouhodobě svěží. Svou oblíbenou vůni si tak můžete nosit s sebou nonstop. S jedinečnou technologií udržitelného parfému, který obsahuje 97 % biologicky odbouratelných složek*, je aviváž Silan také šetrná k životnímu prostředí.  

Autor: HENKEL ČR

Nepodceňujte správné sušení a žehlení

Sušení v sušičce na prádlo může být ve většině případů pohodlnější variantou. V případě ložního prádla spíše zvolte sušení klasickým způsobem – vysoké teploty mohou poškodit vlákna. Povlečení před pověšením na šňůru protřepte, zavěste ho hezky narovnané a nikdy ne jen za rohy, zbytečně by se tak vytahalo.

Žehlení prádla
Autor: Shutterstock

Pokud sušíte ložní prádlo venku, vždy ho obraťte naruby, aby nevybledly barvy. Pokud jste povlečení správně usušili, žehlení už bude hračka. Ložní prádlo žehlete vždy naruby a na vysokou teplotu. Pozor si dejte pouze na krepové, které se žehlit nesmí.

Video se připravuje ...