Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přírodní zbraň proti rakovině i diabetu

11. června 2014 | 10:10

Možná jste zaslechli tvrzení, že konzumací rajčat lze snížit riziko výskytu rakoviny. Nejedná se o žádnou babskou radu, ale o tvrzení založené nejen na zkušenostech lidské populace, ale dnes už také na vědeckých výzkumech. Za tuto schopnost může lykopen, který obsahují. Ten má i jiné pouzitivní účinky na lidský organismus.

Lykopen je tmavě červený karoten obsažený v mnoha druzích zeleniny i ovoce, většinou však ve velmi malém množství. Hojně je obsažen v rajčatech, od jejichž botanického názvu (lycopersicum) také získal své jméno.

Stoleté bádání

Badatelé objevili a popsali lykopen již v roce 1910. Trvalo bezmála 100 let, než přišli na to, že má lykopen pro zdraví člověka obzvlášť velký význam. Množství lykopenu v krevní plazmě i dalších tkáních je až třistakrát vyšší než množství všech ostatních karotenů dohromady. Kritický nedostatek lykopenu v těle je provázen poškozováním buněk a zvýšeným rizikem vzniku různých forem rakoviny, diabetu i dalších nemocí.

Zdravější národy

Strava s vysokým podílem vařených rajčat je vlastní původním obyvatelům Střední a Jižní Ameriky, u nichž badatelé zaznamenali velmi nízký výskyt rakoviny. Následně se rozběhly výzkumy, které měly objasnit a potvrdit protinádorové účinky lykopenu i další pozitivní účinky na zdraví člověka, které tělu může přinést. Hned po prvních slibných výsledcích těchto výzkumů se lykopen začal zpracovávat komerčně jako aktivní látka doplňků stravy.

Skvělá prevence

Americká národní knihovna lékařské literatury uvádí, že se lykopen jako doplněk stravy užívá jako preventivní krok ke snížení rizika nemocí srdce, rakoviny prostaty, prsu, plic, žlučníku, vaječníků, tlustého střeva a slinivky. Užívání lykopenu ovšem nelze brát jako záruku, že se nám onemocnění vyhne obloukem, zejména když mnozí z nás jsou na štíru se správnou životosprávou.

Ochrana proti UV záření

Zcela čerstvé výzkumy účinků lykopenu upřesňují jeho úlohu v potlačení oxidačního stresu, který vytváří prostředí pro vznik chronických zánětů i zhoubných nádorů. Obzvláště vítaným účinkem lykopenu v letním období je jeho schopnost chránit pokožku před poškozením v důsledku UV záření, která vysoce předčí ochrannou schopnost beta karotenu. Jak navíc ukazují některé výzkumy, užívání beta karotenu může kuřákům i dalším skupinám osob způsobit nečekané zdravotní potíže.

Autor: Kateřina Matoušová
Video se připravuje ...