Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vůně do bytu: Chřipku vyžene eukalyptus, po duši pohladí pomeranč nebo bergamot

Zaplavte svůj domov vůní!
1. prosince 2013 | 10:00

Příjemná vůně patří k  „maličkostem“, které dělají z bytu domov. Že jako bonus navíc dokáže léčit na těle i na duši tak účinně, že se bez nich neobejde výroba léků ani kosmetických přípravků? Nic nebrání tomu, využít její sílu i doma.

Zaplavte svůj domov vůní! Koupit se jich dají tisíce, od kvalitních bio výrobků po syntetické látky, které je lépe či hůře napodobují. I umělé vůně, kromě toho, že osvěží byt, na nás působí – ovlivní emoci, změní náladu. Kdo chce s pomocí vůně působit na tělo, měl by ale vsadit na originál. „V tomhle neumíme přírodu zcela napodobit,“ říká Barbora Nováková z Asociace českých aromaterapeutů.

I mezi přírodními esenciálními jsou rozdíly. Tak třeba dva různé levandulové oleje, oba pocházejí z jižní Francie. Levandule použitá na výrobu prvního z nich pochází z malé farmy, kde se nepoužívá chemie. Vyrostla na jižním svahu a byla hned po sklizni zpracovaná. Ve druhé lahvičce je olej z plantáže, kde se vyrábí ve velkém. Levandule nepochází z úplně ideálního pole a po sklizni byla chemicky ošetřena, aby déle vydržela.

Na nespavost je vynikající také klasická aromaterapie ve formě aromatických esenciálních olejů.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Jak oleje vybírat?

Je potřeba vědět, jak bude používaný. A pak si nechat poradit od dobrého prodejce. Zákazník sám kvalitu nepozná, upozorňuje aromaterapeutka, a tak je renomovaný obchod jedinou zárukou. V obchodě se může poradit i o tom, jak dostat vůni do vzduchu.

Způsobů je hned několik. Klasika jsou aromalampy, i když ne všechny jsou pro aromaterapii ideální. Měly by mít větší misku, aby se voda nevypařovala příliš rychle, a vzdálenost od svíčky by měla být zhruba 10 centimetrů, příliš prudké ohřívání esenciálním olejům nesvědčí.

Aromaterapie
Autor: Shutterstock.com
Další možností jsou elektrické difuzéry. Na rozdíl od aromalampy umí esenciální oleje rozptýlit do prostoru šetrně, je ale potřeba počítat s investicí minimálně v řádu stokorun. Méně sofistikovaně, ale spolehlivě se vůně uvolní i z jednoduchého odpařovače vody na topení, stačí ji také nakapat třeba na kapesník.

Dávkování záleží na vkusu i na typu vůně. Jsou vůně, které rychle vyprchají (například eukalyptus), jiné se ve vzduchu vznášejí třeba celé dny (pačuli). Obecně ale platí, že do aromalampy umístěné v průměrném pokoji postačí šest až sedm kapek esenciálního oleje. Jaký vybrat?

Oleje na všechny neduhy
Autor: profimedia.cz
Pro domácí pohodu

Řada vůní umí člověka příjemně naladit. „Uvolnit a zklidnit pomáhá například levandule,“ říká aromaterapeutka. Domácí atmosféru projasní všechny druhy citrusů, do pomeranče a citronu přes mandarinku až po bergamot. Jsou tu ale i vůně, které člověka pevně postaví na nohy před obchodním jednání nebo pracovním pohovorem. Patří k nim například cedr nebo pačuli. „Vůně si může každý namíchat podle svých potřeb, není to žádná věda. Třeba cedr s pomerančem stojí za vyzkoušení,“ doporučuje Barbora Nováková.

Skořice: Tohle oblíbené vánoční koření vás polečně s horkým nápojem vás doslova rozpálí.
Autor: profimedia.cz
Pro povzbuzení

Když před Vánoci dojde energie, je tu rozmarýna, bazalka, máta nebo olej z pomerančových květů. Vyzkoušejte jejich povzbuzující účinky.

Proti chřipce a nachlazení

Čím vyčistit vzduch od choroboplodných zárodků? Je tu eukalyptus, tymián nebo borovice. „Eukalyptus je velmi příjemný a také oblíbený, spíš než do aromalampy ale doporučuji nakapat ho třeba na kapesník a položit na vedle počítače,“ říká Barbora Nováková. „Je to velmi lehká vůně, když se zahřeje, velmi rychle vyprchá.“ Borovice je o něco stálejší, do aromalampy se hodí více, stejně jako stabilní tymián. Doporučení pro aromalampy? Kombinace tymiánu, citrusu a levandule bude fungovat  výborně.  Odpařovat se dá i tea tree oil, ten se ale jako vůně do bytu používá jen zřídka. „Jeho vůně není většině lidí moc příjemná, i když znám i výjimky,“ říká Bára Nováková.

...
Autor: Shutterstock.com
Pro ženy a pro muže

Jsou tu i oleje, které aromaterapie řadí k ženskému a mužskému principu. Růže a geranium podpoří ženskou citlivost, smyslnost a tvořivost. Vetiver, cedr, pačuli nebo tymián jsou na rozdíl od toho esenciální oleje s mužskou polaritou. „Nedá se říct, že jsou to vůně vyhrazené mužům nebo ženám. Záleží na tom, jakou stránku své osobnosti potřebujete podpořit. A samozřejmě co vám voní,“ podotýká Barbora Nováková.

Autor: hr
Video se připravuje ...