Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Poradíme vám, jak řídit rodinné finance a ušetřit

Nemusíte být zrovna účetní typ, abyste jednoduše zvládla hospodaření s rodinnou kasou.
20. února 2009 | 09:42

Ze všech médií na nás vyskakuje plíživý strašák nadcházející krize. Průzkumy ukazují, že se jejích dopadů na domácnost bojí 80 procent obyvatel. Podle mne sice není třeba stahovat kalhoty, když ještě není vidět brod, ale pro jistotu vám poradíme, jak rodinné finance zkrotit.

U nás doma jsme se několik let snažili hospodařit systémem – kdo peníze potřebuje, ať si je vezme. Přiznám se, že několik měsíců řádil v našich financích zmatek, takže jsem se rozhodla vzít otěže rodinných peněz do svých rukou. Chvíli jsem hledala způsoby, jak tok peněz evidovat, kdy a na co peníze vydat a jak s nimi vlastně vyjít, ale nakonec se naše hospodaření uklidnilo a zpřehlednilo. S novými pravidly je spokojený je i můj muž, protože si s rozpočtem přestal lámat hlavu. Nemusíte být zrovna účetní typ, abyste jednoduše zvládla hospodaření s rodinnou kasou.

1. Sledujte svoje finance
Domácnost je jako malá soukromá firma, která má své příjmy a výdaje. Logické je, že výdaje by neměly převyšovat příjmy. V opačném případě totiž můžete začít nenápadně sklouzávat do dluhů, ze kterých se pak jen těžko šplhá zpět. Že nevíte, kudy vám peníze vlastně utíkají? Sledujte kolik a na co z rodinné kasy vydáváte. Alespoň jeden celý měsíc si zapisujte každou položku, kterou jste vydali.

 

Ovládněte rodinnou kasu
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

 

2. Jednoduché plánování
Pokud po měsíci sečtete všechny položky z kolonky výdaje a zvlášť z kolonky příjmy, snadno objevíte rezervy, které v rodinném hospodaření máte. V lepším případě vaše příjmy převyšují výdaje a vy se musíte rozhodnout, jak s ušetřenými penězi naložit, v horším případě je to naopak. Pokud je to váš případ, budete muset výdaje seškrtat.

3. Nutné platby
Těžko snížíte platbu na nájem nebo splátku půjčky, ale zvažte, jestli nemůžete omezit například náklady na oblečení, cestování nebo nákup hraček. V naší domácnosti tvoří velkou část vydání drobné položky, kterých se každý týden děti dožadují. Ať už jde o školní výlety, nákup pomůcek do školy, peníze na kino... Když sečtete platby, které prostě musíte každý měsíc uhradit – nájem, elektřina, půjčky, televize – a odečtete je od příjmů, zůstane vám částka, se kterou musíte během měsíce hospodařit.

 

Ovládněte rodinnou kasu
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

 

4. Naplánujte si „velké“ platby
Nezapomeňte, že váš rozpočet zatěžují i platby, které se neplatí každý měsíc, ale třeba jednou za půl roku nebo za rok. Abyste měla úplný přehled o výdajích, nesmíte zapomínat ani na tyto mimořádné, ale očekávané výlohy. Rozpočítejte je na jednotlivé měsíce. (Například: platíte půlroční povinné ručení 3000 Kč, každý měsíc byste proto měla přičíst 500 Kč do nákladů.)

5. Našetřete si na ně

Když si každý měsíc dáte stranou vypočtenou částku, vyšší platba vás po půl roce nezaskočí. Předejdete tak finančnímu šoku, který někdy mimořádné, ale předpokládané výdaje rodině způsobují. Ideální je nenechávat si tyto částky na běžném účtu. Snadno by se vám stalo, že je utratíte. Prostě si je raději dávejte stranou, třeba na spořící účet. Moje maminka si na uhlí poctivě šetří celý rok, takže jí jednorázová platba za otop nepřekvapí jako mne, která si v létě na uhlí ani nevzpomene.

 

Já, na rozdíl od přítele, pravidelně šetřím.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

 

6. Úřadujte přes internet
Dnes ovládá finance přes internet čím dál větší počet lidí a těžko byste hledali domácnost, ve které není počítač. Pokud nemáte z internetu panickou hrůzu, zařiďte si internetové bankovnictví. Budete tak moct přehledně a kdykoli vás napadne sledovat tok financí na svém účtu. Kromě toho můžete s jeho pomocí snadno a rychle platit účty a složenky z pohodlí domova, takže se vyhnete frontám a někdy nepříjemným úřednicím na poštách.

7. Schovejte si účtenky

Že padesát korun za sešity pro syna není žádná velká suma a sedmdesát korun za punčošky se na vašem rozpočtu nijak neprojeví? Drobné položky se ale nasčítají a možná budete na konci měsíce překvapená, jak vysokou částku tyto drobnosti dají dohromady. Aby byl váš přehled o výdajích opravdu přesný, schovávejte si všechny účtenky. Hodí se vám nejen k reklamaci, ale i k evidenci výdajů. Abyste v nich ale neměla zmatek, pořiďte si na ně zvláštní krabici a ústřižky složenek za každý měsíc ukládejte do průsvitných desek.

 

Koruna se chystá pokořit hranici 24 Kč za euro
Autor: ČTK

8. Nezapomeňte na zálohu
Přesto, že se snažíte co nejvíc snížit vaše náklady, nezapomínejte na zadní kolečka. I drobné spoření nebo pojištění totiž vytváří finanční rezervu, díky které může být váš spánek klidnější. Odborníci se shodují, že výše spoření by se měla pohybovat kolem deseti procent vašich příjmů. Založte si zvláštní účet, na který budete svoje úspory přeposílat. Některé finanční společnosti nabízejí možnost bezplatného vedení účtu, který má sice například omezenou možnost výběru peněz z bankomatu, ale v tomto případě je výhodný.

9. Programy, které účtují za vás
Nestačí vám papír, tužka a kalkulačka? Pro správu rodinných financí můžete využít i počítač. Na serveru www.slunecnice.cz si lze zdarma stáhnout programy pro domácí účetnictví např. Pohoda Filip, Malé domácí účetnictví nebo Money Commander. Získáte tak praktický nástroj k plánování, řízení, ale hlavně k vylepšení vašeho hospodaření.

10. Šetřete s úsměvem
Psychologové říkají, že i krize má svá pozitiva. Díky ní se možná zase o trochu víc soustředíme na rodinu a přátele než na konzum. Pokud musíte vyškrtnou některou z položek v rozpočtu, nahraďte ji tím, co vám udělá radost. Nákup nového trička oželte a místo něj si jděte s dětmi zabruslit. Ušetříte, a ještě vám bude příjemně. Ale ani se šetřením se to nemá přehánět.

 

Nemusíte být zrovna účetní typ, abyste jednoduše zvládla hospodaření s rodinnou kasou.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: Marie Vinická
Video se připravuje ...