Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pět tipů pro správnou jarní údržbu oken

22. dubna 2022 | 06:00

Jaro je ideálním obdobím pro kompletní úklid v domácnosti a zapomínat bychom při tom neměli ani na správnou péči o okna. To sice nepatří mezi právě oblíbené činnosti domácnosti, odměnou nám ale bude bezproblémové fungování oken a dlouhá životnost. Víte, co všechno vaše okna na jaře potřebují?

Důkladné mytí je základ

Prvním krokem správné péče o každé okno by mělo být jeho důkladné umytí, a to nejen skel, ale i rámů a křídel. „Ideální je okna mýt alespoň dvakrát ročně. Plastové rámy oken otírejte klidně i častěji, protože slunce může například pyl nebo prach do plastového profilu prakticky zapéct. Není ovšem příliš vhodné okna čistit nasucho nebo používat abrazivní prostředky, drsné houbičky nebo agresivní chemikálie, abyste okna nepoškodili,“ doporučuje Pavel Kašpar, manažer montáží značky VEKRA, českého výrobce oken. Pokud si nejste jisti, zda vašim oknům prostředek neublíží, vyzkoušejte ho před použitím na nějakém skrytém místě. Při umývání běžně znečištěných oken si zpravidla vystačíte s vlažnou vodou, saponátem, hadrem, čističem skel a hadříkem na leštění. „Nejlepší je se do mytí oken pustit, když je venku alespoň +5 °C nebo více, to totiž čisticí prostředky fungují nejlépe. Není příliš vhodné mýt je, když je venku mráz,“ dodává.

Správná péče o dřevěná okna

Pokud máte okna ze dřeva, nezapomínejte na správné ošetření jejich povrchu. Není to ale nic složitého, na pracné natírání štětcem zapomeňte. U kvalitních dřevěných oken s dobrou povrchovou úpravou stačí jejich očištěné dřevěné části, jako jsou rámy a křídla, přejet houbičkou namočenou ve výrobcem doporučeném balzámu, který zacelí mikrotrhlinky po zimě a celkově oživí lazuru. Pro dobrý výsledek používejte balzám v teplotním rozmezí +5 °C až +20 °C a mimo přímé slunce. Jedno balení přípravku zpravidla stačí na rok a jeden rodinný dům.

Zkontrolujte těsnění

Mytím ale pravidelná údržba oken nekončí, součástí by měla být i kontrola a očištění těsnění, kování a odtokových kanálků v dolní části okenního rámu. Těmi se z profilu odvádí vysrážená tekutina, proto by měly být vždy čisté a volné. Těsnění je vhodné také čas od času ošetřit silikonovým olejem nebo glycerinem a vyzkoušet jeho pružnost. V případě poškození je třeba jej vyměnit. Těsnění se podílí na správné izolaci oken, proto je třeba udržovat ho v dobrém stavu.

Promažte kování

Když už jste v plné práci, nezapomínejte ani na kování a jednou za rok promažte všechny jeho pohyblivé části. Hodí se k tomu například silikonový olej nebo olej na šicí stroje. Nezapomeňte ani na místa vyznačená po obvodu kování a okno pak několikrát otevřete a zase zavřete, aby se olej dostal, kam je třeba. Pokud se vám zdá, že okno jde špatně otevřít, pravděpodobně bude třeba ho seřídit. U těch jednoduchých to s návodem od výrobce zvládne každý šikovný kutil. V případě složitějších oken nebo velkoformátových posuvných systémů je ale lepší svěřit se do rukou odborníka a objednat si seřízení ideálně od výrobce, který okna dodával.

Zbavte se plísní

Narazili jste při úklidu kolem oken na nepěkné vlhké mapy a plísně? Zbavit se jich jednou pro vždy a nepoškodit při tom okno ani stěnu ale nebývá vždy jednoduché. Kde se plísně berou a jak jim dát jednou pro vždy vale? „Netěsnost oken či samotné připojovací spáry mezi oknem a stěnou a také nedostatečné větrání - to vše jsou vlivy, které mohou způsobit vznik plísní kolem oken. Nejjednodušším způsobem, jak se jich zbavit, jsou klasické lihové desinfekční prostředky. Na rozdíl od těch na bázi chloru totiž nepoškozují malbu. Aby se u vás plísně znovu neobjevily, nezapomínejte také na dostatečné větrání. To by mělo být hlavně v zimě spíše časté a nárazové, nebojte se okna otevřít úplně dokořán. Vlhký vzduch se rychle dostane ven, ale současně neprochladnou stěny a podlahy,“ doporučuje Tomáš Sysel, představitel nezávislého Institutu zdravého bydlení. Pokud je původcem plísní kolem oken poškozené těsnění, pak je nezbytné jej vyměnit. Nejzávažnější možnou příčinou je netěsnost ve stěně kolem oken, kvůli které pak prochládá okolní zdivo. V takovém případě počítejte s větším stavebním zásahem, pokud se plísní chcete zbavit natrvalo.

Autor: REDAKCE