Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Proč oslavit pálení čarodějnic? Uvidíte, že i v dnešní době to má stále smysl

25. dubna 2022 | 06:00

Pro většinu z nás tato tradice už dávno ztratila svůj původní význam, stejně ji přitom ale každý rok, přesně 30. dubna, dodržujeme. I v dnešní době má totiž smysl.

Ve velkých městech se na filipojakubskou noc sejde spíš pár rodin u jednoho ohýnku na zahradě, na venkově jde ale stále o velkou událost, kterou často pořádá obec. Pár dobrovolníků přes den postaví vatru a děti vyrobí figurínu, symbolizující čarodějnici, kterou večer pohltí plameny. U hořícího ohně se pak scházejí rodiny, kamarádi, sousedé a předávají si nejnovější drby.

Příležitost k setkání

Dnes už rituální význam z této zvyklosti vyprchal a stala se spíš společenskou událostí. Pokud bydlíte na vesnici či malém městě, určitě pro vás setkání u ohně nebude problém, ve velkém městě pak budete muset trochu zapátrat, jestli se ve vašem okolí nějaké veřejné pálení čarodějnic nekoná. A když na nic nenarazíte, vezměte to do svých rukou a domluvte se na setkání s přáteli či rodinou u ohniště na zahradě nebo venku. Je to skvělá příležitost k tomu, abyste spolu poklábosili a u toho si opekli něco dobrého.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Štěpánka Bínová