Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Manuál na dětské letní brigády: Nechte je, ať si vydělají!

6. června 2019 | 10:48

S dospělostí přichází i finanční odpovědnost, a když na ni nebude dítě dostatečně připravené, může se dopustit velkých chyb. Obvykle za ně pak zaplatíte vy. Nejlepší cesta je dovolit mu, ať si začne vydělávat co nejdřív.

V jednu chvíli se musíte jako rodič rozhodnout, že děti hodláte naučit tomu, že peníze nejsou odměna, ale nástroj. A že nestačí, aby se učily šetřit, ale že se taky musí naučit rozumně utrácet. A to se naučí nejlépe tak, že si peníze na svou útratu taky samy vydělají. Co třeba už tohle léto? Tady je přehled možností, do kterých by se váš puberťák mohl pustit. Vy si s ním pro jistotu zopakujte, co by měla obsahovat smlouva, kterou přinese domů. Pak mu můžete v klidu poklepat na rameno se slovy: „Jsem na tebe pyšná!“

Výplata bez občanky

Jestliže dítěti ještě není patnáct, na brigádu nemůže. Pak odborníci na finance doporučují, aby se dítě domluvilo s rodinou, že by chtělo nějak vypomáhat. Třeba tak, že tátovi bude přes prázdniny pravidelně luxovat a čistit auto, tetě se postará o záhony růží a sousedovi pomůže s úrodou okurek a rajčat. Aby neztratilo motivaci, dospělí by se s ním měli dopředu dohodnout na výši jeho příjmu, tedy kolik dostane za hodinu práce na ruku.

Oficiální pracant

Od patnácti si může potomek na celé léto zařídit brigádu. Nejlépe takovou, která mu dává smysl a neotráví ho. Když třeba rád fotí, ať se zkusí poptat ve fotografickém studiu. Pak bude do práce chodit rád a nebude počítat minuty promarněného času do konce směny třeba jako vegetarián v masně.

Co podepsat a co ne

Zřejmě nejčastějším způsobem přivýdělku mladých lidí je zaměstnání prostřednictvím pracovní agentury. Pracovní smlouvu uzavře dítě s ní, nikoli se společností, u níž bude fakticky pracovat. Jako „nádeník“ je pak povinno dodržovat pokyny a instrukce nadřízeného pracovníka společnosti, u kterého bude pracovat. Nicméně administrativu kolem smlouvy dělá agentura, která zároveň vyplácí mzdu. Také se může nechat zaměstnat na základě klasické pracovní smlouvy. Ta se v případě brigád uzavírá na dobu určitou. Pro jistotu ji doma s dítětem zkontrolujte. Musí ji od zaměstnavatele dostat písemně a smlouva musí obsahovat uvedení druhu práce, místo výkonu práce a den nástupu. Ve smlouvě nemusí být ze zákona vypsaná výše mzdy, někdy dostane brigádník další papír, takzvaný mzdový výměr, kde je výplata sjednána.

Je to věc dohody

Další možnou formou zaměstnání je dohoda o pracovní činnosti (DPP). Tu může zaměstnavatel uzavřít maximálně na 300 hodin ročně, rovněž se musí uzavřít písemně a musí v ní být napsána výše odměny a podmínky pro její poskytování. Pokud měsíčně překročí výdělek 10 000 Kč, zaměstnavatel odvádí sociální a zdravotní pojištění. Dítě vám ale může domů přinést i dohodu o pracovní činnosti (DPČ) na brigádu, která v průměru nepřekročí 20 hodin týdně. I ta se uzavírá písemně a opět musí obsahovat úkol, tedy co bude dítě dělat, dobu, na kterou se dohoda uzavírá, a rozsah pracovní doby. Z DPČ zaměstnavatel automaticky odvádí platbu na sociální a zdravotní pojištění, takže dítěti přijde na konto čistý výdělek.

Po čem mladí touží

41 % mladých Čechů chce mít dobré vzdělání a široký rozhled.
33 % chce jednou cestovat po světě.
21 % chce časem dosáhnout v zaměstnání uznání za svou práci.

Zdroj: průzkum České spořitelny

Věřit si a snít

Pokud si bude chtít váš potomek po letní brigádě zkusit i podnikání, podpořte ho. Poraďte mu, ať dá dohromady partu kámošů a přihlásí se například do soutěže Social Impact Award (SIA). Přesně tento vzdělávací akcelerátor pomohl nakopnout dnes známé a úspěšné projekty Czechitas, Pragulic a Rekola. Přihlášky se podávají vždy na jaře. Tři vítěze čeká 1500 eur na projekt. Ať se syn nebo dcera podívají i na další soutěže pro mladé, často za nimi stojí firmy z oblasti bankovnictví (jako Česká spořitelna za SIA) nebo telefonní operátoři.

Dobré adresy

Nabrigadu.cz
Web, který nabízí široký výběr brigád pro děti a studenty od 15 let, nezaměstnané i ženy na mateřské dovolené.

Csas.cz
Webová stránka České spořitelny, kde v sekci Abeceda peněz najdete další chytré tipy určené pro rodiče i děti.



Autor: red
Video se připravuje ...