Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zůstanete spolu? Výsledky posledních výzkumů odhalily šest faktů, které vám napoví

  • 10. února 2019 | 06:00

    O lásce panují mezi lidmi nejrůznější mýty. Některé už odborníci odhalili a stále častěji přicházejí s novými informacemi o tom, co je podstatou šťastných vztahů. Jaké zajímavé studie týkající se lásky v nedávné době odborníci realizovali? A mohou předurčit spokojenost ve vztazích? Odborníci mají jasno! Šťastné páry spojuje těchto 7 věcí!

    Co se skutečně skrývá za spokojenými partnerskými vztahy? Co je spojuje a jaké kouzlo mají, že jim to klape? Možná tyto dvojice splnily těchto sedm předpokladů, ke kterým během několika uplynulých let došli odborníci na vztahy.

  • Všechno záleží na prvním polibku

    Autor: iStock

     

    Studie, kterou provedli odborníci na univerzitě v Oxfordu, ukázala, že první polibek může velmi efektivně naznačit, zda je případný partner pro vás vhodný, či nikoli. Průzkumu se zúčastnilo asi 900 dospělých lidí a ukázalo se, že líbání je výrazně důležitější pro ženy a také pro ty, kteří teprve toho pravého hledají. Líbání totiž pomáhá stanovit genetické vlastnosti protějšku, vedle toho je to cesta ke zvýšení vzrušení a iniciování sexu. A za třetí je to jedna z mnoha věcí, které udržují soulad mezi partnery.

     

  • Doba první sexuální zkušenosti předpovídá budoucí úspěšnost vztahu

    Autor: iStock

    Vědci z Texaské univerzity v Austinu dospěli k závěru, že ti, kteří získali první sexuální zkušenosti až po 19. roku života, mají vyšší pravděpodobnost, že navážou v budoucnu šťastnější romantické vztahy. Navíc je prý pravděpodobné, že se tak brzo nepoženou do manželství a obecně budou mít po celý život méně sexuálních partnerů. Ti, kteří měli první sex později, byli považováni za spolehlivější pro dlouhodobé vztahy. Experiment ukázal, že lépe řeší konflikty a taky více projevují partnerům lásku a náklonnost.

     

  • Sledování romantických filmů může zachránit manželství

    Autor: iStock

    Nová studie, kterou prováděli vědci před třemi lety, naznačuje, že riziko rozvodu se snižuje tehdy, když spolu manželé sledují romantické filmy a diskutují o nich. Po zhlédnutí těchto filmů prý mají partneři lepší pochopení pro to, co dělají správně nebo špatně, a vzájemně se mohou ovlivňovat. Vědci tedy mají jasno: dívejte se spolu na Lásku nebeskou, budete mít méně konfliktů a nedorozumění.

     

  • Fotografie milovaného člověka může zmenšit bolest

    Autor: iStock

    Je to tak. Dejte si na tapetu počítače fotku svého partnera nebo ji zarámujte na stůl a dívejte se na ni. Výzkumníci ze Stanfordské univerzity v Kalifornii zjistili, že při předložení fotografie milovaného člověka lidé hlásili v průměru o 40 procent menší bolest, než jaká byla ve skutečnosti. Totéž platí o držení se za ruce nebo dotýkání se. Studie zkoumala především ženy, které měly funkční vztahy nejméně půl roku. Co to znamená? Při lehké bolesti se místo pilulky na bolest dotkněte partnerovy ruky nebo se podívejte na jeho fotografii.

     

  • Ve funkčních vztazích je zapotřebí seberealizace

    Autor: iStock

    Odborníci z Northwestern University zkoumali hlavní důvody, které vedly k rozvodu. Výsledky ukázaly, že v moderních vztazích partneři očekávají vyšší psychické uspokojení, zatímco v minulosti chtěli naplnit hlavně potřebu bezpečí. Dnes je podstatou spokojeného vztahu především možnost aktivní seberealizace. K tomu je zapotřebí investovat do časových a psychologických zdrojů. Pokud tyhle prostředky chybí nebo jeden z partnerů nechce vynaložit dost úsilí, druhý partner je obvykle frustrován a dochází ke krizi.

     

     

  • Muži s vyšším IQ méně podvádějí své partnerky

    Autor: iStock

    Podle odborníků z univerzity v Saint-Louis existuje přímá úměra mezi nevěrou a IQ. Čím vyšší IQ u muže, tím nižší pravděpodobnost, že vás bude podvádět. Autoři analyzovali výsledky hlasování tisíce dospělých mužů, z nichž jasně vyplynulo, že chytřejší muži oceňují monogamii a sexuální exkluzivitu. Pokud jde o ženy a jejich inteligenci, ta prý na věrnost neměla žádný vliv.

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.