Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Celebrity na Met Gala uctily Karla Lagerfelda: Kdo si zasloužil módní požehnání z nebes?

2. května 2023 | 13:00

Tradičně květnové pondělí ovládla nejprestižnější módní událost roku Met Gala s pompou oslavného běhounu. Celebrity tak svým módním výběrem poctily a odstartovaly zbrusu novou výstavu newyorského Kostýmního institutu Metropolitního muzea, jež letos vzdala hold módnímu velikánovi. Tím není nikdo jiný než zesnulý Karl Lagerfeld, který byl u kormidla ikonických módních domů Chanel, Fendi, Chloé, Balmain a Patou. Na koho se jistojistě z módního nebe usmál?

Letošní galavečer Met Gala a následná výstava nesoucí název Karl Lagerfeld: A Line of Beauty uctily památku legendě, zesnulému návrháři Karlu Lagerfeldovi, který skonal ve věku 85 let na rakovinu slinivky. Vedle postu mistra módy byl známý také jako milující kočičí táta roztomilé Choupette, kterou zahrnoval luxusem. Údajně měla zdědit i pohádkové jmění po jeho smrti. To, že je o ni královsky postaráno, mapuje na svém Instagramu. Své jedenácté narozeniny oslavila v soukromém tryskáči obklopena balonky, dárky, šampaňským a pochopitelně i dortem.

Choupette v hlavní roli

A právě Choupette byla zvěčněna na oslavném běhounu, který se letos zahalil do krémové barvy s červenými a modrými liniemi. Do Karlova oblíbeného mazlíčka se totiž převlékl zpěvák a herec Jared Leto, který dorazil ve sněhobílém kočičím kostýmu, a povýšil tak Met Gala na zcela novou úroveň. Jak se nechal v rozhovoru pro ET slyšet, s Karlem měl velmi blízký vztah a bylo mu potěšením se do jeho největšího miláčka obléknout: „Karla jsem znal. Byl ke mně vždycky tak laskavý. Dokázal jsem si ho představit, jak se dívá dolů s širokým úsměvem na tváři, když vidí Choupette v celé své kráse.“

Nebyl však jediný s tímto nápadem. I rapperka Doja Cat uchvátila kočičím vzhledem, ke kterému jí dopomohla róba z dílny Oscar de la Renta. Dominovala totiž kapucí s kočičíma ouškama i siluetou mořské panny, která se táhla do opulentní vlečky s objemným sněhovým peřím připomínajícím hedvábnou srst kočky birmy.

Video se připravuje ...
Katy Perry na Met Gala v New Yorku • VIDEO: Profimedia

Ikonické perly

Vedle kočičích převleků, které naplnily spekulace, tu byla i černobílá symfonie, do které se zahalila převážná většina vyvolených – pozvaných šéfredaktorkou Vogue Annou Wintour. Prudce elegantní barevné kombo bylo často doplněno o ikonické doplňky v podobě mašlí, rukaviček, ale zejména perel. Jak řekla Kim Kardashian pro Vogue – co je „víc Karl“ než ikonické Chanel perly? A tak dostála svým slovům a její křivky zahalilo 50 000 sladkovodních perel, které byly navlečeny přes hedvábné tělové body. Ty doplnila o sandálky na podpatku a smetanový dlouhý plášť.

Perly zdobily i modelku Karlie Kloss, která oblékla černé sametové šaty křivky kopírující. Doplněny byly o tento okázalý doplněk. Róba značky Loewe navržená Jonathanem Andersonem byla inspirována Lagerfeldovými šaty Chanel z roku 1983 charakteristickými hojným zastoupením perel na krku a v pase.

Recyklace šatů

Vedle zbrusu nových šatů se oslavným běhounem nesla i nostalgie předvedená ikonickými modely značky Chanel. Zpěvačka Dua Lipa se vyjímala ve svatební róbě z roku 1992 s korzetovým živůtkem s lemováním a především tvídovou strukturou. I Nicole Kidman byla v čele pozornosti s pudrovou róbou, kterou oblékla v roce 2004 v reklamě na ikonický parfém Chanel No.5.

Na další nádherné modely se podívejte v naší fotogalerii.

Autor: Žaneta Podlahová