Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Magie čínských štěstíček: Opravdu vám mohou vyvěštit osud?

Pravda o vaší budoucnosti se může skrývat i v tomto nenápadném dezertu!
22. května 2014 | 06:00

Čínské štěstíčko je velmi populární především v západním světě, ale narazit na něj můžete i v čínských restauracích u nás. O co se jedná? O malý kousek pečiva, které vám ukazuje cestu, po které byste se měli vydat.

I když to mnoho lid překvapuje "čínské štěstíčko" se poprvé paradoxně neobjevilo v Číně, ale právě v USA, kde je suverénně nejpopulárnější.

Přesto kolem jejich vzniku koluje spousta teorií a stejně jako štěstíčka samotná je i jejich původ opředen magickým tajemstvím.

Teorie číslo 1

Štěstíčka prý poprvé v Californii vymyslel v roce 1918 čínský imigrant, který je rozdával zdarma na ulici jako potravu pro chudé. Vkládal do nich malé papírky s přepsanými citáty z Bible, které měly chudé inspirovat a dát jim naději a víru.

Teorie číslo 2

Podle zastánců této teorie byla štěstíčka dílem japonského imigranta Makoto Hagiwara, který v roce 1914 pobýval v San Franciscu. Poprvé je servíroval svým přátelům, kteří při něm stáli v nelehkých dobách a dovnitř vložil papírek s poděkováním za jejich podporu.Teorie číslo 3

Jedna z verzí také říká, že na počátku 20. století vznikl plán o přeměnu čínské čtvrti v San Franciscu. Ta se měla proměnit ze špinavého ghetta v centrum asijské kultury a tradic a samozřejmě v atrakci pro turisty. Právě turisté se v restauracích domáhali dezertů a proto jeden z jejich zaměstnanců vymyslel právě štěstíčka, která omotával papírky s čínskou lidovou moudrostí.

Teorie číslo 4

Podle poslední z nejčastěji zmiňovaných teorií je štěstíčko původně náhradou za klasický měsíční koláč, který Číňané konzumují u příležitostí národních oslav.

Dnešní štěstíčka a jejich schopnost věštit

Štěstíčka se stala velmi známou a vyhledávanou pochoutkou hlavně po 2. světové válce. Ani ne tak pro svoji mimořádnou chuť, jako spíš díky uvnitř srolovanému kousku papírku, který k vám vysílal poselství.

Kromě citátů z Bible a čínské moudrosti se v nich svého času objevovaly také vtipy, čí čísla, která určitě vyhrají v loterii. Mimo to je také využívali politici při svých volebních kampaních.

Tradicí ale zůstává, že by vás štěstíčko mělo nasměrovat na vaší životní cestě, poodhalit vám, jak řešit situace, které vás trápí, nebo naopak jak si užít nejbližší budoucnost. Chcete i vy znát, co vás čeká a jakou cestou byste se měli vydat? Rozlomte si své čínské štěstíčko!

Autor: brig