Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Slavní a nemocní. Kterým celebritám ničí kariéru vážná choroba?

  • Celebrity, kterým byla diagnostikována vážná choroba
    13. února 2023 | 06:00

    Poslední dobou to vypadá, jako by se s vážnými zdravotními problémy slavných roztrhl pytel. Můžou za ně jejich přehnané pracovní vytížení, nepravidelný režim, genetika či rovnou vše dohromady? Můžeme jenom hádat. I když příčinu nikdo přesně nezná, jedno je jisté. Nemoc jim znemožňuje nebo minimálně znesnadňuje pokračovat ve slibné kariéře...

    Ozzy Osbourne není jedinou slavnou osobností, která se potýká s chorobou zasahující do běžného života. Řada oblíbených celebrit se musela stáhnout do ústraní a přerušit kariéru, aby se zaměřila na své zdraví. Některé osobnosti s ní dokonce musely skončit nadobro. Koho se to týká?

  • Živelného Ozzyho zastavila krutá diagnóza

    Autor: archiv

    I když to nějakou dobu tušili, teprve před pár dny zasáhla všechny posluchače Ozzyho Osbournea zdrcující zpráva. Bývalý frontman kapely Black Sabbath definitivně ukončil kariéru kvůli vážné chorobě. „Nikdy jsem si nepředstavoval, že moje koncertní kariéra skončí takhle,“ svěřil se smutný zpěvák na sociálních sítích. Zpěvák čelí vážným zdravotním problémům v důsledku poranění krční páteře. Vedle toho vyšlo najevo, že už řadu let trpí Parkinsonovou chorobou, která jeho stav rapidně zhoršuje. Viditelně mu ubývá sil, pohybuje se o holi a mívá problémy s rozpoznáváním okolí.

    O čem je nový dokument s Chrisem Hemsworthem s názvem Tělo nezná hranic? Podívejte se na ukázku:

    Video se připravuje ...
    Tělo nezná hranic, zjistíte s Chrisem Hemsworthem • VIDEO: DisneyPlus, idh

  • Chris Hemsworth si musel dát zdravotní pauzu

    Autor: archiv Blesku

    Australského herce Chrise Hemswortha proslavila především role hrdiny Thora. Podobně jako jeho filmová postava i hlavní představitel nyní čelí velkému nebezpečí, ale bohužel zdravotnímu. Loni na podzim umělec oznámil, že si od herectví dává nucenou přestávku. Důvodem jsou výsledky genetických testů, podle kterých má herec zvýšenou predispozici k rozvoji Alzheimerovy choroby. Nemoc má i Chrisův dědeček, takže je pochopitelné, že své výsledky nebere na lehkou váhu. Rozhodl se zpomalit, aby se mohl věnovat tomu, co je podle něj v životě skutečně důležité.

  • Christině Applegate zkomplikovaly natáčení neurologické problémy

    Autor: Profimedia

    Christinu Applegate všichni známe například jako dceru Ala Bundy ze seriálu Ženatý se závazky, v kultovním seriálu Přátelé ji zase diváci mohli vidět jako sestru Rachel. Při natáčení nejnovější filmové komedie se ovšem herečce obrátil život naruby. Od lékařů si vyslechla, že má roztroušenou sklerózu – autoimunitní neurologické onemocnění. Vážnější formy choroby ovlivňují schopnost pohybu. Protože se u blondýnky příznaky nemoci ozvaly během pracovního vytížení, bylo pro ni natáčení poslední sezony seriálu Dead to Me hodně náročné. V rozhovoru pro magazín Variety se svěřila, že se na plac dostávala za pomoci invalidního vozíku. Nedávno měla Christina přece jen důvod k radosti, když získala vlastní hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.

  • Hvězda Hry o trůny bojovala o život

    Autor: Profimedia

    Jednu z hlavních postav seriálu Hra o trůny v podání Emilie Clarke obdivují fanoušci po celém světě. Poté, co vyšlo najevo, že herečka během natáčení bojovala o život, k tomu mají o důvod více. Britské umělkyni doktoři objevili mozkové aneurysma. Při cvičení v posilovně ji zastihly extrémní bolesti hlavy. Musela okamžitě do nemocnice, kde se díky včasné operaci zotavila. Tím to ale neskončilo. Nemoc se herečce po čase vrátila, takže musela podstoupit další, mnohem náročnější chirurgický zákrok. Doktoři jí při něm otevřeli lebku a nějakou dobu měla v hlavě hadičku vycházející ven. Jak statečná Clarke později uvedla, byl to pro ni ten nejotřesnější zážitek a bála se, že může zemřít. Ke všemu se poté ještě nějaký čas potýkala s výpadky paměti a částečnou afázií, kterou díky své houževnatosti dokázala překonat. Nyní je už naštěstí opět v plné síle a o prodělané nemoci dokáže mluvit s fanoušky.

