Mezinárodní porotu koktejl Walu Forever Young zaujal možná proto, že obsahuje neobvyklé ingredience, například čerstvou šťávu z červené papriky: „V koktejlu jsem zkombinoval minerální vodu Mattoni s netradičními surovinami, které by možná mnozí lidé v drinku nečekali – třeba freshem z červené papriky, který obsahuje spoustu antioxidantů, a s freshem z rebarbory, kterou si sám pěstuju. Walu v názvu koktejlu znamená jméno mojí babičky, tedy spíš jak jí děda oslovoval. Právě na její zahradě mi rebarbora do drinku roste.“
V Čechách žijí světoví barmaniAchim Šipl momentálně působí jako šéfbarman pražského baru Oblaca a vítězství na Mattoni Grand Drink pro něj není prvním karierním úspěchem. V roce 2012 se stal barmanem roku a v roce 2010 byl oceněn jako barman s nejlepší technikou práce ve střední Evropě.
Netradiční ingredience vedou
Letošní ročník Mattoni Grand Drink byl již šestnáctý v řadě a už potřetí se konal pod hlavičkou mistrovství světa. Soutěž se snaží propagovat nejnovější trendy v mixologii a zdravý životní styl. Všechny soutěžní drinky kromě důrazu na inovativní postupy, netradiční chutě a originální vzhled koktejlu podléhají rovněž přísným pravidlům ohledně obsahu kalorií (maximálně 25 kcal na 100ml) a vždy obsahují minerální vodu Mattoni. Koktejly míchané v rámci soutěže Mattoni Grand Drink proto skvěle odpovídají současným trendům – jíst a pít nejen chutně, ale i zdravě. A samozřejmě používat kvalitní suroviny.
Na druhém místě skončila Estonka Papp Kelly s koktejlem Bright Life a na třetím místě skončil polák Wojcziech Urbański s drinkem Mat-blast-toni.
Recept koktejlu Walu Forever Young
10cl přírodní minerální vody Mattoni
5cl freshe z rebarbory
0,5cl freshe z červené papriky
1cl vanilkového sirupu bez cukru
3g ovocného čaje Cocolle č. 62
1cl datlového bio sirupu
Dekorace: práše z lyofilizovaných malin, rebarbora, vlásky chilli, jedlé zlato, citron, lípie