Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pobouřila matky i veřejnost! Známá komička ostře vtipkovala o výhodách bezdětnosti

21. března 2023 | 06:00

Známé stand-up komičce se nedávno povedl skutečně husarský kousek. Fanouškům se osmačtyřicetiletá Chelsea Handler na svém Instagramu snažila s humorem sobě vlastním vysvětlit, proč si dobrovolně vybrala možnost zůstat bezdětná. Její kontroverzní vyjádření však vyvolalo řadu rozporuplných reakcí. Co na něm ostatní tak pobouřilo?

Může být bezdětný člověk skutečně šťastný? Některé známé osobnosti jsou o tom přesvědčeny. O tomto tématu se nedávno otevřeně a trochu po svém rozpovídala i Chelsea Handler na sociálních sítích. Vtipné ukázky ze života bez dětí ale zřejmě nepřišly všem lidem legrační tolik, jak by si představovala. V některých dokonce vyvolal zveřejněný příspěvek pobouření a jiné šokoval. Vypadá to, že umělkyně otevřením vážného tématu šlápla bosou nohou rovnou do vosího hnízda…

Chelsea se nikdy nevdala

Osmačtyřicetiletá komička Chelsea Handler se se svými ne příliš pozitivními názory na mateřství netají. Nikdy se nevdala a ani se nikdy nestala matkou. Nijak ji to netrápí, naopak si svou bezdětnost užívá plnými doušky. A zastává se i ostatních žen, které se rozhodnou pro to samé. Jak uvedla, na to, aby přivedla na svět vlastního potomka a musela za něj převzít zodpovědnost, se necítila. Problém je podle ní v tom, že současná společnost ještě není schopná v některých případech tuto možnost volby akceptovat. Ovšem slavná bavička zachází ještě dál. Domnívá se, že jedince, kteří se dobrovolně rozhodli pro život bez dětí, je třeba podporovat a ocenit za to, že si sami včas uvědomili, že náročnou roli rodičů zkrátka nezvládnou.

Jak vtipně zachytila ilustrátorka realitu mateřství? Podívejte se na video:

Video s vtípky se rychle stalo hitem internetu

Handler se rozhodla, že své názory bez obalu zveřejní na sociálních sítích. Natočila pro své fanoušky krátké video, kde dává světu na odiv, jak moc si bezdětný život užívá. Může vstávat v libovolný čas nebo rovnou prospat celé dopoledne, kdykoli si jezdit, kamkoli se jí zachce, nosit nepohodlné lodičky i stylový outfit, nerušeně cvičit a celkově si dělat jenom to, co ona sama chce a co se jí zlíbí. Nebránila se přitom použití peprných výrazů ani sprostých slov, která celý obsah sdělení ještě podtrhují. Příspěvek rychle získal tisíce zhlédnutí a stal se hitem internetu.

Rozohněné matky a rýpaví fanoušci

Ne všichni měli pro otevřené vyjádření showmanky pochopení. Někteří uživatelé Chelsea začali podezírat z propagace sobeckého a narcistického životního stylu. Jiní se zase domnívali, že vše stand-up komičce dojde až ve stáří, kdy se začne cítit osamělá. Neváhali přitom citovat jednu ze slavných bezdětných žen Candace Bushnell, která se stala předlohou postavy Carrie Bradshaw ze Sexu ve městě. Ta podporovala ženy v rozhodnutí nestat se matkou, a sama o tuto roli nestála. Zpětně ale veřejnosti přiznala, že své volby žít bez dětí lituje, a dokonce se cítí velmi osamělá.

Problematiky si povšimla i média

Zdá se, že Chelsea svým odvážným příspěvkem ve společnosti rozvířila širší debatu, než možná sama očekávala. K problematice se rozpoutaly mnohé diskuse, dokonce o ní začaly psát některé zahraniční časopisy. Například magazín Cosmopolitan v jednom ze svých textů uvedl: „Bohužel, rok 2023 stále není dobou, kdy je společnost připravena respektovat jinou volbu, než je ta většiny.“ Handler se nebála reagovat i na ostré komentáře a uvedla několik důvodů, proč má právo nazývat se šťastnou osobou, aniž by se musela stát matkou. Mezi nimi vyzdvihla úspěšnou kariéru, výdělky a prodej vlastních knih.

Kritika se podle vědců dala očekávat

Jak se píše v jedné z nejnovějších studií Michiganské univerzity, prudké odpovědi matek a široké veřejnosti se daly očekávat. Průzkum ukazuje, že bezdětní lidé jsou ke svému okolí tolerantnější a shovívavější, než je tomu naopak. A výzkumníci došli ještě k jednomu zajímavému závěru. Údajně nejsou z hlediska pocitů štěstí a spokojenosti mezi rodiči a bezdětnými lidmi žádné rozdíly. Bylo tedy vědecky potvrzeno, že tato volba je na každém a šťastný může být člověk jak s vlastními potomky, tak bez nich.

Své vyjádření komička později mírnila

Když se na známou komičku snesla nepříjemná vlna kritiky, rozhodla se své vyjádření trochu umírnit. Celá situace ale nic nezměnila na jejím názoru, že se na mateřství nehodí. Vlastní děti jí prý vynahrazují synovci a neteře, které sice moc miluje, ale přesto po ratolesti netouží. Zdůraznila, jak je důležité, aby si každý uvědomil, jaká je jeho individuální životní cesta a jaké zkoušky a překážky s sebou přináší. Chelsea tím zároveň ospravedlnila, proč právě do té její mateřství nezapadá.

Bezdětné celebrity

Chelsea Handler není jedinou známou osobností, která se rozhodla nezaložit vlastní rodinu. I množství dalších celebrit muselo už v minulosti několikrát vysvětlovat, proč se nikdy nestaly rodiči. Jako příklad za všechny lze uvést třeba herečky Renée Zellweger i Jennifer Aniston, moderátorku Oprah Winfrey, zpěvačku Dolly Parton a herce Christophera Walkena. Přestože už vše bylo řečeno mnohokrát, dodnes musí tyto hvězdy znovu a znovu čelit nevybíravým otázkám ohledně potomků a stále dokola opakovat, proč nezaložily rodinu.

Autor: Tereza Brožová