Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jan Šťastný ze Slunečné pije a stárne přímo před očima

9. července 2020 | 06:00

Dnešní doba přeje hlavně mladistvému vzhledu, a i když si to nechceme přiznat, vrásky nás rozhodně netěší. Snažíme se s přírodou bojovat, co to jen jde, abychom vypadali mladší. To se týká jak žen, tak mužů. Herec Jan Šťastný (54) ovšem zestárl až k nepoznání. Naštěstí jen kvůli roli v seriálu Slunečná.

V novém seriálu televize Prima Slunečná herce Jana Šťastného pozná málokdo. Kostymérky se na herci pěkně vyřádily, a kdo by si myslel, že z toho byl Šťastný nešťastný, spletl by se. Hodně si v podivínském a zašlém profesorovi libuje, a ve štábu už mu dokonce vymysleli přezdívku – nikdo mu neřekne jinak než „pan Huml“, kterého v legendárním seriálu Chalupáři ztvárnil Jiří Sovák.

Jaromír Kohout je hodně nešťastná existence. „Je to zpustlý alkoholik, původně vysokoškolský profesor, který zažil velkou tragédii a rezignoval na život,“ prozrazuje svůj seriálový úděl Jan Šťastný, který si hned při prvním přečtení scénáře začal lámat hlavu. „Jakmile jsem se dozvěděl, že budu hrát s protézou, byl jsem velmi zvědav, jak to kostyméři a lidé v rekvizitárně vyřeší. Nakonec se to udělalo velmi kulantně. Když chodím, tak to není vidět, takže nikdo neví, jestli mám protézu, nebo ne,“ prozrazuje seriálový profesor. O nohu přišel kvůli autonehodě.

„Protože musím kulhat, tak jsem si nechal zvýšit podrážku na botě, aby tělo správně pracovalo. Nemusel jsem se na to příliš soustředit a mohl se víc věnovat textu a hraní. Tím jsem si to ulehčil,“ přiznává Jan Šťastný a prozrazuje, že i takový podivín, jako je Kohout, bude mít v životě nakonec kousek štěstí. „Podrobně nevím, kam osud profesora zavane, možná k Róze, ale jak to přesně dopadne, netuším. Myslím si ale, že to jsou dva lidi na okraji společnosti, kteří se hledali, až se našli,“ usmívá se potutelně pod nalepenými vousy.

„Miluju na herectví to, že s pomocí maskérů můžete dosáhnout naprosté změny, a to se tady povedlo. Jsem rád, že jsem k nepoznání. Říkal jsem, že klidně v maskérně můžou přidat víc. Zkrátka Kohout po té autonehodě zamrzl v čase, má licousy z osmdesátých let – a proč ne? Pro mne je pak hraní daleko zábavnější, maska tomu hodně pomáhá,“ vysvětluje herec a těší se, co na to nakonec řeknou diváci.