Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Jak si poradit s píchlou pneumatikou na autě? Poradíme vám!

Vyměnit pneumatiku? Žádný problém!
27. března 2022 | 06:00

Defekt na autě je noční můra většiny řidiček, kterou nechtějí zažít na vlastní kůži. Píchlé kolo sice není nic příjemného, ale také nic neřešitelného. Stačí vědět, jak na to. Víme, co dělat a poradíme vám, jak se na takovou situaci připravit a jak ji úspěšně vyřešit.

Lepící sada

Nová auta už nemají v kufru rezervní kolo, ale s defektem si poradíte i pomocí lepící sady. Výhodou je nízká cena i snadnější manipulace. Lepící sada obvykle obsahuje sprej v tubě, která se po protřepání připevní na ventilek kola a její obsah se manuálně vžene do pneumatiky. Ta musí stát dírou dolů, aby do ní směs mohla natéct. Nefunguje ale na větší poškození a často pak pneumatika nejde opravit a musí se pořídit nová.

Video se připravuje ...
Nejkrásnější železniční tratě Česka: Nejkrásnější výhledy i přejezdy přes skály • VIDEO: Videohub

Opravná sada

Stejně jako lepící sadu ji seženete v prodejnách s automobilovým vybavením a podobně slouží spíše na defekty menších rozměrů. Návod na použití najdete přímo na obalu sady. Nevýhodou je nutnost sundat kolo z vozu. To vyžaduje větší fyzickou sílu, takže pokud se na to necítíte, požádejte někoho o pomoc.

Jak na bezpečnou výměnu kola

1.     Ujistěte se, že stojíte na bezpečném místě. Pokud jste na rušné cestě, zavolejte raději odtah.

2.     Oblečte si reflexní vestu a pusťte výstražné blinkry.

3.     Šrouby je nutné povolit ještě na zemi. Stačí cca o půl závitu.

4.     Zařaďte rychlost a zatáhněte ruční brzdu.

5.     Vozidlo zvedněte zvedákem v místech, která k tomu určil výrobce auta. Abyste se vyhnuli jakémukoli riziku zranění, zaklínujte auto z obou stran.

6.     Až budete mít auto nahoře, dejte pod něj pro jistotu ještě špalek, nebo velký kámen.

7.     Matice odstraňujte odspodu, kolo se pak uvolní a můžete ho sundat.

8.     Píchlé kolo vyměňte za rezervu, nebo dojezdovou pneumatiku.

9.     Zkontrolujte utažení matic a tlak vzduchu v pneumatice.

Asistence

Jestli se necítíte na opravu propíchnutého kola svépomocí, sjednejte si havarijní pojištění s asistenční službou. Ta vám v případě defektu přijede kolo vyměnit, nebo vás i s vozem v případě většího problému odveze do servisu. Vyplatí se i služba pneujištění, které vám neopravitelnou pneumatiku zaplatí. Další možností je také stopnout pomoc gentlemana, který vám s opravou píchlé pneumatiky pomůže v případě, že na to sama nestačíte, nebo si netroufáte.

Ať už jste si poradila s defektem sama či s pomocí asistence, nezapomínejte, že musíte hned vyrazit do nejbližšího servisu. Dojezdové kolo slouží jen na krátké vzdálenosti a jet s ním můžete pouze omezenou rychlostí. Totéž platí i pro použití sady na opravu defektu a lepící sadu. Ve všech případech jde o krátkodobé řešení, nikoliv o plnohodnotnou opravu.

 

Autor: REDAKCE