Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Hanák z Ordinace: Alkoholik stejně jako čtvrtina mužů v Česku. Máte ho doma i vy?

Mudr. Petr Hanák, kterého hraje Petr Fiala, má s alkoholem velký problém.
1. prosince 2014 | 06:00

Doktor Hanák do toho už zase spadl. Je téměř pořád opilý, a zapomene dokonce i na návštěvu syna Filípka, kterého od Gábiny přivezla Simona. Ta když vidí, v jakém je Petr stavu, odmítne mu ho tam nechat. Alkoholikovi Hanákovi začíná být jasné, že po Andree a Gábině asi ztratí i syna. Bohužel ale nejde jen o smyšlený problém v seriálu. V Česku totiž na nemoci způsobené chronickým pitím alkoholu zemře podle statistik ročně asi 4000 mužů.

Smutnou pravdou je, že právě Češi se řadí mezi nadprůměrné pijáky. Podle statistik vypijí naši muži neuvěřitelných 18,6 litru čistého alkoholu za rok.

Alkohol jim zkrátka pomáhá "řešit" všechny jejich problémy. Sklenka něčeho "tvrdého" je vlastně takovým únikem z reality. Problém s alkoholem má v Česku 25 % mužů, což je alarmující číslo.

Opatrní by měli být zejména ti muži, kteří měli alkoholika ve své rodině. Ze statistik jasně vyplývá, že náchylnost k alkoholismu se téměř ze 40 % dědí, přičemž chlapci jsou alkoholismem rodičů ohroženi více než dívky. Pití je pro tyto lidi mnohem nebezpečnější, protože ve spojení s dalšími riziky upadají do závislosti mnohem rychleji.

Jak ale poznat, že máte doma chlapa, který má s alkoholem problém?

Příznaky závislosti:

- má alkohol vždy po ruce

- upřednostňuje ho před vámi, před rodinou, prací i přáteli

- hledá si záminky, proč musí jít do hospody

- pozorujete u něj změnu osobnosti – hádá se kvůli všemu, je agresivní, nebo s vámi naopak podstatně víc komunikuje, je přátelštější

Podle odborníka na slovo vzatého, psychiatra Karla Nešpora, má pijácká "kariéra" čtyři jakési vývojové fáze a každá z nich se projevuje několika typickými příznaky.

Počáteční stadium

Piják poznal účinek alkoholu jako drogy. Má potřebu zvyšovat dávky alkoholu, aby se dostavily pocity dobré nálady. Alkohol mu „dává, ale nebere“.

Varovné stadium – častá podnapilost a opilost

Nikdo (ani piják, ani okolí) neodhadují nebezpečnost častého pití. Opilost se však vyskytuje znovu a znovu. Pije častěji, přechází od méně koncentrovaných alkoholických nápojů (pivo a víno) k lihovinám.

Zatím nemá okénka. Kdyby piják pil o samotě, byl by nápadný. To si uvědomuje. Hledá společníky, se kterými pije a které v budoucnu pravděpodobně označí jako „špatnou společnost“, která ho k pití přivedla.

Rozhodné stadium

Roste tolerance, jsou zde typická okénka (tím se odlišuje od předchozího stadia). Alkohol se dostává z periferie pozornosti do centra. Závislý přestává ovládat alkohol, alkohol již ovládá jeho. Znovu a znovu slibuje sobě a svým blízkým (nejčastěji další den po tom, co byl opilý), že již pít nebude, a toto permanentně porušuje. Pokud však po delší dobu abstinuje, získá dojem, že pití ovládá.

Toto stadium může trvat týdny nebo měsíce. Závislý si neuvědomuje, že vlivem častých a opakovaných dávek alkoholu se dostal jeho nervový systém do situace podobné té, kdy může škrtnutím zápalky vybuchnout celé skladiště trhavin. Pokud bude v tomto stadiu dále pít, jeho hranice se ztratí a už nepřestane.

Konečné stadium

Mění se tolerance na alkohol – k dosažení opilosti potřebuje větší množství alkoholu, frekvence stavů opilosti roste. Opíjí se "do němoty" i při nevhodné příležitosti (pohřeb, posezení s rodinou). Pije i několik dní v kuse – tzv. tahy. Pije již od rána. Dostavuje se debakl: BEZ ALKOHOLU TO NEJDE A S ALKOHOLEM TAKÉ NE.

Tím se uzavírá kruh a může zde pomoci jen psychiatr v protialkoholní léčebně nebo ambulantní středisko pro alkoholismus a toxikomanii. V tomto stadiu jsou také typické alkoholické psychózy (např. delirium tremens, Korsakovova psychóza atd.).