Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zachrání vás mlsání! Jak podle vědců co nejlépe překonat jet lag?

  • Cestování přes časová pásma se může podepsat na vaší kondici. Jak tomu předejít?
    19. července 2023 | 06:00

    Milujete cestování a už se nemůžete dočkat, až opět vyrazíte do své vysněné destinace za velkou louží, ale malý škraloup na vaší radosti představuje strach z důsledků změny časového pásma? Přinášíme vám pár tipů, jak se co nejrychleji s jet lagem vyrovnat. Pomůže vám mimo jiné také mlsání.

  • Co je vlastně jet lag?

    Lidské tělo v sobě má zakódované vlastní biologické hodiny, které se přizpůsobí místu, kde žije. Díky správnému nastavení vnitřního času se nám pak lépe funguje během dne, máme dostatek energie i kondice na všechny běžné každodenní činnosti. Právě přelet časových pásem může ale cirkadiánní biorytmus narušit. A právě projevům tohoto jevu, který se vyznačuje únavou, vyčerpáním, nespavostí a někdy i nevolnostmi, se říká jet lag neboli pásmová nemoc. Obecně platí, že se tento jev většinou projeví při cestách do destinací, které se v čase liší o šest a více hodin. Záleží ale také na směru letu.

    Cestování směrem na východ je pro vznik jet lagu rizikovější. Musíte totiž jít spát v dobu, kdy je váš organismus vnitřně nastaven na denní režim. A tak se snadno stane, že se vám nedaří usnout a poté se vám zase nechce vstávat. Naopak při cestování směrem na západ se nestane nic horšího, než že budete muset svůj den poněkud prodloužit, takže hrozí, že budete poněkud unavenější.

    VIDEO: Jaké potraviny vám pomohou zatočit s únavou? Podívejte se:

    Video se připravuje ...
    5 potravin, které pomohou odbourat únavu • VIDEO: iStock.com/Markéta Tošnarová

  • Hodně pijte

    Podobně jako při snaze o předcházení jiným zdravotním potížím, i při prevenci výraznějších projevů pásmové nemoci zdůrazňují lékaři potřebu dostatečného pitného režimu. Před, během i po letu hodně pijte. Předejdete tím možné dehydrataci, která by celý průběh aklimatizace jenom ztížila. Dehydratace přispívá mimo jiné ke vzniku bolestí hlavy a únavy.

  • Vyhněte se kofeinovým nápojům a alkoholu

    Jedním z účinných způsobů, jak získat šanci se jet lagu zcela vyhnout nebo jak celý proces alespoň urychlit, je vyhnout se konzumaci kofeinu a alkoholu. Podle slov lékařů i odborníků je lepší se takových nápojů vyvarovat zejména při dlouhých letech. „Alkohol potlačuje produkci melatoninu. Zpočátku se můžete cítit ospalí, ale alkohol se v těle rozkládá na acetaldehyd, což je stimulant. I kofein je stimulant. Navozuje bdělost a často se používá k boji proti spánku u těch, kteří potřebují zůstat vzhůru,“ varuje lékařka Deborah Lee na webu thesun.co.uk.

  • Přizpůsobte svůj spánek cílové destinaci

    Dle další rady odborníků je vhodné ještě před odletem na dovolenou upravit svůj spánkový režim a přizpůsobit ho cílové zemi. Než vyrazíte na cestu, jděte spát v čase podle toho, kolik je zrovna hodin v místě, kam letíte. To znamená, že pokud letíte směrem na východ, choďte postupně o něco dříve spát, a naopak – jestliže se vydáte směrem na západ, choďte si lehnout později. Pomůže vám to se lépe a snáze adaptovat na odlišné časové pásmo.

  • Mlsejte čokoládu a jezte chilli

    Nedávno přišli vědci s výsledky výzkumu, které potěší všechny milovníky sladkostí a cestovatele v jednom. Australští vědci z Univerzity v Sydney se ve spolupráci s leteckou společností Qantas pustili do experimentu, který měl simulovat dálkové lety, přičemž bylo na palubě 23 cestujících. Výzkumníci zkoumali i jejich jídelníček, na výběr měli z několika druhů sladkých dezertů, včetně čokolády. Výsledek, ke kterému dospěli, mnohé potěší. Všichni cestující, kteří si dali nějaké sladké dezerty, vykazovali menší projevy jet lagu. Během simulace dálkového letu měli lepší spánek a také se během dvou dní po letu lépe soustředili. „Tato zjištění nám dodala optimismus. Znamená to, že se dá ovlivnit zdraví a pohoda lidí, kteří cestují na dlouhé vzdálenosti,“ vysvětlil profesor spánkové medicíny Peter Cistulli pro The New York Post.

    Kromě sladkostí a dalších potravin byly pro cestující během experimentu také připraveny příznivější podmínky letu a celkový jídelníček tak, aby byl dálkový let co nejkomfortnější. Stravování bylo načasováno podle biorytmu lidí v letadle, stejně tak osvětlení. Kromě toho jim byla nabídnuta také možnost sportu přímo na palubě a do pokrmů z ryb, kuřecího masa nebo polévek personál přidal také chilli, které je prý hodně prospěšné.

Autor: Tereza Brožová
Diskuse ke článku
.