Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Adrenalin pro celou rodinu: Vyrazte na singletrackové stezky

Singletrackové stezky jsou skvělé!
30. března 2022 | 06:00

Milujete rodinné výlety na kole, ale vadí vám chodci a auta? Nudí vás už běžné cyklostezky a chcete zažít něco zábavného s nádechem adrenalinu? Vyzkoušejte singletrackové stezky, které jsou vytvořené speciálně pro horská kola. Jízdu v přírodě po úzkých lesních trasách si užijete i s dětmi. Kde je najdete? Máme pro vás tipy na ty nejlepší.

Na singletrackových stezkách najdete vše, co dělá jízdu v terénu zábavnou a hravou. Potkáte tam různé překážky, terénní vlny, klopené zatáčky nebo třeba boule. Neděste se - není to jen pro zkušené bikery. Vyřádit se na nich mohou i úplní začátečníci nebo rodiny s dětmi. Stezky jsou totiž barevně rozdělené podle obtížnosti, takže tu svoji si najde úplně každý. Praktické je také to, že se po nich jezdí jen jedním směrem, takže se nemusíte bát, že se s někým srazíte. Výjimečně můžete zažít i obousměrný provoz, ale ten bývá označen, takže vás nikdo v protisměru nepřekvapí.

Video se připravuje ...
Nejkrásnější železniční tratě Česka: Nejkrásnější výhledy i přejezdy přes skály • VIDEO: Videohub

Pokud nemáte vhodné horské kolo, půjčíte si ho na místě a můžete jít rovnou na věc. Přestože jsou stezky pro děti maximálně bezpečné, nikdy se nepouštějte na trail bez ochranných pomůcek. „A nezapomeňte také na úrazové pojištění pro všechny členy rodiny. Buď celoroční, nebo se dá pořídit v rámci domácího cestovního pojištění jen třeba na víkend,“ doporučuje Jan Marek z Generali České pojišťovny. 

Singletracky nebo také singletraily najdete po celé České republice.

Trutnov Trails

Krajinou u Trutnova vás provedou singletraily různých úrovní. Začít můžete třeba na lehkém, pět kilometrů dlouhém Kozím trailu, na kterém si kromě zábavné, a přitom pohodové jízdy užijete i krásné výhledy na panorama Krkonoš a zvládnou ho i děti. Po troše tréninku si možná troufnete i na středně obtížný Modřínový nebo Perníkový trail. Praktické na něm je, že náročnější místa se dají objet. Podobné objížďky těžkých úseků jsou na českých tratích celkem běžné, takže se nemusíte pouštět do ničeho, na co se zatím necítíte.

Singletrack pod Smrkem

V lesích Frýdlantského výběžku najdete přes 60 kilometrů singletrackových stezek. Podle náročnosti jsou rozdělené na čtyři kategorie – od zelených stezek pro rodiny s menšími dětmi, přes modré a červené, kde už si vyzkoušíte třeba houpání na terénních vlnách, až po černou pro ty nejzdatnější. Hlavní nástupní místo na stezky se nachází v Novém Městě pod Smrkem, přímo na pláži přírodního koupaliště, kde se po projížďce na kole můžete zchladit.

Rychlebské stezky

Všechny zdejší stezky začínají a končí v obci Černá Voda u Základny. Najdete tam přes 70 kilometrů tras všeho druhu a pochopitelně nechybí ani single traily různých náročností od velmi lehkých až po ty těžké pro zkušené bikery. Díky rozlehlosti Rychlebských stezek není problém na místě strávit několik dnů a pořádně si užít jízdu v krásné přírodě. Navíc je to jedna z vůbec nejstarších trailových lokalit u nás, která se pyšní řadou ocenění.

Boskovické stezky

Singletrack u jihomoravských Boskovic je zaměřený hlavně pro začátečníky. Mají tu celkem pět modře značených nenáročných tras, na nichž si vyzkoušíte lehké klopené zatáčky a boule, ale rozhodně vás tu nečekají žádné extrémy. Pokud je zvládnete, můžete se vypravit na tři středně pokročilé červené, kde jsou dokonce už i menší skoky. A pro ostřílené cyklisty je připravena i jedna černá stezka.

Nové Město na Moravě

Kromě stezek různých náročností mají v Cyklo Aréně Vysočin u Nového Města na Moravě i „Baby trail“. Úsek navržený speciálně pro nejmenší si buď projede celá rodina, nebo můžete svoje ratolesti jenom sledovat. Vede totiž malým, přehledným prostorem, takže na děti po celou dobu vidíte. Navíc můžete využít služeb lektora, který vás naučí správnou techniku.

Klínovec a Lipno

Pokud si chcete zařádit na terénním kole, ale neradi šlapete do kopce, vyzkoušejte traily v krušnohorských lesích. Z vrcholu Klínovce můžete vyrazit po stezkách čtyř různých obtížností. Všechny končí u spodní části lanovky, která vás pohodlně vyveze zase zpět. Pro začátečníky a cyklistické rodiny je v Trail Parku Klínovec určená stezka Modrý Azur, která má nejmírnější klesání a sjedou ji tak menší děti i méně zkušení cyklisté. V okolí Klínovce navíc najdete dalších 70 kilometrů značených tras pro horská kola a množství turistických stezek.

Dalším tipem pro ty, co se raději vozí z kopce dolů, je rodinný singletrack Floutrejl na Lipně. Terénní vlny a klopené zatáčky této 5 kilometrů dlouhé lesní stezky zvládnou děti od pěti let. Pojedete převážně z kopce, a pokud si budete chtít trať projet znovu, vyvezete se na start lanovkou.

Autor: REDAKCE