Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dejte si pozor! Drzost zlodějů roste a o svátcích dvojnásob!

Dejte si pozor! Zloději o svátcích udeří!
27. prosince 2013 | 14:00

Chystáte se na svátky odjed na chalupu, na hory nebo někam za teplem? Dejte si pozor na drzé zloděje! Z praxe policistů i odborníků na ochranu domácího majetku jsme pro vás připravili několik neuvěřitelných historek, které se skutečně staly. Vedle vyloženě úsměvných případů nechybí ani ty varovné, které odráží nové trendy a posuny v kriminálním chování pachatelů.

Naivní sousedka svítí zlodějovi na práci

Jeden vykutálený zloděj schovaný v přítmí chodby zrovna překonával dveřní kování do bytu. Sousedka ho chvíli pozoruje kukátkem a poslouchá podezřelý šramot. Poté vyjde na chodbu a ptá se: „Co to tam děláte?“ „Víte, jsem zámečník, paní si mě pozvala na opravu dveří,“ pohotově reaguje zloděj. A sousedka odpovídá: „Tak počkejte, já vám posvítím,“ líčí zákaznickou historku ředitel firmy NEXT Ivan Pavlíček a vytahuje další.

Bezpečnostní technik načapal pachatele v bytě

Náš technik jel za vystrašenou zákaznicí měřit bezpečnostní dveře, které si objednala. Poté, co zaregistroval rozmlácené dveře a vypáčený zámek, vešel do bytu, kde narazil na muže, který seděl na sedačce a v poklidu si kouřil. „Zloděj!“ vykřikl technik, když uviděl byt převrácený kompletně vzhůru nohama. „Ale jděte, pane. Já jsem si jenom přišel k bývalé manželce pro svoji vkladní knížku. Jenomže ona mi asi dala špatnou adresu,“ odvětil výmluvným argumentem muž, který měl poté co vysvětlovat i přivolané policii.

...
Autor: Shutterstock

Dítě zamkl na záchodě, aby nerušeně kradl

Zatímco některé případy jsou spíše úsměvné, jiné vyvolávají strach. Jde zejména o vloupačky, kdy zloději kradou majetek za bojácného přihlížení dětí. „Vloupání za přítomnosti obyvatel je čím dál obvyklejší, odráží nový trend a celkový posun v kriminálním chování pachatelů. Ti bývají mnohdy natolik zoufalí, že vniknou do bytu kvůli několika stovkám a neštítí se vůbec ničeho,“ upozorňuje odborník na zabezpečení Ivan Pavlíček.

Nakradený majetek za 500 tisíc odvezl majitelům jejich vlastním autem

Další případ vloupání za přítomnosti obyvatel se stal letos v srpnu v domě v Novém Jičíně. Zloděj kradl v momentě, kdy majitelé spali a odnesl si věci za bezmála 500 tisíc korun. Lup poté naložil do auta, které parkovalo v garáži, vůz odcizil a překvapeným vlastníkům ujel i s nakradeným majetkem rovnou před nosem. Zvuk motoru je totiž nad ránem probudil.

Pokud chcete podobným událostem zabránit, vyplatí se prevence. Shodují se na tom odborníci na zabezpečení i policie. Účinné jsou kvalitní bezpečnostní dveře nebo elektronické systémy. „Škody na majetku, které zloději nepáchají, bývají vyšší než investice do ochrany vašeho domova. Nehledě na to, chráníte i svůj pocit soukromí, který se nedá penězi vyčíslit,“ podotýká ředitel firmy NEXT Ivan Pavlíček.

...
Autor: Shutterstock

Největší kuriozity

Vloupal se do skleníku, aby mohl k rajčatům

V polovině srpna řešila policie vloupání do skleníku ve Velkých Kuněticích. Třiadvacetiletý mladík, aby se dostal dovnitř, rozbil nejdříve jednu skleněnou výplň. Ze skleníku poté odcizil 3 velké okurky a tři rajčata, které poté zkonzumoval. Mladík způsobil škodu odcizením ve výši 27 korun a poškozením 153 korun.

Ukradl časopis 100 největších zločinců

Ostraha OD Kaufland v Havlíčkově Brodě zadržela letos v říjnu zloděje. Přivolaní strážníci po prošetření zjistili, že osmnáctiletý mladík ukradl časopis v hodnotě 60 korun. To samotné by nebylo nijak zvláštní, kdyby se časopis nejmenoval 100 největších zločinců. Zda si chtěl mladík pouze počíst nebo se inspirovat, si mohli strážníci jen domýšlet, nicméně před svým odchodem z policejní služebny dostal zlodějíček pro jistotu tučnou pokutu.

Odcizil záchodovou mísu i s prkýnkem

Klozetovou mísu české výroby s umělohmotným prkýnkem odcizil v červnu 2001 z rekreační chaty v Heřmanově na Žďársku pachatel, a to i přes skutečnost, že se v chatě nacházely mnohem dražší a užitkově hodnotnější věci. Škoda byla vyčíslena na 6500 korun a byla způsobena poškozením dveří a dalšího zařízení chaty při násilném vniknutí.

Zloděj predátorem v drůbežím chovu

O sedm slepic, čtyři brojlery, jednu kachnu a kačera přišel během jediné noci chovatel ze Svitavska. Pachatel patrně v noci z 30. na 31. května navštívil jeho zahradu. Zmiňovaná drůbež zmizela z původně zajištěné boudy, kam ji na noc majitel zavíral v úmyslu uchránit ji před predátory. Netušil ovšem, že místo predátora navštíví jeho zahradu zloděj. Přestože se pachatel zdržel na zahradě ještě při sklizni sazenic květáku, rajčat a zelí, jeho počínání si nikdo nepovšimnul. Zloděj způsobil škodu za více jak 2 500 korun.

Video se připravuje ...