Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

15 jarních přikázání: Vysadit bylinky, zajít k holiči a nakoupit mrkev i parádu!

  • Nechte se unést jarem a užijte si ho jako nikdy.
    21. března 2015 | 06:00

    Včera těsně před půlnocí začalo astronomické jaro. Sluníčko už pár dnů svítí a všem se nám pomalu do žil vlévá více energie. Je proto na čase zapomenout na pomyslný zimní spánek a pořádně si jaro užít. Víme, na co byste neměla zapomenout!

  • 1. Syrovou zeleninu ke každému jídlu

    Pročistěte na jaře svůj organismus skvělou dietou.
    Autor: profimedia.cz

    Ať už potřebujete shodit do plavek, nebo jen posílit imunitu a pořádně nastartovat metabolismus, přidejte si ke každému jídlu porci syrové zeleniny. Jídlo by mělo mít složky v poměru: 30 procent proteinů, 30 procent kvalitních sacharidů a 30 procent zeleniny. A když to přes den nestihnete, dejte si jí k večeři více.

  • 2. Mrkev pro zdravou barvu

    Strouhaná mrkev
    Autor: Shutterstock.com

    Jarní slunce sice ještě tolik nepálí ani neopaluje, ale je nejvyšší čas začít myslet na léto. Pokud si ho neumíte představit bez bronzového opálení, nakupte mrkev a přidejte ji do svého jídelníčku. Případně zkuste doplňky stravy s betakarotenem.


  • 3. Nové vlasy

    Přinášíme vám skvělé tipy od profesionálních kadeřníků, díky kterým vaše hříva konečně poroste.
    Autor: Shutterstock

    Kulichy schovejte do skříně a dopřejte vlasům trochu péče. Zajděte si k holiči, dopřejte si výživnou masku a třeba novou zářivou barvu. Mrkněte na účesy, které jsou v kurzu. Letos vládne přirozenost.

  • 4. Pryč s chloupky

    Vyberte si způsob, kterým se zbavíte otravných chloupků.
    Autor: Shutterstock

    Co si budeme namlouvat, řada z nás přes zimu depilaci především nohou moc nedává. Nosíme silné punčocháče, dlouhé kalhoty, a pokud nemáme porost nějak extrémní, muži si toho často ani nevšimnou. To se ale s prvními teplými dny, kdy chceme odhalit dokonale hladké nohy v sukni, rychle mění. Co třeba letos zkusit depilaci voskem nebo laserem, která dá po několika sezeních chloupkům definitivně sbohem?

  • 5. Lymfatická masáž

    Wellness pobyty vašemu tělu i mysli jen prospějí.
    Autor: profimedia.cz

    Po dlouhém období chladu, vydatnějších jídel, ale i vánočních a novoročních oslav a – ruku na srdce – lenošení je naše tělo zaneseno spoustou škodlivin. Taková manuální lymfatická drenáž má doslova zázračné účinky. Jestli vám trochu otékají nohy, cítíte se unavená a napuchlá, urychleně se na ni objednejte. Až vám masérka rozproudí lymfu, budete se cítit štíhlejší, pohyblivější a plná energie.

  • 6. Užívejte přírody

    Musíte za svým partnerem pořád klusat? Možná je to znamení toho, že vás nemiluje!
    Autor: shutterstoclk

    I když nejste vášnivý cyklista nebo bruslař, rozhodně si naplánujte víkend v přírodě a na čerstvém vzduchu. Není totiž lepší způsob, jak dobít baterky, než vyrazit na dlouhou procházku, posedět v odpoledním slunci třeba na zápraží a nadýchat se čerstvého vzduchu.

  • 7. Dovolená za dveřmi

    Autor: Shutterstock

    Možná vám to přijde předčasné, ale pokud toužíte vyrazit na nějaké vysněné místo, je na čase popřemýšlet kdy a případně si třeba rezervovat pobyt nebo letenky. Navíc můžete získat předsezonní slevy. Nemluvě o tom, že koordinovat rodinnou dovolenou, se všemi aktivitami jejích členů, dá někdy pořádně zabrat.

  • 8. Milujte bylinky

    Nejjednodušší a hlavně nejlevnější je vypěstovat si bylinky ze semínek, kterých je právě teď v obchodech velký výběr.
    Autor: Shutterstock.com

    Teploty už alespoň v nížinách neklesají pod bod mrazu, je proto na čase vysadit nebo vysít bylinky. Je jedno, zda je pěstujete na zahrádce, na balkoně nebo za oknem, ale bez nich si jarní a letní vaření vůbec nedovedeme představit. A pokud nevíte, jak na to, poradíme vám v níže uvedeném článku.

