Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Už žádné šmouhy! Vyčistěte si okna jako profesionál

  • S jarním úklidem je mytí oken nerozlučně spjaté. Jak ale docílit toho, aby byla skutečně čistá a blýskala se?
    21. listopadu 2014 | 06:00

    Čistá okna jsou naší vizitkou. Rádi se přes ně díváme, když se lesknou a září, ale téměř všichni nenávidíme jejich leštění. Existuje však spousta "tajných" triků, jak okna vyčistit téměř bez práce. Denní tisk, čpavek a kukuřičný škrob, to jsou jen některé z osvědčených pomůcek, které skutečně fungují.

  • Ocet a noviny

    Čistá okna beze šmouh
    Autor: Shutterstock.com
    Ocet je skutečně všestranný čistící prostředek. Tenhle čistě přírodní produkt funguje skvěle i na opravdu špinavé okna. Sklo odmastí a dodá mu žádaný lesk. Můžete ho nalít do rozprašovače a nastříkat přímo na sklo, nebo přilít do vody, kterou pak budete okna umývat. Skvělým pomocníkem při leštění jsou pak obyčejné noviny. Na ně nedaly dopustit naše babičky i maminky. Na rozdíl od všemožných hadříků totiž nezanechávají na skle chloupky a skvěle sají. Umytá okna nechte malinko oschnout a pak je zmačkanými novinami vyleštěte. Buďte ale opatrní, protože tiskařská barva vám může ušpinit dřevěné rámy a ruce.
  • Čpavek a voda

    Čistá okna beze šmouh
    Autor: Shutterstock.com
    Čpavek sice příliš nevoní, ale skutečně dokonale odmašťuje. Ušetří vám tak spoustu času i nervů. Má nejen schopnost vázat tuk, ale také "žluť" z cigaretového kouře, která se v domácnostech kuřáků na skle pomalu, ale jistě usazuje. A skvěle vyčistí i rámy. Čpavkovou vodu si připravíte smícháním 8 lžic vodného roztoku čpavku a 4 litrů vlažné vody.
  • Kukuřičný škrob

    Také nerada myjete okna?
    Autor: Dušan Křístek, ISIFA

     

    I kukuřičný škrob je vychytávkou našich prababiček. Skvěle funguje nejen na okna, ale třeba i na zrcadla a skleněný nábytek. Rozmíchejte asi 50 gramů v pěti litrech teplé vody. Roztokem pak omyjte skla, nechte zaschnout a poté je přeleštěte suchým měkkým hadříkem. Budou se báječně lesknout. Škrob klidně můžete nahradit sáčkem klasického vanilkového pudinkového prášku.

  • Papírové ručníky versus hadříky

    Čistá okna beze šmouh
    Autor: Shutterstock.com
    Co ale použít, pokud chcete umytá okna ještě doleštit? Papírové ručníky jsou skvělé. Jejich nevýhodou ale je, že jich budete muset použít hodně. Hadříky zase často zanechávají na skle chlupy a pouští nitě. Nejlepší volbou je proto utěrka z mikrovlákna. Ideálně ta, určená přímo na okna. Krouživými pohyby sklo vysušte a zbavte ho šmouh i případných map. Chcete-li, můžete v této fázi využít ještě přípravek s obsahem alkoholu pro dokonalé vyleštění.
  • Gumová stěrka

    Čistá okna beze šmouh
    Autor: Shutterstock.com
    Profesionální čističi oken se neobejdou bez stěrky. Když se jí naučíte správně používat zjistíte, že je tahle pomůcka k nezaplacení. Vyberte si ale tu s gumovým lemem, která dobře přiléhá. S kvalitní stěrkou vás už pak nečeká žádné drhnutí, ani vysilující leštění. Přesto okna budou svítit čistotou. Až ji tedy budete kupovat, podívejte se dobře na část, která má klouzat po okně. Musí být dostatečně pevná, ale zároveň pružná a hlavně rovná. Jakákoliv nerovnost vám totiž bude dělat na okně mokré šmouhy.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...