Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Myslíte si, že je mytí zdravé? Odborníci tvrdí opak!

Sprchování nemusí být tak zdravé, jak si myslíte.
9. srpna 2013 | 14:00

Prostáli byste ve vedrech nejraději celý den pod sprchou? Nejste sami. Takových je nás nejspíš většina. Prý to ale není moc zdravé a zaděláváme si tak na různé nemoci.

Do vody smí jen mastňáci

Vlézt si v horku dvakrát denně pod spršku si můžou dovolit jen ti, kteří mají mastnou pleť. Lidé se sušší, citlivější kůží mají smůlu.  Voda je totiž zbavuje důležitého, ochranného filmu, který suchou pokožku nejen chrání , ale i zvláčňuje. Osvěžovat by se proto měli maximálně jednou denně. Na kůži máme totiž udržovat kyselejší film (maz), který právě častější mytím likvidujeme. Nahráváme pak vzniku různých ekzémů, vyrážek a podobně.

Sprchování
Autor: Shutterstock.com
Senioři, pozor

Každodenní sprchování by dále měli obzvlášť zvážit lidé, kteří už trpí nějakými kožními potížemi (atopickým ekzémem, lupenkou, alergickými pupínky a podobně).Totéž platí i pro seniory:  čím vyšší věk, tím nižší produkce ochranného mazu a teda i kůže náchylnější k přesušování a poškozování.

Kdo se nemyje, je zdravější?

Mýt se ale musíme. V tom se shodneme. Jak to teda vymyslet? Jednoduše: podle odborníků prý stačí mýt si denně jen intimní partie a nohy. Navíc, ve světě teď letí velká novinka: trend omezení pravidelnosti sprchování, v angličtině  cleaning reduktion. Cílem hitovky je údajně zdravější pokožka.  Podle dermatologů totiž stačí, když si celé tělo vyrácháme ve vodě maximálně dvakrát týdně.  Častější celotělní hygiena prý totiž narušuje už zmíněný ochranný film, který na kůži zabíjí škodlivé mikroorganizmy a dělá ji hebčí.

Musíte se namazat

Když nejsme schopni ani ochotni očistu těla pod sprchou omezovat, tak se musíme po každém umytí aspoň pořádně nakrémovat. Kosmetických produktů je na trhu dost, měly by mít tak 5,5 hodnotu pH, aby doplnily nutnou dermální kyselost. Tím se zároveň vlhkost a jemnost pokožky částečně opět obnoví. A ještě jedna věc: nejhorší ze všeho je prý mýt se mýdlem. Nejvhodnější jsou výživné sprchové krémy nebo gely.

Autor: rie