Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nejlepší nealkoholický drink světa pochází z Čech. A netloustne se po něm!

20. srpna 2013 | 14:48

Walu Forever Young – právě to je název nového nejlepšího nealkoholického drinku na světě. A Česká republika má být opět na co hrdá, autorem tohoto koktejlu je Čech Achim Šipl. Cenný titul Mistra světa v míchání nealkoholických koktejlů a šek na 10.000 dolarů si tento barman vybojoval v konkurenci dalších 47 barmanů z celého světa na soutěži Mattoni Grand Drink.

Mezinárodní porotu koktejl Walu Forever Young zaujal možná proto, že obsahuje neobvyklé ingredience, například čerstvou šťávu z červené papriky: „V koktejlu jsem zkombinoval minerální vodu Mattoni s netradičními surovinami, které by možná mnozí lidé v drinku nečekali – třeba freshem z červené papriky, který obsahuje spoustu antioxidantů, a s freshem z rebarbory, kterou si sám pěstuju. Walu v názvu koktejlu znamená jméno mojí babičky, tedy spíš jak jí děda oslovoval. Právě na její zahradě mi rebarbora do drinku roste.“

Soutěž Mattoni Grand Drink
Autor: archiv Mattoni Grand Drink
V Čechách žijí světoví barmani

Achim Šipl momentálně působí jako šéfbarman pražského baru Oblaca a vítězství na Mattoni Grand Drink pro něj není prvním karierním úspěchem. V roce 2012 se stal barmanem roku a v roce 2010 byl oceněn jako barman s nejlepší technikou práce ve střední Evropě.

Netradiční ingredience vedou

Letošní ročník Mattoni Grand Drink byl již šestnáctý v řadě a už potřetí se konal pod hlavičkou mistrovství světa. Soutěž se snaží propagovat nejnovější trendy v mixologii a zdravý životní styl.  Všechny soutěžní drinky kromě důrazu na inovativní postupy, netradiční chutě a originální vzhled koktejlu podléhají rovněž přísným pravidlům ohledně obsahu kalorií (maximálně 25 kcal na 100ml) a vždy obsahují minerální vodu Mattoni. Koktejly míchané v rámci soutěže Mattoni Grand Drink proto skvěle odpovídají současným trendům – jíst a pít nejen chutně, ale i zdravě. A samozřejmě používat kvalitní suroviny.

Na druhém místě skončila Estonka Papp Kelly s koktejlem Bright Life a na třetím místě skončil polák Wojcziech Urbański s drinkem Mat-blast-toni.

1. místo Achim Šipl s koktejlem Walu Forever Young
Autor: archiv Mattoni Grand Drink
Recept koktejlu Walu Forever Young

10cl přírodní minerální vody Mattoni

5cl freshe z rebarbory

0,5cl freshe z červené papriky

1cl vanilkového sirupu bez cukru

3g ovocného čaje Cocolle č. 62

1cl datlového bio sirupu

Dekorace: práše z lyofilizovaných malin, rebarbora, vlásky chilli, jedlé zlato, citron, lípie

Autor: red