Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tyto slavné ženy podstoupily potrat. Proč to udělaly? A jaké to pro ně mělo následky?

  • Slavné ženy, které podstoupily potrat
    9. srpna 2022 | 05:00

    Nedávno zvedlo ze židle nejednu americkou celebritu rozhodnutí zákonodárců, když po 50 letech zrušili právo na svobodný přístup k potratům. Proti kontroverznímu počinu vystoupila celá řada známých osobností. 

    Těchto šest žen má s potratem vlastní zkušenost a shodlo se, že šlo o nejbolestnější rozhodnutí jejich života. Které to jsou?

  • Uma Thurman

    Uma Thurman
    Autor: Zdroj: Profimedia

    V září 2021 publikovala Uma esej v The Washington Post, která podrobně popsala potrat, který podstoupila jako 15letá. Doufala, že ovlivní veřejné mínění kolem absurdního zákazu potratů v Texasu. "Právě jsem začínala svou kariéru a neměla prostředky na to, abych zajistila stabilní domov, a to ani pro sebe. Rozhodla jsem se, že těhotenstvím nemůžu projít, a s rodiči jsme se shodli, že ukončení těhotenství je správná volba. Zákrok byl bolestivý, ale vzala jsem si do hlavy, že si tu bolest zasloužím," svěřila se herečka. Dnes je trojnásobnou mámou.

    Video se připravuje ...
    Šok po novince s potraty: Amerikanista pro Blesk o kontroverzním rozhodnutí v USA • VIDEO: Markéta Volfová, Lukáš Červený

  • Toni Braxton

    Toni Braxton
    Autor: Zdroj: Facebook

    Ve svých pamětech Unbreak My Heart zpěvačka sdílela, že ve třiceti letech podstoupila potrat. "Najednou jsem stála před volbou, o které jsem si nikdy nemyslela, že ji budu muset udělat. Uprostřed svých velkých pochybností o potratu jsem nakonec učinila srdcervoucí rozhodnutí. Tolik viny a bolesti jsem už pak nikdy necítila," přiznala se maminka dvou dnes už dospělých synů.

  • Joan Collins

    Joan Collins
    Autor: Zdroj: Profimedia

    Herečka, kterou proslavil mimo jiné seriál Dynastie, a dnes už trojnásobná babička před rokem svěřila veřejnosti svou zkušenost s potratem. "V šestadvaceti jsem podstoupila potrat. Byla by to smrt mé kariéry. Samozřejmě jsem váhala, ale uvědomila jsem si, že pokud budu mít dítě, budu ho řádně vychovávat, moje kariéra tím skončí," řekla v epizodě seriálu Piers Morgan's Life Stories. Přitom ve třiceti, pouhé čtyři roky od potratu, otěhotněla podruhé. To už dala přednost mateřství...

  • Catherine Deneuve

    Catherine Deneuve
    Autor: Zdroj: Profimedia

    V roce 1971 podepsalo včetně známé herečky dalších 342 francouzských osobností otevřený dopis, který zněl: "Ve Francii každoročně podstoupí potrat jeden milion žen. Prohlašuji, že jsem jednou z nich. Prohlašuji, že jsem šla na potrat. Požadujeme otevřený přístup k antikoncepci; požadujeme otevřené potraty." Dopis byl napsán francouzskou spisovatelkou a významnou feministkou Simone de Beauvoir a podepsán stovkami žen včetně Deneuve, která je dnes pětinásobnou babičkou.

  • Nicki Minaj

    Nicki Minaj
    Autor: Zdroj: Profimedia

    Zpěvačka poprvé otěhotněla v pouhých šestnácti letech. "Otěhotnět jako teenager a rozhodnout se jít na potrat bylo nejtěžší věc, kterou jsem kdy prošla. Myslela jsem, že zemřu. Nebyla jsem připravená, neměla jsem dítěti co nabídnout. Ale ten potrat mě pronásleduje dodnes," řekla Nicki časopisu Rolling Stone v roce 2014. Dnes je maminkou ročního synka a říká, že rozhodnutí stát se matkou bylo to nejlepší v jejím životě.

  • Sharon Osbourne

    Sharon Osbourne
    Autor: Zdroj: Profimedia

    Manželka známého hudebníka svěřila svou zkušenost s potratem deníku Daily Mail v roce 2004. "Bylo mi sedmnáct, když jsem šla na potrat i se svou matkou, která mě doprovázela. Cítila jsem se zahanbeně, protože mě odsoudila. V čekárně bylo plno mladých dívek, všechny byly stejně vyděšené jako já. Jen jsme se na sebe mlčky dívaly a nevěděly, co nás čeká. Byl to hrozný zážitek," sdílela svou bolestnou zkušenost Sharon. V současné době se už těší na vnouče od své dcery Kelly, která čeká své první dítě.

     

Autor: Dita Mrázková
Diskuse ke článku
.