Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jde se na pláž! Máte všechno? 10 věcí, které nesmíte zapomenout

11. června 2014 | 09:40

Vyrážíte z hotelu na pláž, máte tašku nacpanou k prasknutí a když uléháte do písku, zjistíte, že jste si v pokoji zapomněli slunečník… a opalovací krém… a oblíbenou knihu…. Tady je deset věcí, bez nichž pobyt na pláži bude nudný nebo dokonce nebezpečný.

1. Opalovací krém:

Krém, který ochrání vaše tělo před sluncem, je samozřejmostí. Na začátku léta či dovolené u moře byste měli začínat s přípravky s vyšším faktorem, když si tělo zvykne, můžete jej snížit. Zejména dětskou pokožku ale chraňte vysokým faktorem nepřetržitě, spálení může mít pro nejmenší nepříjemné následky. Chránit speciálními přípravky můžete i vlasy, a to před vysoušením, UV paprsky, mořskou solí i chlorovanou vodou v hotelovém bazénu.

2. Sluneční brýle:

Ochrana očí je další nezbytností. Sluneční brýle vybírejte nejen podle toho, jak vám padnou, ale především podle kvality UV filtru, který by měl mít hodnotu 3 nebo 4. Vhodná je pak nejen pro děti také pokrývka hlavy jako ochrana proti úpalu. Ať už je to módní slamák, bavlněný klobouk, lehká kšiltovka nebo jen kapesník s uvázanými rohy.

3. Láhev s nápojem a svačina:

V horku musíte pít. Nejvíce osvěží voda, minerálky, ledové čaje, méně vhodné jsou sladké nápoje nebo hutné džusy. A alkoholem to nepřehánějte. A ačkoli nemusíte mít v horku chuť k jídlu, hodí se kousek ovoce nebo zeleniny, které dodají energii a zároveň příjemně osvěží. Na posilněnou můžete přibalit také oříšky nebo celozrnné sušenky.

4. Plavky a plážový oděv:

Zdá se to jako samozřejmost, ale pokud vážíte na pláž delší cestu, může být vhodnější vyrazit na ni s plavkami v tašce. Ženy pak užijí lehké šaty, které přes ně snadno navléknou, pokud chtějí posedět v plážovém baru. Pro muže je ve stejné chvíli dobrá vzdušná košile a lehké kalhoty. Jen v plavkách se zkrátka ani v plážovém baru mezi slušnými lidmi nesedí. A mít prosolené oblečení, ve kterém chcete vyrazit večer na promenádu, není příjemné.

5. Osuška a podložka na ležení:

Může být dva v jednom, ale pokud je pláž oblázková či kamenitá, osuška jako podložka pohodlí nenabídne. Lehké froté vás osuší, ulehnout je pak lepší na polstrovanou podložku nebo karimatku, případně silnější piknikovou deku.

6. Slunečník či paraván:

Není-li pláž obklopena vzrostlými stromy (a pokud je, nebývá pod nimi většinou volno), je nepostradatelným vybavením slunečník, lehký a skladný. Proti slunci, ale i proti větru a pohledu zvědavců vás pak ochrání paraván nebo zástěna.

7. Lehátko do vody:

Užíváte si rádi houpání na vlnkách na lehátku. Tak na něj nezapomeňte. Pokud bude vyrobeno z odolnějšího materiálu, může posloužit i pro ležení na pláži. A může být i model, na němž se lze pohodlně plavit ve dvou.

8. Boty do vody:

Na většině pláží to bez nich nejde z bezpečnostních důvodů – pozor na kameny i na mořské ježky, na těch ostatních je užijí ti, kteří nemají dobrý pocit z chůze naboso po mořském dně obecně. Boty do vody by měly být pevné, aby v nich noha neplavala, neklouzala…

9. Zábava:

Co budete na pláži dělat? Koupat se, spát a bavit se. Není-li k ruce partner nebo přátelé, hodí se kniha, časopis, křížovky, tablet, telefon – záleží na tom, co je vám bližší. Ani ve dvou ale nemusíte spoléhat jen jeden na druhého. O zábavu se postarají karty, kostky, ale také míč na plážový volejbal, frisbee, líný tenis, badminton atp.

10. Velká plážová taška:

Do čeho to všecko dáte? Do velké plážové tašky! Jste-li otroky módy, pak může být barevně sladěna s vaším kloboukem nebo plavkami. V každém případě by měla být velká. Hodí se také termotaška, kde vydrží vychlazená minerálka o pár hodin déle než v batohu a z doneseného ovoce se nestane kompot dřív, než jej sníte.

Autor: Kateřina Matoušová
Video se připravuje ...