Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kam na dovolenou? Objevte nádherné řecké ostrovy!

13. června 2013 | 07:00

Nemůžete se rozhodnout, kam letos vzít rodinu na dovolenou? Vyberte si některý z řeckých ostrovů v Egejském moři.

K nejnavštěvovanějším se řadí skupina v Egejském moři, zvaná Dódekanés (Dvanáctiostroví). Patří mezi ně například ostrov Rhodos, Nisyros, Samos, Kos nebo Kalymnos. Je jich ovšem daleko víc, dvanáct velkých a zhruba 150 malých, obydlených i pustých, mezi největším řeckým ostrovem Krétou a pobřežím Turecka. V historii je spojovaly smlouvy, kterými se zavázaly vzájemnou pomocí ve válečném tažení i obchodu. Ačkoli staré listiny dávno zavál čas, má souostroví mnoho společného dodnes – historie se podepsala na kultuře i architektuře, v níž se objevují také tradiční turecké prvky, poloha a podnebí předurčily faunu i floru, ale i hospodářství. A ještě jeden společný znak je pro tento kousek světa typický – žijí tu příjemní a pohostinní lidé, hrdí na svůj řecký původ.

řecko
Autor: Dovolena.cz
Pod jižním sluncem

Každý ostrov je něčím typický. Obr Rhodos se chlubí bujně kvetoucími skalními růžemi nebo údolím motýlů. Ostrov Nisyros je podle legendy kouskem pevniny, kterou mrštil rozhněvaný Poseidon po obru Polivotovi, projít se tu můžete po dně kráteru sopky. Na Kosu byste neměli minout stejnojmenné hlavní město, kde pod starým platanem přednášel svým žákům Hippokrates. Dnes na malém náměstíčku v centru města najdete také platan, avšak mnohem mladší, ale koupit si tu můžete listinu s Hippokratovou přísahou. A Kalymnos? Tam se vypravte s potápěčskou výzbrojí objevovat dávno potopené mořské koráby.

řecko
Autor: Greece Tours
Modrobílá linie

Abyste zblízka poznali místní život, vydejte se do úzkých uliček starobylých měst a nezapomeňte občas zvednou hlavu a prohlédnout si k sobě nalepené bílé domky s množstvím markýz a dřevěných okenic, které chrání obyvatele před poledním vedrem. Typickou barvou místních domků je kromě bílé také modrá, symbolizující řeckou vlajku. Je to svět velkých rozdílů a paradoxů. V těsném sousedství tu najdete luxusní hotel a vedle zcela zdevastované pozemky, aby je vzápětí vystřídal třeba olivový háj nebo rolnická usedlost. Místní jsou zvyklí žít venku: ráno je potkáte jedoucí na mopedech na nákupy, pak otevřou své krámky a rozloží před ně zboží anebo čekají před tavernami a zvou kolemjdoucí k návštěvě. Každý den tu také končí pozdě v noci, po západu slunce je přece příjemné posedět u sklenky něčeho ostřejšího a pozorovat ruch v ulicích.

Tzatziki
Autor: profimedia.cz
Tradiční pochoutky

Pověstná je místní kuchyně, do které se řadí celá spousta chutných, a přitom velmi lehkých pokrmů. Na stole najdete pečené ryby, zeleninové saláty, čerstvé sýry, ale i sladké dezerty s ořechy nebo zmrzlinu. Řekové rádi jí, jídlo se podává vlažné, u stolu se sedí i několik hodin a probírá všechno možné. A co byste měli ochutnat? Zkuste třeba grilované kalamáry s česnekovým přelivem a pečenou bagetkou s olivovým olejem a bylinkami, tradičný řecký salát s fetou nebo mussaku, zapečené lilky s mletým masem, či souvlaki (masový špíz).

Dobroty z ostrovů

•    Zkuste anýzovku ouzo (uzo), typický řecký národní nápoj. Podává se samotná, lépe ale chutná se studenou vodou. Základem je pálenka z matoliny (zbytky vinných hroznů) přidává se anýz fenykl, lékořice, koriandr, máta nebo hřebíček, obsah alkoholu je většinou  40 procent.
•    Nezapomeňte na med, k dostání je na tržištích i v kamenných obchodech. Výborně chutná třeba med piniový nebo ochucený tymiánem.
•    Tvarohový sýr feta se vyrábí z ovčího a kozího mléka, má pikantní slanou chuť a podává se samotný, grilovaný nebo v salátech. Obsah tuku je zhruba 45 procent.
 

olej
Autor: Profimedia.cz
Suvenýry z cest

•    Domů si kupte mořskou houbu, nejmenší stojí 2 – 3 eura, raději ale nešetřete a pořiďte si větší s malými otvory, déle vydrží. Ostrovem lovců hub je Kalymnos.
•    Vyberte si láhev kvalitního olivového oleje, výborně chutná v zeleninových salátech. Najdete však i olivovou kosmetiku – mýdla, šampony, mléka nebo sůl do koupele.

Autor: Olga Trešlová
Video se připravuje ...