Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Od plachého prince k panovníkovi: Jak šel čas s králem Karlem III.?

6. května 2023 | 06:00

Už dnes bude slavnostně korunován nový britský král Karel III. Do historie se zapsal jako nejstarší nastupující monarcha. Připomeňte si snímky z jeho života – jak vypadaly jeho dětská léta i čas dospívání?

První rok života strávil Karel III. bez svého otce, který byl ve službě. Jeho matka zase kvůli pracovním povinnostem často cestovala. Oba toužili po synovi, který se najde v lovu, jízdě na koni nebo ve střelbě, ani jedno nebylo králi Karlovi III. blízké. Zálibu nenašel ani ve sportu. Byl neohrabaný, pomalý a žádná sportovní disciplína mu nešla. Byl také často nemocný. Během svého dětství trpěl záněty vedlejších dutin. Měl neustále rýmu a špatně se mu dýchalo. Kvůli tomu byl dokonce v roce 1957 hospitalizován, a ve stejném roce navíc chytil asijskou chřipku. Ve dvanácti letech měl pro změnu spalničky.

VIDEO: Největší královské skandály...

Video se připravuje ...
Největší královské skandály • VIDEO: Videohub

Bylo zvykem, že se královské děti učily doma, král Karel III. však chodil do běžné denní školy. V osmi letech ho rodiče poslali do Cheam School v Hampshire, kam chodil i jeho otec. V internátní škole byl král ale velmi nešťastný a potýkal se se šikanou. Přesto ho tam rodiče nechali celých pět let. Později na univerzitě Trinity College v Dublinu vystudoval antropologii, archeologii a historii, dále pak na University of Wales studoval waleskou historii. Titul získal v roce 1970 a stal se prvním dědicem, který absolvoval univerzitu.

Komplikované vztahy

Budil dojem plachého a stydlivého chlapce a často mu bylo vyčítáno, že je slaboch a do královské rodiny se nehodí. Se svým otcem měl složitý vztah a trvalo dlouho, než k sobě našli cestu. Jejich povahy byly naprosto odlišné a princ Philip mu dával často jasně najevo, že ho nepovažuje za následníka trůnu. Nakonec se však sblížili a našli několik společných zájmů – oba milovali umění, přírodu a námořnictvo. Jeho matka, Alžběta II., na něj neměla tolik času. Když se stala královnou, šly mateřské povinnosti stranou a jejich vztah byl velmi chladný. Král Karel III. měl však blízký vztah se svou babičkou, které se mohl vždy svěřit.

Přestože působil velmi nesměle a plaše, dívky o něj měly velký zájem. Byl považován za královského playboye, a než si vzal v roce 1981 princeznu Dianu, údajně vystřídal několik žen. Jeho srdce však získala Camilla Parker Bowles, kterou si vzal v roce 2005 a která se už dnes stane nejen královnou jeho srdce, ale i celého britského národa. Přímý přenos z korunovace Karla III. můžete sledovat na Blesk.cz.

Autor: Aneta Valešová