Nenápadné keře černého bezu miluji. Vůně jeho květů mi připomíná dětství. Když si z nich dělám na jaře čaj, vzpomínám na lesní procházky se svým dědou. Naučil mě, jak připravit skvělé bezinkové víno. Občas ho v létě dělávám.
Odpověď je jednoduchá. Všechny. Dají se sbírat jarní výhonky, později celé květy, zralé plody, listy... Léčivá je i kůra a kořen – v něm je nejvyšší koncentrace léčivých látek. Běžně se ale sbírají hlavně květy a plody. Musí se ale dobře tepelně upravit, jinak způsobují nevolnost. Mírně jedovaté jsou listy, proto se nepoužívají vnitřně.
Dvojí sklizeň
Černý bez je možné sklízet dvakrát ročně. Začátkem léta se sbírají květy a mladé listy. Později, na podzim, pak ještě můžete zužitkovat zralé plody. Květy je nejlepší trhat těsně před otevřením. Bývá v nich hodně malého hmyzu, takže je pořádně vyklepejte, než je spaříte vařící vodou například při přípravě čaje. Sušte je na tenké savé podložce, v suchu a tmě a uchovávejte v uzavřené nádobě.
Použití:
Květy bezu jsou skvělé při léčbě rýmy, nachlazení, kašli, zánětu dutin. Čaj vyvolává pocení, takže snižuje teplotu při horečce. Zlepšuje i vykašlávání a usnadňuje dýchání. Pomáhá i při detoxikaci organizmu, především zbavuje tělo kyseliny močové, takže je vhodný například pro lidi trpící dnou nebo revmatem. Léčí i potíže s močovými cestami a ledvinami (například jejich nedostatečnou činnost nebo kameny). Je výborný i proti zadržování vody v organismu, snižuje krevní tlak, zlepšuje odolnost cévních stěn. Chladný a neslazený se hodí při plynatosti, střevním kolikám, pomalému trávení a zácpě.
2 polévkové lžíce sušených květů přelijeme 0,5 l vroucí vody a necháme 10 min louhovat. Pak přecedíme a podáváme buď neslazený, nebo přislazený medem.
Pleťová voda
Nálev z květů černého bezu se dá používat k čištění citlivé pokožky. Připraví se stejně jako čaj, pochopitelně bez slazení. Je vhodný místo chemických přípravků.
35 kusů bezových květů, 2 citrony, 2 kg cukru, 2 l vychladlé převařené vody
Postup: Květy omyjeme, zbavíme nejsilnějších stonků, zalijeme převařenou vodou a přidáme důkladně omytý a na kolečka nakrájený citron (může být i kyselina citronová) a necháme 24 hodin odstát. Potom přecedíme přes jemné síto a přidáme cukr, mícháme než se rozpustí. Pak asi 3 minuty povaříme. V chladné temné místnosti sirup vydrží i několik měsíců. Po otevření skladujte v lednici.
Bezové víno
2 kg zralých bobulek černého bezu (dozrávají v říjnu), 1 kg cukru, 1 l vody, 0,5 l rumu
Postup:Bez omyjeme, rozmačkáme, přidáme vodu a vaříme 10 minut. Přecedíme, přidáme cukr a vaříme 5 minut. Necháme vychladnout a přidáme rum.