Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Braňte se přepadení zuby nehty. Dovolené je všechno!

4. září 2014 | 09:48
Prezentace klienta |

Krav Maga je na první pohled brutální bojový sport, vzniknul však jako nástroj sebeobrany při útoku na ulici. Neřídí se žádnými sportovními pravidly a výhrou je bezpečná vzdálenost nebo neschopnost útočníka. Už na začátku stojí příběh zápasníka a boxera, kterému k obraně svých sousedů nestačilo jeho bojové umění, a tak začal vyvíjet sebeobrannou techniku známou dnes jako Krav Maga.

Podle průzkumů se 32% českých žen setkalo s určitou formou násilí. Znásilnění nebo pokusu o něj pak čelí každá pátá žena na světě podle zprávy UNICEF. Krav Maga se nabízí jako řešení právě ve všech nečekaných situacích, které mohou potkat každou z nás. Dojem hrubosti a surovosti této sebeobranné metody s sebou nese důležitost v podobě ochrany ženské jemnosti a křehkosti.

Michal Otipka, šéf české pobočky největší světové federace Krav Maga IKMF, se zapojil do projektu „I v drsňákovi probudí jemnost“ a poodhalil pravou podstatu drsnosti Krav Magy za účelem sebeobrany.

Autor: Marie Bartošová

Krav maga může navenek působit jako drsný bojový sport. Navíc je spojená s izraelskou armádou, takže z toho důvodu může působit tvrdě. Setkáváš se někdy s podobnými stereotypy či kritikou?

Tam je několik stran, ze kterých k takové kritice dochází. Za prvé jsou to fašisté, náckové a skinheadi, kterým Krav Maga vadí především proto, že se jedná o izraelský obranný systém. Takových lidí je stále dost. Další skupinou jsou propalestinské skupiny, které Krav Magu vnímají také z politického hlediska a mají předsudky.

Nejčastěji jsme však kritizováni kvůli přílišné agresivitě a brutalitě. Už několikrát jsem vedl debatu s někým, kdo o Krav Maga příliš nevěděl a jen zaslechl, že se jedná o boj bez pravidel, při kterém je vše dovoleno.  Já vidím rozdíl mezi sportem, který si jdu zacvičit do tělocvičny a kde si to chci vyzkoušet. V takovém případě pojedu box či thai box, tedy bojový sport podle dohodnutých pravidel. Zcela jiná situace je však okamžik, kdy ženu po cestě domů někdo přepadne. V tu chvíli nehledá férový souboj. Není to totiž situace, kterou by si vybrala a která by byla svázaná pravidly. Bojový sport v tělocvičně může být zábava, ale u přepadení je to boj o život. Přepadení je vždy nerovný boj a není fér, proto musí oběť využít jakékoli prostředky, aby si zachránila život. Z toho důvodu může být Krav Maga vnímána jako agresivní a brutální.

Autor: Marie Bartošová

Když někomu vysvětlíš filozofii Krav Maga, tak změní názor a uzná, že není tak brutální, jak může působit?

Většinou mi stačí pár minut, abych dokázal vysvětlit a obhájit principy Krav Maga. Navíc si lidé většinou uvědomí, že se nemusí jednat pouze o ně osobně, ale například o jejich ženu či dítě. V situaci, kdy je ohrožen život jejich blízkého, tak mnoho z nich uzná, že je vhodné použít i “nefér” prostředky jako je třeba popelník, kterým zezadu útočníka praštíte. Útočník navíc nikdy nenapadne nikoho silnějšího než je on, což nedává smysl. Ten boj o život tak nikdy není fér a vyrovnaný.

Krav Maga ale neučí jen techniku boje, je to tak?

Náš systém je komplexní. Rozhodně neučíme jen tupou agresi. Fyzička nebo správné techniky vyžadují čas, takže to první, co se třeba ženy mohou naučit, je především opatrnost a taktika. Musí přemýšlet a rizikovým situacím se naučit vyhýbat. Nejlepší obranou je prevence nebezpečných situací. Pokud ví, že v noci na Žižkově každý večer znásilní pět holek, tak tam zkrátka nepůjdou.  Když jdou v noci po ulici a kráčí proti nim několik divných mužů, vyhnou se jim a přejdou na druhou stranu. Pokud si všimnou, že je někdo sleduje, tak je nejlepší někomu zavolat a jít na světlo nebo mezi lidi.

V první řadě je nutné se nebezpečným situacím vyhnout a použít to, co člověk umí, až ve chvíli, kdy už není úniku.

Autor: Marie Bartošová

Takticky není dobré si sedat zády k hospodě, aby žena případně mohla sledovat blížící se nebezpečí. Pokud někdo napadne vaše přátele, reakce nemůže být taková, že tam bezmyšlenkovitě vlítnete, ale sežeňte si vhodnou zbraň a připravte se mu pomoci.

Důležitá je pro nás mentální příprava, kdy začínáme s tréninkem při nulovém stresu a postupně ho stupňujeme. Je důležité tu situaci znát a vědět, jak jí řešit. Vyzkoušení si situace za řízených podmínek, zvyšuje výrazně šanci správné reakce. Příprava na reálnou situaci je důležitá a technika přichází na řadu až jako poslední.

Nevychází tyto zásady z intuice?

Ano, ale mnoho lidí je potlačuje a ignoruje. Trénink umožní lépe vnímat intuici a uvědomit si nebezpečí, které hrozí. Díky tréninku žena může působit sebevědomě, a také pak vystupuje jinak. Může jí to opravdu pomoci, protože nepředstavuje tu nejlehčí oběť. Nic z toho samozřejmě není recept na nesmrtelnost. Jde o zvyšování šance v případě nečekaného útoku.

Autor: Marie Bartošová

Co vás motivovalo k tomu, abyste vytvořili design a zapojili se do projektu Troufni si na jemnost?

Projekt mi připadá zajímavý, beru to jako výzvu a prostě rád zkouším nové věci.

Michal navrhl design termohrnečku, který vystihuje Krav Magu do posledního detailu. V rámci netradiční kampaně společnosti Milka, která má za cíl představit osm subkultur, si každý soutěžící může navrhnout svůj vlastní design Milka termohrnečku. Soutěž probíhá na Facebookových stránkách (facebook.com/Milka.cz.sk) a na stránkách www.troufnisinajemnost.cz.

Všichni majitelé termohrnečků budou moci střídat designy, které budou volně ke stažení.

Autor: Marie Bartošová

Na výherce nejlepšího designu (hlasovat se bude pomocí likes na Facebooku a na webových stránkách) čeká nálož 10 kilo lahodné čokolády.

Krav Maga

Krav Maga je systém sebeobrany určený pro boj zblízka. Tento systém je složen ze soustavy moderních sebeobranných technik, které jsou koncipovány k použití v reálných situacích a slouží k zajištění osobní bezpečnosti. Krav Maga staví na třech základních principech: způsobit co nejvíce škody v co nejkratším čase, co nejrychleji přejít z obrany do útoku, a použít veškeré dostupné prostředky k získání výhody. Jinými slovy vás Krav Maga učí, že při obraně před napadením nejsou žádné meze a vy máte právo bránit se libovolným způsobem. Kopání mezi nohy, prsty do očí protivníka, rány do ohryzku – zkrátka využití zranitelných míst tak, abyste se agresorovi úspěšně ubránili.


Video se připravuje ...