Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přestala jíst a málem zemřela. Co jí zachránilo život?

30. srpna 2017 | 06:00

Devatenáctiletá Švédka dodnes neumí odpovědět na to, proč tenkrát chtěla tak drasticky hubnout. O to nepochopitelnější je, že během své nemoci došla tak daleko, že zhubla na 31 kilogramů.

Vše začalo, když jí bylo šestnáct let. Začala dramaticky počítat každou kalorii, kterou snědla. Od té doby to s ní šlo od deseti k pěti a následující měsíce se staly peklem nejen pro ni, ale také pro její blízké. "Přestala jsem se bavit se svými kamarády, rodinu jsem ignorovala a do školy se mi vůbec nechtělo chodit," popisuje své stavy během anorexie.

Do toho sváděla věčné boje se svými rodiči, kteří samozřejmě chtěli, aby jedla. Ona se s nimi ale neustále dohadovala. "Jídlo jsem vždy rozházela po stole nebo po stěnách," vypráví. Podle jejích slov to bylo, jako kdyby její tělo ovládl ďábel, nebyla schopna se ovládat a něco dělat. Její maminka to ale nevzdala a snažila se do ní nacpat násilím alespoň mrkev. "To byla pro mě poslední kapka. Vzala jsem si od ní nůž a křičela na ni, že chci umřít," vzpomíná.

Když jí lékaři oznámili, jak na tom je a že není jisté, jestli ji zachrání, uvědomila si, že nechce, aby ji její rodina viděla umírat. Tři měsíce strávila v nemocnici na kapačkách a rozhodla se bojovat. Dnes je z toho venku a rozhodla se stát se výživovou poradkyní, ale mohla pomáhat lidem, jako je ona. "Volný čas se teď snažím trávit co nejvíce s rodinou a přáteli. Každé ráno děkuji za to, že jsem dostala druhou šanci," uzavírá mladá dívka. 

 

 

Autor: red
Video se připravuje ...