Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kde jsi, Kate? Kolem zmizení princezny se rojí hned několik konspiračních teorií

19. března 2024 | 06:00

Princezna Kate se naposledy na veřejnosti ukázala koncem prosince, kdy se s celou rodinou zúčastnila každoroční vánoční bohoslužby v Sandringhamu. Následně Kensingtonský palác oznámil, že se v půlce ledna princezna chystá na plánovanou operaci břicha a od té doby jako by se po ní slehla zem. Veřejnost neuklidnila ani zveřejněná rodinná fotografie, která nakonec byla ze světových tiskových agentur stažena kvůli podezřením, že s ní bylo manipulováno. Co se s Kate děje?

Přestože operace Kate byla opravdu dlouho plánovaná a počítalo se s tím, že se na nějaký čas stáhne z veřejného života, její "zmizení" přesto vyvolává několik otázek. Ve stejnou dobu, kdy Kate podstupila operaci, se král Karel III. podělil s veřejností o problémech s prostatou a začátkem února palác oznamil, že má panovník rakovinu. O stavu princezny Kate však nepadlo ani slovo. Její pobyt v nemocnici trval až do 29. ledna, následně bylo uvedeno, že se na veřejnosti objeví až po Velikonocích.

Kate se naposledy ukázala na veřejnosti 25. prosince během vánoční bohoslužby v Sandringhamu
Autor: profimedia.cz

VIDEO: 5 věcí, které má Kate Middleton společné s princeznou Dianou

Video se připravuje ...
5 věcí, které má Kate Middleton společné s princeznou Dianou • VIDEO: Videohub

Co se děje s Kate?

Internetem se jako lavina šíří hned několik konspiračních teorií. Některé jsou úsměvné, jiné vedou k zamyšlení. Objevují se spekulace o tom, že po operaci přišly nečekané zdravotní komplikace, že Kate podstoupila plastickou operaci nebo že jí byl princ William nevěrný a rozvádí se. Jedny z nejšílenějších teorií uvádí, že se Kate chce palác zbavit stejně jako princezny Diany nebo že je mrtvá a královská rodina se to snaží utajit. Ty humornější pak tvrdí, že si nechala ostříhat ofinu a čeká, až jí zase doroste. 

Událost, která rozproudila další diskuze o stavu princezny se pak odehrála 27. února. Princ William tehdy oznámil, že se z osobních důvodů nezúčastní vzpomínkové akce za svého kmotra, řeckého krále Konstantina. O dva dny později pak palác vydal prohlášení, ve kterém stálo, že se princezna ukáže na veřejnosti až po Velikonocích a že palác bude poskytovat aktualizace o jejím stavu pouze tehdy, když se bude dít něco významného. Dodal však, že se Kate daří dobře.

Rodinná fotografie pobouřila veřejnost

Kde Dni matek, který se v Anglii slaví 10. března, palác zveřejnil snímek, který měl jasně světu ukázat, že je Kate v naprostém pořádku. Veřejnost ale byla pobouřena ještě víc. Fotografie, na které je princezna v obležení svých ratolestí, na první pohled nevypadá nijak zvláštně a Kate na ni opravdu působí spokojeně. Internetoví hnidopichové si však brzy všimli jistých nesrovnalostí a brzy vyšlo najevo, že byl snímek upravován - Kate měla špatně zarovnaný zip, chyběl její zásnubní prsten, ruka princezny Charlotte zase neladila s rukávem jejího svetru. Čtyři největší světové tiskové agentury, The Associated Press, Reuters, Getty Images a Agence France-Presse, se proto rozhodly snímek stáhnout a doporučily ostatním médiím, aby fotografii nepoužívaly.

Na druhý den se pak na sociálních sítích Kensingtonského paláce objevilo vysvětlení, údajně od samotné Kate. "Jako mnoho amatérských fotografů občas experimentuji s úpravami. Chtěla bych se omluvit z jakýkoliv zmatek, který způsobila rodinná fotografie, kterou jsme včera sdíleli," stálo v prohlášení. 

Další pochybný snímek? 

V pondělí byla Kate spolu s Williamem zachycena v autě, jak odjíždí z hradu Windsor. Na snímku se dívá z okna a nejde jí vůbec vidět do obličeje. „Mám starost o všechnu tu pozornost, která je na Kate upírána. V pondělí v autě nevypadala vůbec šťastně,“ napsal jeden z blízkých zdrojů podle webu Page Six. Lidé na sociálních sítích si myslí, že i tato fotografie Kate v autě byla zeditovaná. Uživatelka Angela přidala dvě velmi podobné fotky Kate a napsala následující: „Co královská rodina skrývá? Protože to začíná být strašidelné. Včera zveřejněná fotografie vs. obrázek Kate na výročí bitvy na Sommě v roce 2016. Další práce ve Photoshopu?“

Planý poplach?

Nejnovější informace tvrdí, že princezna Kate vyrazila spolu s Williamem o víkendu na nákup. Dvojice prý byla spatřena v oblíbeném farmářském obchodě poblíž svého domu Adelaide Cottage ve Windsoru. Podle informací deníku The Sun dvojice vypadala šťastně a Kate působila zdravě a uvolněně. „Po všech těch zvěstech, které se šířily kolem, jsem byl ohromený, když jsem je tam viděl. Kate byla na nákupech s Williamem a vypadala dobře a šťastně. Děti s nimi nebyly, ale je to dobré znamení, že Kate byla natolik zdravá, že zašla do obchodu,“ neskrýval nadšení údajný očitý svědek. Všechny konspirační teorie tak mohou být jen planým poplachem a Kate se zase brzy objeví na veřejnosti. 

Autor: Aneta Valešová