Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Miláno: Za levnými nákupy do ráje módy!

13. ledna 2013 | 06:00

Zaletět si do Milána na nákupy už zdaleka není luxusním výletem, který si běžná žena nemůže dovolit. O tom jsem se přesvědčila minulý víkend. V Miláně se dají sehnat skvělé věci za skvělé ceny. Hlavně teď při zimních výprodejích.

Bez debaty, Milano je jedním z měst z největší koncetrací obchodů na kilometr čtvereční. Miláňané si na hezké oblečení potrpí a i řidič tramvaje tu nosí značkové brýle, na hlavě perfektní sestřih a na nohách dokonale vyleštěné boty. Ale kde všechny tyhle věci v tom obrovském městě sehnat? Poradíme vám!

Nejlepší obchody

Nejvhodnější oblast pro nakupování se nazývá tzv: Quadrilateral, který je formovaný ulicemi Via Montenapoleone, Via Sant’Andrea, Via Monzani a Via della Spiga severně od katedrály Duomo přímo v centru města. Sídlí tu značky jako Armani, Dolce&Gabbana, Exté, Ferragamo, Gucci, Missoni, Prada, Trussardi, Valentino, Versace nebo Louis Vuitton.

Nejvhodnější oblast pro nakupování se nazývá tzv: Quadrilateral, který je formovaný ulicemi Via Montenapoleone, Via Sant’Andrea, Via Monzani a Via della Spiga severně od katedrály Duomo přímo v centru města.
Autor: pcruciatti / Shutterstock.com
Sice se i tady dá nakoupit za příznivější ceny než u nás, ale jestli jako já patříte mezi průměrně vydělávající, naberte v těchto uličkách jen inspiraci a pak zamiřte a potěšte se nákupy na i Via Torini a Corso Buenos Aires blízko centra.

Najdete tu výběr z konfekce klasických značek a v období výprodejů se tu lehce můžete obléct od hlavy k patě za směšnou sumu. Seznam a přesné adresy obchodů najdete na www.realshoppingitaly.com.

Já jsem byla absolutně nadšená z obchodu Andrea Moreli, kde nabízeli ve výhodných slevách super boty i originální kabelky nejrůznějších velikostí. Pro inspiraci se podívejte na www.andreamorelli.it.

Dobrou hodinku jsem též strávila v butiku Penny Black (www.pennyblack.com) , který mě ohromil širokou nabídkou šatů, kalhot, svetříků i kabátů, které podle mě nikdy nevyjdou z módy a jsou ušity z velmi příjemných materiálů.

Za návštěvu určitě stojí obchodní dům La Rinascente, hned vedle katedrály Duomo, který nabízí bezkonkurenční směsici módních značek, ale také dalekosáhlé prostory s domácími potřeby a designovými vychytávkami do bytu i do kuchyně. Já si tam pořídila několik netradičních rámečků na fotografie, designové šálky na espresso a malou lampičku do ložnice.

Nákupní galerie Vittorio Emmanuele II aspiruje na nejstarší nákupní galerii na světě.
Autor: Tupungato / Shutterstock.com
Milovnice vintage stylu si v Miláně také přijdou na své. A to hlavně na Corso di Porta Ticinese, v nádherné čtvrti Navigli připomínající Benátky. Najdete tu street wear, obchody, kde vám vyrobí boty na míru i malé butiky mladých návrhářů.

Já jsem postupně obcházela jeden po druhým a jen se kochala pohledem. Pro inspiraci se podívejte na webové stránky místních vyhlášených obchůdků: www.biffi.com, www.elizabeththefirst.com nebo www.frip.it.

Boty, botky, botičky... Budete si je chtít odvézt všechny.
Autor: pcruciatti / Shutterstock.com
Outlety

Outlety v Miláně frčí a jsou přecpané zbožím. V samém centru, na Via Montenapoleone 26, se nachází outlet D Magazine, ve kterém na vás čeká obrovské množství oblečení a doplňků především italských značek jako jsou Prada, Armani, Fendi. Jistě honosně znějící značky, ale za ceny pro normálního smrtelníka.

Sehnala jsem tu kabát Moschino za neuvěřitelné 2000 Kč. Další outletový obchod najdete Na Via Tazzoli 3 za vynikající ceny tu najdete doslova módní poklady. Na dvoupatrový outlet Il Salvagente můžete narazit v rezidenční čtvrti na Via Fratelli Bronzetti 16. Bývá přeplněn pánskou a dámskou módou různých luxusních značek, která se neustále obměňuje.

Novinkou jsou také tzv: Temporary shops - což jsou obchůdky, které na krátkou dobu (třeba jeden měsíc) pronajímají světové značny a prodávají tu svoje skvosty za podstatně nižší ceny. Více najdete na www.mytemporaryshop.it, www.milanodabere.it nebo na www.milanoexplorer.it.

Pro další větší outletová centra budete muset zajet kousek od Milána, do města Legnano. Na Via Rossini 72 se nachází outlet značky Dolce&Gabbana.

Po nákupech se zajděte podívat třeba na krásnou gotickou katedrálu Narození Panny Marie.
Autor: Luciano Mortula / Shutterstock.com
Praktické info

Jak se tam dostanete?

Nejlacinějším a nejrychlejším způsobem je letecky. Cesta trvá jen hodinu a letenky seženete již do 600 Kč. Například na www.wizzair.com nebo www.easyjet.com.

Kde budete spát?

Možností na ubytovaní je víc než než dost. Milánské hotely sice nejsou nejlevnější záležitostí, ale když zapátráte na internetu (nejlépe na stránkách nízkonákladových leteckých dopravců nebo na www.booking.com) seženete ubytovaní pro dva okolo 50 Euro.

Co budete jíst?

Jídlo vás tu bude bavit hned po módě. To vám zaručuji. Všechny milánské bary nabízí úderem sedmé tzv. Aperitivo. Což je znamená, že za cenu drinku můžete z přípraveného švédského stolu ochutnávat těstoviny, rizoto, fritattu, saláty a jiné další lahůdky. Všichni miláňané sem chodí a dobrý bar poznáte podle toho, že tam bude vždycky narváno. Ceny se pohybují okolo 8 euro. Aperitivo končí úderem 21 hodiny.

Autor: Alice Rossi
Video se připravuje ...