Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Režisérka Agnieszka Holland: Tahle země není pro staré ženy, říká o svém novém filmu

16. dubna 2017 | 06:00

Do kin míří nový film polské režisérky Agnieszky Holland (68), která vystudovala na pražské FAMU. Můžete si ji pamatovat díky třídílné minisérii Hořící keř. Film s názvem Přes kosti mrtvých se odehrává na česko-polských hranicích, a jak již název naznačuje, bude se hemžit mrtvolami.

„Náš film by mohl nést název: Tahle země není pro staré ženy. Svět, ve kterém žijeme a kde se tento příběh odehrává, je takovým místem. Hlavní postava je upřímná, vášnivá, štědrá, inteligentní, ale i šílená. Šílená vzteky, posedlá zvířaty a soucitem s lidmi na okraji společnosti. Překypuje rebelií a rozhořčením,“ říká k filmu jeho režisérka Agnieszka Holland, která film natočila na motivy knižního morálního thrilleru spisovatelky Olgy Tokarczuk.

Video se připravuje ...
Trailer k filmu Přes kosti mrtvých • VIDEO: CinemArt

Děj sledujeme prostřednictvím hlavní postavy, kterou je učitelka angličtiny v důchodu Janina Dušjeková. V malé osadě, kde hlavní hrdinka bydlí, se v krátké době stane několik nevysvětlitelných vražd. K vraždám se přidává masové vybíjení lesní zvěře. Vše se začíná objasňovat, klíčem se stává právě Janina Dušjeková. V jedné z hlavních rolí uvidíme také Miroslava Krobota. Film si z festivalu Berlinale odnesl stříbrnou sošku.