Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pozor na jedy aneb 3 věci, které jste nevěděli o spodním prádle

Spodní prádlo: Čím barevnější, tím, více jedu
7. srpna 2013 | 06:00

Málokdo se zajímá o kvalitu oblečení. Nekvalitní spodní prádlo může při styku s intimními partiemi způsobit vážné zdravotní problémy a kdyby oblečení mělo etikety jako potraviny, mnohdy bychom se nestačili divit, co obsahuje.

Příliš vysoká daň za pestré barvy

Pokud při praní prádla sledujete, jak jednotlivé kousky pouští barvu, něco je špatně. Triko, ze kterého teče barva, můžeme přirovnat k nekvalitní shnilé potravině. „Pokud vás lákají syté barvy jako temně červená, či azurově modrá vězte, že není na světě výrobce, který by je dokázal vyrobit při splnění povolených hladin mědi a těžkých kovů,“ říká Petr Laška, šéf barevny firmy Pleas, která vyrábí prádlo v ČR. Proto je např. kojenecké zboží vyráběno jen v pastelových barvách, aby splnilo přísná kritéria.

PET lahve jako materiál pro šití

Kdo šetří, má za tři. Jak jinak si lze vysvětlit, že i PET lahve mohou posloužit k výrobě spodního prádla. Ne, to není žert, ale využívaná praktika některých asijských výrobců. Problémem je jedovatá látka bisfenol A, která se uvolňuje do těla a může způsobit vážné zdravotní problémy. Hojně využívaný polykarbonát slouží k výrobě celé řady výrobků, nejen oblečení. V březnu 2011 vstoupila v platnost směrnice Evropské unie, která zakázala používání této látky při výrobě kojeneckých lahví.

Plaťte za kvalitu, investujte do zdraví

Hlavním důvodem není ohleduplnost k životnímu prostředí. Mnohým výrobcům vyhovuje, že nemusí používat dražší barvy s větší stálostí. Pokud budeme chtít kvalitní prádlo, tak si za něj budeme muset připlatit, protože není reálné vyrobit například kvalitní teplákovou soupravu za 230 korun. Vždyť tolik stojí jen kilo příze a možná ještě zip. Je tedy na zvážení zákazníka, zda se mu laciné oblečení, které po pár vypráních vyhodí, opravdu vyplatí a zda je ochoten připlatit si za kvalitu a stálost a investovat tak i do svého zdraví.

Autor: ema
Video se připravuje ...