Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Píšťalka z Básníků Eva Vejmělková přiznala: Dušan byl můj první muž!

11. září 2020 | 06:00

„Námět na film byl Evin nápad a vychází dost ze života,“ říká Dušan Rapoš, který včera oficiálně uvedl do kin svůj nejnovější film Ženská pomsta. Doprovázela ho jeho půvabná manželka Eva Vejmělková, známá jako Píšťalka z filmových Básníků.

„Na předpremiérách jsme viděli, že ti, co něco podobného ve svém životě zažili, to nevnímali úplně jako komedii, a ti, co to naštěstí ještě nezažili, se dost bavili. Tak doufám, že je to v osobním životě nikdy nepotká,“ říká o filmu Dušan Rapoš.

Film je příběhem podváděných manželek, které se spolčí, aby se svým mužům pomstily. Jednu z hlavních postav vytvořila Eva Vejmělková, která spolu se svým manželem je i autorkou scénáře. Vzhledem k tomu, že se vedle herectví věnuje psychoterapii, nabízí se otázka, zda si inspiraci nepřinesla z ordinace.

„Může se to tak jevit, ale kdybychom vykrádali příběhy mých pacientek, tak to nebude komedie, ale horor,“ brání se herečka, která nikdy neopustila rodnou hroudu a svoji psychologickou praxi má v Havířově, kde s manželem a dvěma dcerami žije.

„Do mojí ordinace chodí zástupci obou pohlaví. Je to půl na půl. Stěžují si muži na ženy, ženy na muže... Dělám párovou, rodinnou i individuální terapii, takže slyším různé zpovědi a stěžuje si opravdu každý na každého.“

Sama se nikdy žádnému muži nemstila, a to z celkem jednoduchého důvodu. „Vzhledem k tomu, že Dušan je můj první partner, tak nebyla příležitost.“  I Rapoš zná podobné situace jenom z vyprávění. „Pomstu od ženy jsem naštěstí nikdy žádnou nezažil, ani od hereček. Patřím k režisérům, kteří mají herce rádi, protože jsou to oni, kdo jdou s kůží na trh, a oni taky rozhodují o tom, jestli se film bude líbit, nebo ne. Naštěstí jsem s nimi vždycky vycházel dobře, takže žádné msty nenastaly a doufám, že ani nenastanou.“

I když to vypadá, že Vejmělková  točí výhradně se svým mužem, tvrdí, že se spolupráci s jiným režisérem nebrání. „Před léty jsem hrála u pana Magnuska ve filmu Kluci z hor, což byl moc pěkný příběh. Vždycky záleží na scénáři. Pokud se objeví nějaká pěkná role, nebudu se jí bránit, ale jinak si myslím, že už zůstanu u své psychologické praxe. Mám úžasnou práci, každý den se do ní těším. Herec pomáhá tím, že lidi baví, kdežto já jim můžu pomoct konkrétně. A když vidím tu zpětnou vazbu… Všichni moji klienti mě nabíjejí změnou, kterou na sobě udělají.“

Manželé mají dvě dcery. Rita začala studovat gymnázium a starší Tara medicínu v Praze. „Umění je baví, ale jsme moc rádi, že se rozhodly pro jinou profesi,“ tvrdí svorně oba.

 

Autor: Ivana Bachoríková