  • 9. Zahrňte se květinami

    Květiny, váza, řezané květiny
    Autor: Shutterstock

    Proč? Protože krásně voní a zlepšují náladu. Je jedno, jestli se potěšíte malou kytičkou sněženek nebo pugétem narcisů či tulipánů. Tip: nakupujte je na trhu, obvykle bývají o dost levnější, a když přijdete před koncem provozní doby, budou doslova za babku.

  • 10. Nechte okna prokouknout

    Při mytí rámů plastových oken nikdy nepoužívejte abrazivní prostředky ani drátěnky, mohly by poškrábat povrch rámů.
    Autor: Shutterstock.com

    Jarní úklid je už trochu přežitek, udržujeme pořádek přece po celý rok, ale co se s prvními jarními slunečními paprsky opravdu vyplatí, je umýt okna. Vyberte si slunné odpoledne a užijte si jarního vzduchu, který vám provoní celý byt. Navíc pak přes okna všechny ty zázraky přírody lépe uvidíte.

  • 11. Vítr v šatníku

    Autor: Profimedia

    Kdy jindy udělat průvan v šatníku než na jaře, kdy je třeba uvolnit místo novým trendy kouskům? Zimní oblečení přesuňte na nedostupnější místa a to ostatní podrobte nemilosrdně selekci. Základní pravidlo zní, že vše, co jste na sebe neoblékla ani loňskou sezonu, musí pryč. Nechte si jen své oblíbené kousky, které ráda a často nosíte. Ale i z nich vyřaďte ty obnošené a nechte si je na doma. Následně proberte i věci na doma. Ty, které jste si neoblíbila ani na domácí nošení, musí prostě z domu. A pokud máte na vyřazení kousky, které ještě mohou udělat parádu, zkuste je prodat třeba na Aukro.cz nebo votocvohoz.cz.

  • 12. Náčiní v cajku

    Jízda na kole vám může pomoci zhubnout, ale musíte udržovat správnou tepovou frekvenci a dát si pořádně do těla, ne se jen projíždět.
    Autor: Shutterstock.com

    Jistě, nejspíš bylo celou zimu ve sklepě či v garáži, ale vždy se vyplatí nechat si ho před sezonou prohlédnout a vyladit. Pokud to není zálibou vašeho partnera, honem s ním do servisu, abyste mohla co nejdříve vyrazit na výlet. A nepodceňujte to, abyste nedopadla jako já, když jsem si před lety vyrazila na výlet (podotýkám, že pěkně kopcovitý) s polovyfouklými gumami a zadřenou přehazovačkou. Stejně jako kolo potřebují údržbu i vaše in-line brusle. Obvzlášť tehdy, pokud jste na nich jezdila i během letošní mírné zimy. Ložiska budou nejspíš zanesená špínou, posypovými hmotami a bůhví čím.

  • 13. Propadněte badmintonu

    badminton
    Autor: Shutterstock

    Pokud hledáte nějakou novou pohybovou aktivitu, u které si užijete zábavu celá rodina, zkuste si pořídit badminton. Tahle hra totiž znovu přichází do módy. Za prvé ji můžete hrát na jakémkoli středně velkém prostranství, za druhé stojí rakety a košíčky pár korun a za třetí jsou lehké, takže vás cestou na procházku nebo na výlet nebudou tížit v batohu. 

  • 14. Doplňte parádu

    jaro 2015, doplňky
    Autor: Asos

    Kočičí brýle

    Kdybyste si měla vybrat, kterou maličkostí vyladíte jarní outfit, rozhodně to budou sluneční brýle v tzv. kočičím tvaru. Samy o sobě dokážou povýšit klasický model na super trendy. V obchodech najdete různé variace od klasických retro černých až po duhové. V nabídce jsou i různě designované tvary a velikosti, takže určitě najdete ty správné pro váš tvar obličeje.

    Květinový šál

    Jedním z nejvýraznějších jarních trendů jsou výrazné květinové vzory. Nemusíte si hned pořídit šaty jako rozkvetlá zahrada, ale jarní pocit vám určitě pomůže umocnit velký šál s květy podle vašich představ. Jsou k dostání v nepřeberném množství barev i potisků.

    Šperk do vlasů

    Když už si dáte záležet na jarním účesu, můžete ho ještě pozdvihnout nádhernými vlasovými šperky, které letos zaplavily obchody. Skvěle se hodí k rozpuštěným vlasům i k těm vyčesaným do drdolu. Vyberete si z opulentních, zdobených kamínky, i minimalistických řetízků do vlasů.

  • 15. Nezlomný antiperspirant

    Zdravý člověk denně vypotí až litr potu!
    Autor: profimedia.cz

    A nezapomeňte vyměnit deodorant za antiperspirant, který vám pomůže se i v teplých dnech udržet svěží. I v jarním slunci se můžete pořádně zapotit. S výběrem vám pomůže třeba tento článek.

Klíčová slova:  jaro, tipy a triky, kosmetika
Diskuse ke článku
.