Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

5 tipů, kam uložit nečekané hosty

Archív
8. července 2009 | 14:25

Nečekaná návštěva za dveřmi může být milým překvapením, ale i důvodem k panice. Nenechte se zaskočit a buďte připraveni!

Určitě už vás to taky někdy potkalo... Sedíte doma v pohodě u televize, chroupáte oříšky a najednou zvonek. A za dveřmi není nikdo jiný, než vzdálená teta z Moravy. Nenechte se zaskočit! S možností, že u vás hosté budou muset občas přenocovat, musíte počítat už při zařizování bytu.

1. Postel v sedačce

V rodinném domě se vždycky najde prostor, který můžete zařídit jako pokoj pro hosty, ale v bytě už je třeba hledat kompromisy. Nejjednodušším řešením je pořídit si univerzální nábytek, který plní víc funkcí. Rozkládací pohovky, které několika pohyby proměníte z pohodlného sezení na komfortní lůžko pro návštěvy, jsou dnes již na trhu v mnoha variacích.

Jak si dobře vybrat?
* Před koupí si nezapomeňte změřit velikost sedačky ve složeném i rozloženém stavu, abyste si byli jistí, že se vám do vymezeného prostoru vejde. Zvolte typ, který má praktické sundavací a hlavně prací potahy.
* Přesvědčte se, že sedačku rozložíte i složíte bez vynaložení velké námahy.
* Část, na které se leží, by měla být vyrobena z odolných materiálů, proto se nebojte investovat do koupě víc peněz. Rozhodněte se, jaký systém vám bude nejvíc vyhovovat.

2. I na lavici se dá spát
Dostatečně široká sedačka (alespoň 80 cm, šířka normální postele se pohybuje mezi 90 a 100 cm) s pevnou konstrukcí může celkem dobře posloužit jako lůžko pro hosta. Výhodou u takových lavic jsou odnímatelné zádové opěrky nebo polštářky, po jejich odstranění totiž získáte ještě kus místa na ležení. Pokud je místnost, kde chcete návštěvu uložit, průchodná a chcete, aby měl host klid na odpočinek a alespoň zdání soukromí, sáhněte po ozdobném paravánu, který ho bude chránit před zvědavými pohledy celé rodiny a zároveň nenaruší vzhled místnosti.

3. Cizinec v obýváku

Přes den se tento japonský vynález ´futon´ tváří jako malá pohovka, v noci se změní na stylovou postel, na které se velmi dobře odpočívá. Dřevěný rošt se může celý rozložit na podlahu a podle potřeby pomocí jednoduchého mechanismu změnit na relaxační lůžko nebo pohovku pro dva.

4. Dobře utajené

I třeba zdánlivě nevyužitelný prostor za dělící příčkou můžete změnit na útulný spací kout pro návštěvy. Matrace rozložena na praktickém sideboardu elegantně vyřeší dilema, kam nečekaného hosta uložit.

5. Nejen do bazénu

Posledním východiskem z nouze se může stát obyčejná ´nafukovačka´, kterou si bereme na koupaliště, vylepšená dekou nebo kempinková ´ruská´ matrace. Alternativou stará známe nafukovací matrace, mnohem pohodlnější, je sofistikovaná nafukovací matrace, běžně dostupná v různých variantách.

Autor: abl
Klíčová slova: návštěva, bydlení
Související články
Video se připravuje ...