Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

10 rad, jak zajistit domácnost před odjezdem na prázdniny

Jak zajistit byt před dovolenou
10. června 2009 | 12:21

Před dovolenou nemyslíme na nic jiného, než jestli nám nechybí opalovací krém, náhradní trička, sluneční brýle... Ale aby vás po návratu nečekalo nemilé překvapení, je potřeba zajistit také byt. Poradíme vám, jak na to.

1. Nezapomeňte zamknout. Kromě dveří zkontrolujte i dovření oken. Zní to sice jako banalita, ale často se hlavně u kratších dovolených nebo víkendových odjezdů ve shonu na okna zapomene. Stejný problém můžou představovat i nedovřené dveře na balkon.

2. Používejte bezpečnostní zámek. Kvalitní zámek dokáže mnoho nenechavců odradit. Naopak běžný, který není těžké překonat, je vítaným pomocníkem každého zloděje.

3. Neupozorňujte na svoji nepřítomnost. Je jedno, zda se chystáte na třídenní výlet nebo měsíční dovolenou. Před odjezdem není dobré upozorňovat všechny ze sousedství, že několik dní nebudete doma.

4. Domluvte si kontrolu. Zvláště při delší dovolené je dobré požádat o pomoc známé či kamarády, kteří se u vás doma čas od času zastaví a zkontrolují, zda je vše v pořádku.

5. Pozor na poštovní schránku. Plná je jasným signálem, že obyvatelé domu jsou dostatečně daleko. Požádejte souseda nebo kamaráda, aby vám pravidelně vybíral poštu.

Jak zajistit byt před dovolenou
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

6. Lákadlo na zloděje. Pokud zrovna nebydlíte v šestém patře panelového domu, není dobré, aby každý kolemjdoucí pohledem do okna viděl obrovskou plazmovou televizi a drahou sedačku. Stejně tak je lepší nechávat na viditelných místech šperky a další cennosti. Zbytečně přitahují pozornost a jsou lákadlem pro zloděje.

7. Prostor před domem. Dobré osvětlení a prostříhané keře můžou zloděje od krádeže odradit. Naopak rozbité osvětlení před vchodem poskytne zlodějům vítané přítmí stejně jako zastíněný pohled do domu.

8. Nenechávejte věci na balkoně. „Velmi často se bohužel setkáváme s krádeží jízdních kol a dalších předmětů z balkonů. Jejich odcizení je snadné a zloděj se nemusí ani násilím dostávat přes vstupní dveře. Pokud nemáte možnost umístit kola jinde, doporučujeme používat zámek, který velké části takových pokusů dovede jednoduše zabránit,“ říká Tomáš Hejda, z ČSOB Pojišťovny.

9. Pojistěte se. Stane-li se nějaká nepříjemnost, je dobré mít byt pojištěný. Připravený soupis majetku a vybavení domácnosti vám pomůžou při uplatňování náhrady za škodu.

10. Světelná pojistka. „Doporučujeme v bytě instalovat elektronické zařízení, které umožňuje v nepravidelných časech zapínat světla nebo rádio, a tak udržovat zdání, že byt je obydlený,“ radí Tomáš Hejda z ČSOB Pojišťovny. Občasně rozsvícená světla nebo zapnutí rádia vyvolává dojem, že se v domácnosti stále někdo pohybuje.

Autor: připravily: vin, lena
Diskuse ke článku
.
Související články
Video se připravuje ...