Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Porodila jsem do moře, protože jsem chtěla být svobodná, tvrdí matka čtyř dětí

3. června 2022 | 06:00

Josy Peukert (37) se zasloužila svým porodem do moře o pořádný rozruch. Na svých sociálních sítích nahrála video, díky němuž můžete být i vy svědkem toho, jak na svět a do vln moře na pláži v Nikaragui přišel její nejmladší syn Ocean.

Rozhodně je to poněkud netradiční způsob, jak přivést dítě na svět, ale v dnešní době se děje tolik šíleností, že zrovna tohle je vlastně něco, co by mě osobně vůbec nepohoršilo. Je to návrat ke kořenům, a jak se vyjádřili odborníci, během korony na svět bez asistence doktorů a v jiném prostředí než v nemocnici přišly spousty dětí.  

Josy a její manžel už přivedli na svět – s tímto novým přírůstkem – čtyři děti a jsou již ostřílení rodiče. Svérázná maminka měla špatné zkušenosti s porodem v nemocnici, a tudíž se rozhodla vyzkoušet jiné alternativy. Před tímto porodem rodila doma s asistentkou. „I ta byla nakonec navíc, a tak jsme se rozhodli, že pokud budou příznivé podmínky, budu rodit do moře,“ prohlásila maminka a dodala: „Podmínky byly skvělé, pětatřicet stupňů, takže miminko nemohlo prochladnout, vlny kopírovaly stahy dělohy a pomáhaly mi relaxovat. Byla jsem tam já a dar života!“

Celý porod proběhl vlastně už v únoru, ale než se video stalo virálním, uběhlo několik měsíců. Chlapeček je absolutně zdravý a neměl vůbec žádné komplikace – stejně jako matka. Porod probíhal bez asistence či přítomnosti odborníků, jedinými, kdo byli přítomni, byli matka a otec. Lidé se nejvíce pozastavují v diskusích právě nad tím, co by se stalo, kdyby ke komplikacím došlo, a také nad tím, jestli není mořská voda plná bakterií. Ale je přece dokázáno, že pobyt u moře a koupel v něm můžou pomoct vyřešit spoustu různých zdravotních problémů. 

Josy je původem Němka, hned po seznámení se s manželem odešla do Nikaraguy. Zde žije s celou svou početnou rodinou. Alternativní způsoby porodu s sebou určitě přináší mnohá rizika, ale ta jsou i u těch běžných porodů v nemocnici. Je-li tu možnost zvolit si svou cestu a nést veškerá rizika, nedělá člověk rozhodně nic nezákonného. Manžel s lavůrkem odchytil i placentu, již odnášely vlny, a odvezli si ji spolu s novorozencem domů.