Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tip na super výlet: Poznejte zblízka život na farmě

1. listopadu 2012 | 16:00

Vemte sebou partnera i děti a zajeďte si do Krkonoš. Nedaleko Železného Brodu, vysoko v kopcích, objevíte vesničku Pěnčín, jako vystřiženou ze starých fotografií. Bloudit nebudete, k místní chloubě, známé biofarmě, vás bez zaváhání pošle každý domorodec.

Domácká atmosféra a upovídaný pan majitel si vás okamžitě získají. Děti se vyřádí v korálkové dílně a při prohlídce výrobny skleněných perlí.

Zakladatel farmy Josef Pulíček vás ochotně provede celým provozem, ukáže moderní dojírnu, vlastní mlékárnu a sýrárnu, stáje i venkovní výběhy pro zvířata. Na vlastní oči můžete zblízka sledovat ruční výrobu sýra. Zjistíte, že ještě existují lidé, kteří svou práci dělají s láskou a poctivě, to je tady vidět na každém kroku.

Fotogenické kozy, které se rády mazlí

Pěnčín je jednou z největších farem v Česku, chovají tady 500 koz a 500 ovcí a jsou na to náležitě hrdí. Svérázným obyvatelem je i mírně neurotický oslík a několik pávů. Věděla jste, že kozy jsou poměrně rozmazlené dámy a venku se pasou jen za krásného a teplého počasí?

Pokud začne pršet nebo když shledají, že se příliš ochladilo, čeká na ně zastřešená stáj a pohodlná slámová podestýlka. To ovce se pasou na venkovních pastvinách celoročně (tedy pokud zrovna nemrzne nebo se celá vesnice neocitne  pod sněhem). Zvířata jsou tady zvyklá na lidi a šrumec kolem, jsou více než přátelská a ochotně vám zapózují při focení.

Nechají se podrbat, pohladit a získají si vás tak, že se vám od nich nebude chtít odejít. Pravda, možná vám mezitím sežerou kus šály, jako se to stalo mě, ale to jim ráda prominete.

Sýr v biokvalitě i smetanový ovčí jogurt

V sezoně na farmě zpracují až tunu mléka denně, přes zimu dělá denní průměr zhruba půl tuny.

Dostanete ochutnat čerstvý sýr, tvaroh i jogurty. A pokud nemáte kozí a ovčí mléko příliš v lásce kvůli jejich výraznému aroma, budete překvapená. Typický „zápach“ vůbec neucítíte.

Chutnají skvěle. Josef Pulíček k tomu říká: „Naše výrobky nemají kde „chytit“ typický zápach. Vše  totiž souvisí se správnou hygienou a ta je u nás naprosto na prvním místě.“

Nakupte si domů

Veškeré výrobky si můžete koupit sebou domů ve farmářském  obchůdku, ceny jsou více než výhodné. Ovčí klobásu nebo kozí kefír tady pořídíte za výrazně nižší než běžně v obchodech.

A až dostanete hlad, doporučuji posedět v útulné hospůdce ve staročeském stylu, kde vám nabídnou např. krkonošské kyselo nebo halušky s bryndzou (jak jinak než vlastní výroby).

Autor: sim
Video se připravuje ...