Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Malé byty jsou stále v módě

Obytná část
3. srpna 2009 | 14:05

Zajímá vás, jaký druh bydlení slaví v současnosti největší boom? Především jde o byty v novostavbách; malometrážní garsonky nebo menší byty ve starších činžovních domech a panelácích nejsou tolik v kurzu.

Developerské společnosti podnikající na českém trhu mají jasno: trendem posledních měsíců je stále větší zájem klientů o malometrážní byty. Ale jaké?

Příjemné bydlení
Zatímco ještě před pár lety si lidé kupovali byty i s nižším standardem zařízení (levnější sanitární technika, osvětlení, obklady, podlahové krytiny...), v současnosti dávají přednost kvalitě, za kterou si i ochotně připlatí.
Při výběru budoucích míst pro život nás, jako nakupujících, také více zajímá, zda je v okolí domu dobrá občanská vybavenost, tedy školky a školy, zdravotnická zařízení, obchody a služby. A rovněž řešíme dostupnost z hlediska městské hromadné dopravy i možnosti parkování. Zdá se, že tolik oblíbená satelitní městečka na okrajích větších měst pozbývají svého kouzla. Většinou jim totiž chybí základní infrastruktura a lidé se stávají „taxikáři“ svých dětí, které musí denně vozit do škol i na kroužky, a tak často trávit čas v dopravních zácpách.

Cesta do města
Výsledek? Opět se zajímáme o bydlení v širších center měst, přitom však mnohdy jde o atraktivní lokality. Při pořizování nového bydlení hodně lidí rovněž sleduje, zda se vložené investice mohou dále zhodnotit, což v praxi znamená, aby cena nového bytu v příštích letech vzrostla, případně zůstala stejná. Dnes, v době světové finanční a hospodářské krize, je totiž pořízení bytu jednou z mála možností dobře vložených investic. Řada developerských společností také poskytuje zákazníkům zajímavé bonusy, například zdarma návrh bytového architekta, vyřízení hypotéky nebo některé domácí elektrospotřebiče v ceně nového bytu. Také cenová hladina se začala hýbat směrem dolů, v současnosti se dá v hlavním městě koupit malý byt o 30 m² přibližně od 1,7 milionu Kč podle lokality.

Posaďte se do kůže
Autor: NO+BL, Jespen, L.A. Bernkop, Decoland a BoConcept, Nábytek Říha

ODBORNÍK RADÍ

Přemýšlíte o hypotéce ve výši 2 000 000 Kč na pořízení bytu? Irena Zatloukalová z ČSOB doporučuje: „K získání hypotéky musí žadatel prokázat, že příjem domácnosti je dostatečný na její pravidelné měsíční splátky i na pokrytí běžných životních nákladů nebo jiných finančních závazků. Většinou se požaduje potvrzení o příjmu od zaměstnavatele (někdy stačí výpis z účtu). Dále je důležité, aby tržní cena zastavené nemovitosti (zpravidla jde o tu, kterou si žadatel pořizuje) odpovídala kupní ceně. Hypotéku, bez dalšího zajištění – například ještě jinou nemovitostí, lze získat jen do výše odhadní ceny zastavené nemovitosti a rozložit ji na 5 až 40 let. Výše měsíčních splátek se odvíjí od toho, zda potřebujete stoprocentní hypoteční úvěr, nebo jedná-li se o hypoteční úvěr do 85 procent hodnoty nemovitosti. Ve druhém případě budou při stejné době splatnosti a stejné době fixace splátky nižší. Pokud by šlo o hypotéku ve výši 2 000 000 Kč a hypoteční úvěr do 85 procent hodnoty zastavené nemovitosti, se splatností 30 let a sazbou fixovanou na tři roky, výsledkem by byla měsíční splátka (při běžné sazbě 5,49 procent) 11 343 Kč + 150 Kč za správu hypotéku. Určitě se vždy informujte na výhody, například rychlost vyřízení žádosti, zdarma odhady nemovitostí, pojištění nemovitosti nebo slevy na úrokových sazbách.“

Odborná spolupráce: Finep

Autor: Olga Trešlová, lena
Video se připravuje ...