Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Levná dovolená v Čechách: Kam se vydat, aby vás to moc nestálo

20. května 2013 | 06:00

Nemůžete si letos dovolit dovolenou u moře? To přece vůbec nevadí. I u nás najdete spoustu kouzelných míst, kde si své zasloužené volno užijete na plné pecky.

Tisíc tváří Lipna

Okolí Lipenské přehrady se v průběhu posledních let stalo opravdovým prázdninovým rájem. Nechte se zlákat bohatou nabídkou, jak trávit volný čas. Nezapomenutelný zážitek vám poskytne poměrně nová atrakce, která se tyčí na vrcholu Kramolína, nad městečkem Lipno nad Vlavou – Stezka v korunách stromů. Nelitujte námahy a prohlédněte si Šumavu z ptačí perspektivy! Jde o český unikát, podobnou najdete jen v německém Bavorsku. Podíváte se díky ní na přehradu a její široké okolí přímo z nebe.  Projdete se ve výšce 25 až 40 metrů nad zemí, na úrovni vrcholků nejvyšších jedlí, smrků a buků. Na vrchol Kramolína, kde stezka začíná, se pohodlně dostanete čtyřsedačkovou lanovkou nebo kyvadlovým autobusem. Tedy v případě, že se vám nebude chtít šlapat po sjezdovce. Vede sem několik značených turistických stezek. Můžete vyzkoušet novinku a zpět dolů do městečka Lipno sjet na terénní koloběžce. Ti zdatnější můžou vyrazit přímo od stezky po sjezdovce.

Lipno - stezka v korunách stromů
Autor: stezkavkorunachstromu.cz
Lipno toho ale nabízí mnohem víc. Najdete tady dva aquaparky (ve Frymburku a Lipně), fantastickou cyklo a inline stezku, vedoucí přímo po břehu přehrady, písečné pláže a lesy plné borůvek a hub. Každý den můžete podnikat výlety po památkách, kterých je v okolí opravdu požehnaně, mimo jiné hrad Rožmberk, klášter Vyšší Brod, Vítkův Hrádek nebo slavná Čertova Stěna. Autem se během necelé půlhodiny dostanete do Českého Krumlova, kousek je to i do rakouského Lince.

Více: lipnoservis.cz a stezkavkorunachstromu.cz

Podorlicko
Autor: profimedia.cz
Objevte Podorlicko

Podhůří Orlických hor je jako stvořené pro pěší i cyklo turistiku, na své si tu přijdou ale také gurmáni a milovníci památek. Hrad a barokní zámek Potštejn (kde můžete i bydlet), nově zrekonstruovaný zámek Kostelec nad Orlicí, Tvrz Orlice či Muzeum řemesel v Letohradě – j ať už plánujete rodinný výlet nebo vyjížďku na kolech s přáteli, tyto destinace vás nezklamou.
Na zámku Potštejn si užijí hlavně děti. Pořádají tu pro ně speciální prohlídky Bubákov a Pohádkov. První z nich vede zámeckým sklepením a strašidelnou, ale přesto zábavnou formou přibližuje historii zámku. Pohádkov je speciální expozice plná kouzelných pohádkových postav. Atmosféru tajemného Potštejna a krásné okolní přírody můžete zažít při romantických vyjížďkách na koňském hřbetu. Na letošní léto je připraven program Horses time, při kterém budou mít jedinečnou příležitost naučit se základy ovládání koně i úplní začátečníci.

Pokud jste milovnicí inline bruslí a chcete si užít pohodový výlet do přírody, objevte nejlepší stezku v širokém okolí. Vede údolím Tiché Orlice a jde o jednu z nejdelších a nejkrásnějších inline stezek u nás. Výchozím bodem mohou být Ústí nad Orlicí, Letohrad, Černovír, případně Žamberk.
mojeorlickehory.cz

Více: zamekpotstejn.cz

Valtice
Autor: sim
Kraj vína a slunce

Hlavní město vína, jak se Valticím často říká, vás dostane svojí komorní atmosférou. Vládne tu pohoda a klid. Když si chcete prohlédnout město nebo zámek s jeho nádherným parkem, netlačíte se v davu turistů jako v nedalekém Mikulově, můžete si udělat piknik v trávě a večer zajít okoštovat místní víno do některé z mnoha hospůdek nebo přijmout pozvání do sklípku.
Nenechte si ujít procházku zámeckou bylinkovou zahradou, prohlídku valtických vinných sklepů s ochutnávkou a vyšlápněte si za město k takzvané Kolonádě na Reistně. Pokud vystoupáte až na její ochoz, bude vám odměnou úchvatný výhled na celou Pálavu. Můžete odsud podnikat spoustu výletů, v okolí totiž najdete opravdu vysokou koncentraci památek a zajímavostí. Za všechny můžeme jmenovat zámky Mikulov a Lednice, Janův Hrad, Appolonův chrám, Dívčí hrady, Pavlov s jeho vyhlášenými vinařstvími nebo Svatý Kopeček.

Až budete hledat útulný podnik, kam zajít na večeři, určitě nevynechejte stylovou Valtickou rychtu. Uvaří vám tady ve staročeském duchu, takže se těšte na pečenou kachnu po selsku nebo žebírka na medu. Na šéfkuchařovu svíčkovou na smetaně vzpomínám dodnes a už se nemůžu dočkat, až ji zase ochutnám. Velkým fenoménem je tu vinařská turistika. Vyzkoušela jsem putování pálavskými vinicemi na kole a musím říct, že to stálo za to. Pravidelně odsud odjíždíme s autem plným výborného vína od regionálních vinařů, maximálně odpočinutí a nabití energií.

Více: lednicko-valticky-areal.cz a zamek-valtice.cz

Zámek Napajedla
Autor: Zámek Napajedla
Užívejte života v Napajedlech

Vydejte se sem sama, s kamarádkou nebo s celou rodinou. Na zámku, který je tak trochu jiný, máte spoustu možností. Můžete relaxovat, aktivně sportovat, poznávat krásy zdejšího kraje nebo se něco nového naučit. Čekají na vás stylově zařízené pokoje, snídani i večeři vám naservírují v zámecké restauraci, v místní kavárně si pochutnáte na domácích zákuscích. V areálu se nachází golfové hřiště, panoramatický 3D golfový simulátor, lovecký venkovní simulátor a další zajímavosti. V Moravském kulinářském institutu, který má v prostorách zámku svoje sídlo, probíhají pravidelné kurzy vaření pro širokou veřejnost, čas od času můžete absolvovat kurz líčení s vizážistkou.

Zámek Napajedla
Autor: Zámek Napajedla
Zámek si můžete prohlédnout o víkendech a o svátcích. Expozice je obohacena o výstavu „Návrat rodu Baltazzi na zámek Napajedla“, která mapuje život tohoto slavného rodu, jenž je neodmyslitelně spjat s historií zámku. Výstava bude k vidění až do konce roku 2013. Napajedla jsou skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí, zajeďte se podívat třeba do Zlína nebo Uherského Hradiště.

Více: zameknapajedla.cz

Autor: sim
Video se připravuje ...