Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Lukáš Hejlík: V hospodách jsem utratil přes milion

21. srpna 2019 | 09:56

Nikdo nenavštívil tolik českých restaurací jako on. Herec Lukáš Hejlík jezdí už šest let po republice, ochutnává a doporučuje. Celkem v restauracích utratil už 1,6 milionu korun a 365 nejlepších podniků zařadil do knihy Gastromapa. Pro vás teď Lukáše vyzpovídala naše kolegyně a šéfredaktorka časopisu F.O.O.D. Darina Křivánková.

Gastromapy se prodalo 21 tisíc kusů. To je fenomenální úspěch. 
Popravdě, věřil jsem si na polovinu! Už to je dost. Ale nešel jsem do celého projektu jako bláznivý snílek, na Gastromapě makám dennodenně šest let a potřeboval jsem to celé nějak završit. Jen 8000 kusů si nakoupily samy ty podniky z knihy. Ony za účast v mém výběru nic neplatily, ale tím, že si knihu koupily, mi neskutečně pomohly. Stejně jako já jim. Byla to win-win situace. 

Máte na knihu zpětné reakce od lidí a od podniků? 
Rozhodně. Nedávno mi psal pán, že by ho zajímal ekonomický dopad Gastromapy. Že například on díky ní objevil bistro Kudlov a ví přesně, že tam – stejně jako jeho přátelé, které tam v nadšení dovedl – utratil 9500 Kč. A kolik asi takových lidí bylo? Vtipný bylo, že reagovalo pak i samotné bistro, že vliv to mělo obrovský. 

Knize předcházela aplikace, v čem se liší? I kniha je interaktivní… 
Knížka je interaktivnější než appka. To jsem chtěl, aby se lidi vrátili k průvodcům, k takové dětinské interakci, a sbírali razítka na místech, která navštívili. A je boží sledovat všechny stories na Instagramu, kde lidi ukazují, jaké kde dostali razítko. Petra Hanáková z krásné kavárny Masná 130 v Českém Krumlově mi psala: „Kouzelní jsou senioři. Chtějí všechno ochutnat. Chtějí se s námi fotit. Sbírají razítka!“ Na to jsem hrdý, takový zásah a přínos jsem nečekal. Appka poslouží na cestách. Knížka vás na ně vyžene! 

Doporučíte nám region, který je teď gastronomicky atraktivní? 
Určitě Beskydy. Ale stojí za to se za víkend „prožrat“ Libercem, Budějcemi, Plzní, Olomoucí, Ostravou. Dobře týden to chce na Brno! Brno vůbec ve své době diktovalo trendy, v mnohém pořád vede. A ví to i město, které tuhle situaci podporuje. Například zahrádky v centru můžou mít otevřeno do půlnoci. A když se pak letní nocí procházíte okolo svatého Tomáše a na půlce náměstí stojí lidi s krýglem – tedy půllitrem – z Výčepu Na stojáka, je to neopakovatelný! O brněnských barech nemluvě! A když se vyspíte z pestrobarevné kocoviny, čekají vás mraky kaváren, bister, street foodu. 

Když mluvíte o trendech, co teď je nebo bude aktuální? 
Malé koncepty, které se soustředí na jednu věc, kterou dělají dokonale. Dál budou fungovat bistra v malých městech, většinou jde o majitele, kteří sbírali zkušenosti v metropolích a pak se vrátili domů. Dál bude fungovat i česká kuchyně a pivo. 

V jakém podniku jste jedl nejčastěji? 
V Praze rád chodím do Café Jen, v Brně docela často do 4pokojů, má to praktické důvody – Jen mám blízko bytu, 4pokoje mají otevřeno 22 hodin! V Liberci se snažím neodejít bez kafe v Jedno Kafe, na rodinných cestách po D1 zbožňujeme Kolničku v Lukách nad Jihlavou. Na cestách osobních, které jsou téměř výhradně vlakem, docela rád jím v ČD Restaurant. I když je tam pořád na čem makat, líbí se mi moc ten směr. A výhled.

Leckdy s sebou do restaurací berete rodinu, jak se k tomu staví děti? 
Uf, bojím se, co by děti odpověděly. V rámci léta je to spojené s výletem, takže snad o. k. Koneckonců, v knížce ke každému podniku přináším i tipy na památky, koupání, cyklotrasy, umění v okolí. Ale je jasný, že jsem trochu magor. Úžasné je, že to se mnou snáší moje žena. I když ji celý ten projekt vzal kus mě a mého času. Tak snad se se mnou aspoň všichni dobře najedli. 



Máte nějaká oblíbená jídla z dětství? 
Jo, jednou jsem to dal na Instagram a obdržel jsem sprchu hejtů a poznámky typu: „Může vůbec tohle sdílet respektovaný foodbloger?“ I tohle je důkaz toho, jak lidé žijí jídlem. Jak jsme všichni odborníci, stejně jako při StarDance na tanec a při mistrovství na hokej. Abych to nezakecal, šlo o rozmixované jahody se smetanou, ke kterým nám babička ohřála knedlík. Díky komentářům jsem se dozvěděl od šéfkuchaře Petra Hajného, že se tomu prý říkalo „posraný patník“! A já jako dítě? Jedl jsem všechno. Naprosto. I posraný patník! 

Nechybí vám hraní? Kdy jste stál před kamerou naposledy? 
Teď nedávno. Hrál jsem detektiva, mimochodem morouse, který nesnáší foodblogery. Hádáte správně, obsadili mě do toho schválně. Ani nechci vzpomínat, jak jsem byl po dlouhé době nervózní. Ale ten catering?! Ten tam byl naprosto božský! Mimochodem, to je téma… Chystám se teď dělat gastro podcasty! 

Kým se dnes především cítíte být? 
Jsem principál svého projektu LiStOVáNí. Díky tomu, že s ním odehraju 400 představení po celém Česku, mám šanci dělat Gastromapu. Těší mě, že můžu být takovým dobrým semaforem na křižovatce „hospody a jejich hosté“. Ale jsem pořád herec, moderátor a gastronomický nadšenec. 

V září se uvidíme na F. O. O. D. pikniku, který budete moderovat. Co vás na takových akcích baví? 
Člověk ochutná na jedné akci strašně moc různých jídel. Když s sebou vezme na piknik co nejvíc kamarádů, o to víc si to užije.

Dorazte 1. září na FOOD piknik na Ladronce! Jídlo, pití a zábava 100% zajištěna! Dorazíte? Bude to stát za to!

Dorazíte? Bude to stát za to!
Autor: F.O.O.D.

Autor: DARINA KŘIVÁNKOVÁ