Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pivo v číslech. Jak jsou na tom Češi?

Pivo v číslech
17. března 2022 | 06:00

Jdu na jedno!  Tradiční hláška, od které nikdo nečeká, že opravdu zůstane u jednoho piva. Ale kolik piv se v takovém případě opravdu vypije? Jsme národ pijanů? A opravdu jsou na pivo jen muži?

Tento kvašený alkoholický nápoj hořké chuti byl poprvé uvařen už v Mezopotámii. Dnes se těší značné oblibě v Čechách i zahraničí. Zatímco v půllitru světlé desítky najdete asi 185 kcal, ve stejném množství 100% pomerančového džusu nebo polotučného mléka je ho asi 200 kcal, a ve sladké limonádě dokonce 230 kcal. To by mohlo ukazovat na to, že až tak kalorické pivo není. Problém je v tom, že alkohol, který obsahuje, je to, čemu dietologové říkají prázdné kalorie, čímž chtějí říct, že jeho energetická hodnota, která je navíc poměrně vysoká, nepřináší tělu žádné zdraví prospěšné látky. V každém případě, jedno orosené na zahnání žízně vám takzvaný pivní mozol neudělá. Nesmíte jich ovšem vypít pět za večer.

Video se připravuje ...
MUDr. Olga Pecinovská: Na alkohol v Čechách umírá každá 6 žena • VIDEO: Videohub

Věděla jste, že…

  - Kvůli koronaviru se míň piva nejen vyrobilo, ale také pochopitelně prodalo v restauracích. Zatímco v roce 2019 se z celkové spotřeby piva v česku v restauracích vypila třetina, o rok později to byla už jen čtvrtina.

3 - Všechny víme, že když se řekne: Jdu na jedno, nikdy to neznamená jen jedno. Podle statistik si pijan při jedné příležitosti dá přibližně tři točená piva (půllitry) a někdy je navíc nakombinuje s ochuceným nebo nealko pivem, což může znamenat další jeden až dva půllitry. Není divu, že „jedno“ se vždycky trochu protáhne.

80 % - Tolik žen si dává neochucené alkoholické pivo alespoň jednou měsíčně. Nejčastěji si kupujeme lahvové, v PET láhvi nebo plechu.

37 a 40 - Milovník piva (člověk, který si dopřává alespoň jedno pivo měsíčně), vypije ročně 37l ochuceného alkoholického piva a 40l ochuceného nealko piva.

60 - Ano, jsme národ pivařů, přesto spotřeba piva v Česku klesla a je nejnižší za posledních 60 let.

135 - Tolik litrů piva na jednoho člověka se u nás vypije za rok.

Vyznáte se?

Patříte mezi milovnice piva, věříte si v tom, že od sebe rozpoznáte různý druhy piv, víte, jak se vaří i čepuje? Pak by vás mohl bavit letní soutěžní road trip po českých mini - pivovarech. Přihlaste se do soutěže Beer-master Česko a užijte si všechno, co s pivem souvisí. Pokud vyhrajete, můžete si uvařit i vlastní pivo, které pak půjde na trh. Více informací na Beermaster.cz

 

Autor: REDAKCE