Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Modelky po šedesátce dobývají módní svět

18. srpna 2014 | 06:00

Náctileté věšáky na šaty mají konkurenci. Svět modelingu dobývají zralé dámy po šedesátce. K důchodu si tak mohou přilepšit desetitisícovými honoráři. Modelky jako Pauline Howard (69), Carmen Dell’Orefice (83), Daphne Selfe (85) či Twiggy (65) a řada dalších dokazují, že krásná můžete být i ve zralém věku.

Pokud si však představujete roztomilé babičky zahalené ve skotských plédech, jste na omylu. Modelky jako je např. Jacky O’Shaughnessy (62) si troufnou předvádět i spodní prádlo. Řetězec American Apparel si ji dokonce vybral jako tvář a tělo své letošní reklamní kampaně na řadu spodního prádla. Elegantní dámy s přirozeně šedivými vlasy Carmen Dell’Orefice a Daphne Selfe zase okouzlily špičkové módní návrháře a objevili se na přehlídkách Dolce&Gabbana či Thiery Muglera. 

Jacky O’Shaughnessy (62) odhalila tělo v letošní kampani American Apparel
Autor: American Apparel

„S blížící se sedmdesátkou si připadáte neviditelná, ale modeling mi dal šanci ukázat, že i ve svém věku mám co nabídnout,” říká jedna z nejúspěšnějších britských modelek Pauline Howard. Za mlada se prý modelingu příležitostně věnovala, ale teprve po padesátce se její kariéra rozjela na plno. Během posledních pár let se objevila v řadě katalogů, časopisů, reklamách i v televizních spotech.

Podobně rozvedená sekretářka a matka dospělého syna Pam Lucas. S modelingem začala v 51 letech a dotáhla to do nejslavnějšího módního magazínu Vogue. Zpočátku pracovala především pro katalogy, ale po šedesátce se o ni začal zajímat i luxusní módní průmysl. Předváděla na londýnském Fashion Weeku, její tvář shlížela s billboardů po celém Londýně a zahrála si také ve filmu s Bradem Pittem.

"Těší mě, že mohu ženám dodat kuráž," říká supermodelka Pam Lucas (65)
Autor: Ugly/Rage Models
Její obvyklý honorář za focení se pohybuje mezi 10000 až 20000 Kč za pár hodin pózování. Díky tomu, mohla pustit svou dosavadní práci v kanceláři a plně se věnovat modelingu. “Ale nedělám to pro peníze. To nejlepší je, že mohu ženám dodávat sebedůvěru. Ukázat jim, že i v pokročilejším věku mohou být krásné a nemusí se skrývat,” říká.