  • Moderátorka Tina vidí naději v zakázané léčbě

    Autor: reprofoto Youtube

    Slovenská zpěvačka a moderátorka Tina Csillaghová se před pár lety dozvěděla, že má roztroušenou sklerózu. Rozhodla se ale vydat alternativním směrem a odmítla běžný způsob léčby. Na sociálních sítích se svěřila s tím, že se nemoci nezalekla. Místo toho začala užívat léčebné konopí CBD (kanabidiol). Kanabidiol se vyrábí z konopí, na Slovensku jde zatím o zakázanou látku. Vedle lidí s RS ho používají kupříkladu i lidé s parkinsonem, lupusem nebo artritidou. A vypadá to, že stav bývalé moderátorky Česko-Slovenské SuperStar je i přes méně tradiční léčbu sklerózy stabilizovaný. „Nečekala jsem, že to může mít až takový vliv na kvalitu života,“ uvedla na svém Instagramu.

  • Charismatický Bruce Willis kvůli chorobě ukončil kariéru

    Autor: instagram

    Herecká legenda známá z filmů Armageddon, Pulp Fiction nebo Smrtonosná past zlomila srdce tisícům příznivců po celém světě. Rodina Bruce Willise loni v březnu oznámila, že charismatický herec musí ukončit svou hvězdnou kariéru. Herecká ikona zápasí s nevyléčitelnou afázií. Nemoc se projevuje postupnou ztrátou schopnosti řeči a kognitivních schopností. I když už se legendární umělec před kameru nejspíš nevrátí, naději nám dává alespoň fakt, že je obklopen milující rodinou. Jeho blízcí občas na sociálních sítích zveřejňují některé dojemné společné chvíle.

  • Céline Dion trápí tuhnutí svalstva

    Autor: Instagram

    Oblíbená zpěvačka Céline Dion to poslední dobou nemá vůbec snadné. Na konci loňského roku se fanouškům na sociálních sítích svěřila, že trpí krutou chorobou. Lékaři hudební ikoně diagnostikovali stiff-person syndrom (SPS). Jde o autoimunitní onemocnění s příznačným tuhnutím svalů. Jak zpěvačka zkroušeně konstatovala, týká se přibližně jednoho člověka z milionu. Pacienti mívají problémy s pohybem. Občas se jim přezdívá „živé sochy“, protože se v důsledku ztuhlých svalů nemohou hýbat. Nemoc, kterou v současnosti nelze vyléčit, pouze zpomalit, doprovázejí nepříjemné záškuby. Zpěvačku kvůli nim trápí potíže s chůzí i s hlasivkami. Přerušila proto své evropské turné, v jehož rámci měla vystoupit i v Praze. V současnosti se podrobuje kvalitní lékařské péči a věří, že se díky dobré kompenzaci choroby a podpoře rodiny vrátí na koncertní pódia.

  • Ashton Kutcher málem přišel o sluch i zrak

    Autor: Profimedia

    Slavný hollywoodský herec Ashton Kutcher už sice nyní kolem sebe šíří úsměvy, ještě nedávno mu ale nebylo zrovna do zpěvu. Před třemi lety se u něj z ničeho nic objevila autoimunitní porucha zvaná vaskulitida. Zánět krevních cév se u Kutchera ohlásil zhoršeným sluchem, zrakem a špatnou rovnováhou, v jejímž důsledku téměř nemohl chodit. Umělec se o svých problémech rozpovídal v epizodě pořadu National Geographic s názvem Running Wild with Bear Grylls: The Challenge. S děsivou chorobou, která v závažnějších případech poškozuje orgány, a může dokonce způsobit smrt, zápolil Kutcher přibližně rok. Herec si uvědomuje, jaké měl štěstí, že se z choroby dostal, navíc si prý začal pořádně vážit každodenních maličkostí.

Autor: Tereza Brožová
Diskuse ke článku
.