Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Jak se z toho nezbláznit?

Jak se z toho nezbláznit?
28. února 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

I bez celosvětové pandemie je okolo nás dost stresových faktorů, které se snaží připravit nás o zdravý rozum. Žijeme prostě v hektické době, se kterou je obtížné se vyrovnat. Jak na to?

Uvolněte se, prosím

Stresové situace často spouští reakci amygdaly, zodpovědné za různé emoční stavy a výkyvy nálad. Proto většinou reagujeme instinktivně a máme snahu se bránit či naopak útočit, nebo utéct. A útěk nemusí být jen fyzický, jelikož změnou místa se prostě mnoha nepříjemnostem nevyhneme. Občas tedy utíkáme v přeneseném slova smyslu. To pak přichází ke slovu deprese, syndrom vyhoření a celkový nezájem o vlastní život.

Je dobré tomu předcházet, dokud je to zvladatelné. Nejlépe tak, že kultivujeme a stimulujeme novější, civilizovanější části mozku, zvané neokortex. Místo abychom před stresem utíkali nebo s ním bojovali, jej totiž můžeme přijmout, pochopit jej a vyrovnat se s ním. Nejsnáze pomocí uvolňovacích technik, z nichž některé tu představíme.

Buďte kreativní

Malování obrazů, hra na hudební nástroj, tanec, to vše člověka povznáší nad obyčejná zvířata. Ať už věříme v něco vyššího nebo ne, máme přeci jen i svou duchovní složku. Už jen sledování nějakého umění nás uklidňuje, a oddaluje stres. A co teprve, když nějaké umělecké dílo vytvoříte sami! Radost, hrdost a touha pochlubit se, jsou pak přirozené reakce.

Už jste si třeba někdy zkusili namalovat obraz akrylovými barvami na plátno jako opravdový umělec? Možná se to pro začátek zdá jako příliš velká výzva. Nicméně právě překonávání takových překážek trénuje mozek na opravdové životní výzvy a zkoušky.

Navíc můžete využít pomoc například v podobě malování podle čísel. Jsou to vlastně takové omalovánky pro dospělé. Pokud si pořídíte nějakou předlohu obrazu, obdržíte plátno s vyznačenými ploškami, které jsou očíslované. Čísla odpovídají číslům na kelímcích s akrylovými barvami. Stačí jen postupně vybarvovat plošky správnými barvami a časem zjistíte, že namalovat vlastní obraz na plátno není vlastně vůbec složité.

Buďte pozitivní

„Na všem musíte vidět to dobré.“ říkala jednou pacientům po infarktu zdravotní sestra na ARO. „Co je dobrého na tom, že jsem měl infarkt?“ opáčil jeden z nich. „No přece, že jste to přežil a jste tu s námi!“ vysvětlila s úsměvem sestra.

Pokud si tento pozitivní postoj osvojíte, důsledky stresu vás nedoženou. Nebo alespoň negativní dopady minimalizujete. Trénovat to můžete denně. Uhodili jste se o něco do holeně? Místo sprostého nadávání můžete říci: „Skvělé. Jsem rád, že jsem si tu nohu nezlomil.“ Zvedli Vám nájem? No to znamená, že máte to štěstí, že bydlíte v nějakém bytě. Jsou lidi, kteří spí v krabici od ledničky.

Trénujte pozitivní myšlení. Klidně to i trochu přehánějte, dokud Vám to opravdu nepřejde do krve. Zkuste třeba zdánlivě jednoduché cvičení – celý den se na všechny usmívejte. Možná zažijete tu radost, kdy Vám někdo úsměv vrátí. Možná se dokonce stanete lovcem úsměvů a vaším každodenním cílem bude někoho přimět k úsměvu. To pak nemáte tolik času věnovat se vlastním stresům.

Buďte štědří

Každý by pro sebe chtěl kousek toho obyčejného štěstí. Většina z nás hledá, odkud se dá štěstí vzít. Pokud ale pochopíme jednu základní pravdu, můžeme mít štěstí v nekonečném množství. Tou základní pravdou o štěstí je, že nepramení z přijímání něčeho, ale z dávání.

Je přitom zajímavé, že čím více úsilí v cestě za štěstím vynakládáme, tím více se nám cíl vzdaluje. Projevíte-li ale štědrost, pak vás opravdové štěstí dostihne a neuniknete mu. Je v tom trochu mystiky. Když darujete něco, co obdarovaný nemůže vrátit, bude pocit štěstí ještě intenzivnější.

I když toho moc nemáte, můžete toho darovat mnoho. Ten zmíněný úsměv, svůj volný čas k vyslechnutí přítele, který se potřebuje svěřit, ale klidně i něco hmatatelného, o čem víte, že může někoho potěšit, nebo mu prospět. Pokud jste si třeba už zkusili blahodárné účinky malování, je předloha obrazu vynikající a originální dárek pro někoho, kdo také bojuje se stresem.

Buďte vyrovnaní

Ta největší zklamání přicházejí z nesplněných očekávání. Čekali jste, že ve svém věku už budete mít vlastní rodinu? Že povedete vlastní firmu? Že se proslavíte? Psychologové tomu říkají „čekání na zásilku“.

Jde o to, že člověk vlastně vůbec nežije svou přítomností, ale připoutává se k budoucnosti, která ovšem velice pravděpodobně nikdy nenastane. Ve skutečnosti takový člověk může prožívat nádherné věci, ale vůbec není schopen si je užít. Nic mu nepřináší. A to jen proto, že chce prožívat jiné štěstí než to, které se mu nabízí.

Buďte realističtí v tom, co od života očekáváte. Soustřeďte se na přítomné věci, a uvidíte kolik krásy a radosti v nich je. Odložte obavy z budoucnosti, protože různé krizové scénáře v drtivé většině nikdy nenastanou.

Nenechte se ani trápit minulostí. Nic z toho, co se stalo, se nedá vrátit a prožít znovu. Štěstí neplyne z věcí, které vlastníme, ani z okolností, kterými procházíme. Ke štěstí se stačí rozhodnout.

Video se připravuje ...