Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Karel III. se pěkně zapotí: Na jaké drobnosti musí dávat pozor během slavnostní korunovace?

  • Královská korunovace se blíží, doprovázet ji budou také striktní pravidla královské etikety
    5. května 2023 | 05:00

    Slavnostní královská korunovace Karla III. se blíží. Jednu z nejformálnějších událostí současnosti bude provázet celá řádka přísných pravidel a povinností. Jde především o historické tradice, které jsou nedílnou součástí královské etikety. Které z nich jsou pro většinu z nás poměrně nepředstavitelné a na co si bude muset dávat panovník i jeho nejbližší pozor? Tohle Karla III. o víkendu čeká a nemine...

  • Místo hermelínu uniforma a několik vrstev oblečení

    Královská korunovace se blíží, doprovázet ji budou také striktní pravidla královské etikety
    Autor: Profimedia

    Obvyklý přísný dresscode pro korunovaci mužských panovníků požaduje hermelín, korunovační roucho a slavnostní oděv. Obléknutí historického královského roucha se král nevyhne, kromě něj ovšem bude muset strpět hned několik dalších vrstev oblečení. To může být zejména v případě teplého počasí nepříjemné. Hermelín podle BBC budoucí král vymění za alespoň částečně komfortnější variantu. „Podle všeho bude Karel III. oblečen v uniformě,“ informovalo britské médium.

    Jak královská rodina uvedla na svém oficiálním facebookovém účtu, bude zmiňovaná uniforma doplněna rouchy použitými při korunovacích Jiřího IV. v roce 1821, Jiřího V. v roce 1911, Jiřího VI. v roce 1937 a Alžběty II. v roce 1953. A aby toho nebylo málo, při pomazání budou roucha doplněna ještě o Supertuniku (zlatou tuniku) z roku 1911 a při průběhu slavnostní korunovace zase o královský plášť (Imperial Mantle) z roku 1821. Celý královský vzhled ještě dovrší kožené korunovační rukavice s erbem Karlova dědečka Jiřího VI.

    Jak bude vypadat korunovace Karla III.? Podívejte se na video:

    Video se připravuje ...
    Jak bude vypadat korunovace prince Charlese? • VIDEO: Videohub

  • Telefony jsou tabu

    Tradiční pravidla britské královské rodiny mají na telefony a jejich používání jasný názor. Během všech důležitých obřadů, ceremoniálů a významných oslav je jejich používání výslovně zakázané. A i když panovníka ani jeho urozené příbuzné nejspíš nikdo nebude kontrolovat, jestli má, nebo nemá telefon u sebe, jakékoliv volání či esemeskování během dne je pro ně nepřípustné. Když už chtějí mít svůj mobil v dosahu, musí být po celou dobu vypnutý nebo v tichém režimu.

  • Panovník určuje tempo stolování

    Budoucí král Karel III. se během oslav svého nástupu na trůn pravděpodobně ani v klidu nenají. Tedy alespoň v případě, že bude neustále myslet na jedno přísné pravidlo, které se týká stolování a jeho spolujedlíků. I když nervozita z pozornosti celého světa může zahrát velkou roli, daleko více je problematická zásada říkající, že ve chvíli, kdy dojí král, ostatní musí také. A co kdyby mu náhodou nechutnalo nebo bylo nevolno, a chtěl se proto v jídle jenom tak „porýpat“? Ostatní u královského stolu by se sotva stihli najíst dosyta. Nehledě na to, že bývá panovník i při jídle pod neustálým drobnohledem spoluhodujících, kteří si kvůli tomuto pravidlu musí hlídat jeho tempo. A řekněme si upřímně, že ani to nemusí být budoucímu králi zrovna příjemné.

  • Nepohodlné sezení

    Také druhá nesnáz pravidel královské etikety se týká sezení. Avšak nejen toho u stolu, ale spíše sezení jako takového. I kdyby po náročném programu královské korunovace bolely krále a členy královské rodiny nohy, nebudou si moct pohovit. Tedy určitě ne, co se týče způsobu sezení. Posed zahrnující nohu přes nohu ani jinak přehnaně uvolněné sezení nejsou dovoleny.

  • Ticho a stud stranou

    V případě krále musí jít během významných oslav a ceremonií stud stranou. Tedy alespoň pokud nechce dopustit, aby bylo trapné ticho. Důvod je prostý, nikdo z jeho okolí nesmí zahájit konverzaci, aniž by s ní začal jako první král sám. V opačném případě jde o obrovské společenské faux pas. Ostatně panovník určuje i témata nadcházejících konverzací. Musí se přitom vyhnout soukromým věcem a politice. Král rozhovor nejen začíná, ale také končí. Jeho závěr tedy závisí jen a pouze na něm. Ukončuje ho ve chvíli, kdy už mu přijde délka mluvení dostatečná. Kromě toho musí také spolehlivě rozpoznat situace, kdy se začíná konverzace ubírat nevhodným nebo nesprávným směrem, a ve správnou chvíli musí dát nenápadné znamení ochrance, že je na čase ji ukončit.

  • Naději na podpis nechte za dveřmi

    Podle pravidel královské etikety nesmí žádný z členů královské rodiny rozdávat podpisy svým příznivcům. Stejně přísně zakázáno je také společné selfie s fanoušky. Davy lidí čekající nekonečné fronty před Buckinghamským palácem a Westminsterským opatstvím tedy budou mít i při této neopakovatelné události opět smůlu.

  • Doteky s okolím se omezují na potřesení rukou

    Další striktní zásada v královské etiketě nepřipouští žádné doteky s panovníkem. Nikdo se ho nesmí v žádném případě dotknout. Výjimkou je pouze podání ruky, které ovšem závisí na tom, zda o něj stojí sám král, nebo nikoli. První totiž nabízí ruku on. Dodržení odstupu přísně střeží královská stráž, která žádné výjimky nepřipouští. I z minulosti jsou známy případy, kdy se někteří prezidenti a politici omylem spontánně dotkli královny Alžběty, a způsobili tím nepatřičné faux pas. Mezi nimi byli mimo jiné i Václav Havel, který ji chtěl nepatrně nasměrovat při procházce Brnem, a bývalá první dáma USA Michelle Obama, jež královnu objala.

  • Projevy náklonnosti jsou nepřípustné!

    I když je Karel III. spokojeně ženatý se svou královskou chotí Camillou, svou náklonnost jí před lidmi nesmí dávat nijak okázale najevo. Stejné pravidlo platí i pro ostatní šlechtické páry. Podle britské královské etikety mají zakázáno, aby tito lidé dávali veřejně na odiv vzájemnou lásku doteky nebo polibky. Výjimku nemají ani manželé. Vyvarovat by se měli též vzájemného držení se za ruce. Za vznikem tohoto zákazu stojí především setkávání panovníků a členů britské královské rodiny s odlišnými kulturami v cizích zemích, které by si jejich láskyplná a milostná gesta mohly vykládat po svém a mohly by je považovat za nevhodná, či dokonce rovnou urážlivá.

Autor: Tereza Brožová
Diskuse ke článku
.