Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Oprah Winfrey: Ve 12 ji znásilnili, přišla o dítě, ale svého snu se nevzdala!

10. března 2021 | 06:00

Posledních pár dní doslova hýbe světem její interview se zavrženými členy královské rodiny Harrym a Meghan, ale Oprah se stala fenoménem ještě dávno před tím, než vyzpovídala tuhle dvojici. Její talk show Oprah Winfrey Show změnila televizní historii a nebylo člověka, který by se nechtěl stát jejím hostem. Herci, spisovatelé, politici, všichni si byli jistí, že je nezesměšní, nebude v rozhovoru hledat jejich slabá místa, ale že z nich dostane jen to nejlepší. Její život začínal na nule, teď vydělává dvě stě padesát korun za vteřinu, což je tři sta šedesát tisíc korun za den. Tak trochu to připomíná pohádku.

Oprah už překročila práh šedesátky, vypadá líp než kdy dřív a může být spokojená hlavně s tím, co dokázala. A nebylo toho málo. Její život skutečně připomíná americký sen. Ne každému se ale podaří to, co Oprah.

Narodila se 29. ledna 1954 v Mississippi v chudé rodině a vyrůstala u babičky. Později se přestěhovala za matkou do ghetta v Milwaukke, ale nebylo to šťastné rozhodnutí. Ve dvanácti ji poprvé znásilnili bratři, strýc a jejich kamarádi, ve čtrnácti to zopakovali a ona otěhotněla. Dítě zemřelo brzo po porodu. Bohužel, děti už pak nikdy mít nemohla. Soud ji svěřil do péče otce, a možná právě to bylo její štěstí.

Byla premiantkou a v devatenácti už moderovala

Byl sice tvrďák, ale chtěl, aby něco uměla, a nutil ji chodit do školy. Začala navštěvovat střední školu. Netrvalo dlouho a Oprah vyhrávala recitační soutěže. Časem měla vynikající prospěch a v devatenácti se dostala na univerzitu v Tennessee, kde si vybrala obor mediální komunikace. V devatenácti už moderovala večerní zprávy v místním rozhlase!

Její kariéra stoupala, a když jako první černošská moderátorka přečetla v televizi hlavní večerní zprávy, bylo to jasné. Vlastní talk show začala uvádět na přelomu 70. a 80. let a vysílala ji až do roku 2011! Byla opravdu velmi úspěšná, každý den se na ni dívaly miliony diváků po celém světě. Byla mimořádně empatická a její hosté se během povídání i rozplakali a ochotně vypovídali ze svých starostí. A nebyli to jen slavní hosté, ale i obyčejní Američané. V její blízkosti nikdy nikdo neměl pocit, že by se měl cítit trapně. Mnozí její show přirovnávali k jakési terapii.

Moderátorka i výborná herečka. Na co sáhne, to jí jde

Vedle moderování Oprah taky hrála – herecký talent projevila už jako dítě. To, že má skutečně talent, ostatně prokázala i ve filmu Purpurová barva. Byla za svůj výkon nominována na Oscara v kategorii herečka ve vedlejší roli. Za roli ve filmu Komorník získala v roce 2013 cenu BAFTA za nejlepší herečku ve vedlejší roli! Loni si zahrála ve fantasy snímku V pasti času.

Přestože v dětství zažila znásilnění, neměla problém navázat vztahy s muži. Se současným partnerem už žije přes dvacet let, společně s jejich psy. Nemá sice děti, ale za své dcery považuje všechny frekventantky své akademie Africa´s Winfrey Leadership Academy for Girls.

Oprah je vynikající ve všem, co dělá. Vedle toho, že moderuje a hraje, vydává také dva časopisy (O, The Oprah Magazine a O at Home), spolupracuje na knihách a momentálně chystá knížku o hubnutí. Právě hubnutí je její noční můra, celý život tloustne a hubne. Prošla si i drogovým obdobím a závislostí na jídle. Teď vypadá skvěle a zdá se, že už konečně ví, jak na to.

Klíčem k úspěchu je dělat to, co vás baví

Loni pronesla na předávání cen Zlatý glóbus plamennou řeč, která dojala všechny v sále. Hovořila mimo jiné i o sexuálním násilí a genderové nerovnoprávnosti, které se nevyskytují jen ve filmu, ale všude kolem nás. Mimo jiné zmínila největší lekce, které v životě dostala. Vždy věřte lidem, když říkají, kým jsou. Klíčem k úspěchu je dělat práci, která vás baví a která pochází z vaší duše. V životě dostanete to, na co máte kuráž se zeptat. A ta poslední zkušenost: každá negativní reakce může vyvolat pozitivní.

Video se připravuje ...
Na co se můžete těšit v novém čísle Blesk pro ženy? • VIDEO: ABL

 

 

Autor: aši