Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tereza Ramba prozradila detaily ze zákulisí seriálu Docent. Kdo se nejvíc hádal a co už nemůže kvůli natáčení ani cítit?

27. ledna 2023 | 06:00

Na začátku února se můžete těšit na novou kriminální minisérii od režiséra Jiřího Stracha (49), kterou bude vysílat Česká televize. Hlavní dvojici budou tvořit Tereza Ramba (33) a Ivan Trojan (58) a tahle zprvu nesourodá dvojice nakonec najde klíč k rozluštění několika dosud neobjasněných zločinů. Třídílný Docent tak přinese napětí i svérázný humor. Co všechno se dělo v zákulisí, poodhalila herečka v krátkém rozhovoru.

Jiří Strach si vás v roce 2009 vybral pro postavu dcery Ivana Trojana v kriminálce Ďáblova lest. Po čtrnácti letech hrajete v jeho Docentovi kriminalistku, která s vyšetřovatelem-teoretikem Ivanem Trojanem tvoří nesourodou dvojici. Na policejního kolegu je vaše kapitánka Fousová hubatá a docela ostrá. Byl to velký protiúkol?

Nebyl, jenom doufám, že v příštích letech nebudu hrát Ivanovi matku a pak babičku. Ale s rolí v Docentovi jsem neměla problém, šlo to vlastně dobře. Máme se s Ivanem rádi a dlouho jsme se neviděli, takže tohle setkání před kamerou bylo moc příjemné. Konec natáčení jsem takřka obrečela.

Jaká je tedy vaše kriminalistka v Docentovi?

Docent Ivana Trojana je pedant a moje postava, pro kontrast, je rozmazlená bordelářka. Je to trochu holka lempl. Kamkoliv přijde, tak v první řadě všechno rozkope, všechny postřílí a až pak se ptá. To se mi hrálo dobře.

VIDEO: Herečka Tereza Ramba v pořadu Prostor X.

Video se připravuje ...
Herečka Tereza Ramba v pořadu Prostor X • VIDEO: Reflex.cz

Jak podrobný popis jste dostala ke své postavě?

V podstatě žádný, všechno jsme tvořili na place. Bylo to úžasné, mám ráda práci s Jiřím Strachem. Opravdu hodně ráda.

Co jste o rozhodnutích a motivacích své postavy chtěla od režiséra vysvětlit, objasnit nejpodrobněji?

Rozebírali jsme každou situaci, motivaci, posun. S Jiřím i s Ivanem. Tihle dva jsou dohromady komplikovaná a velice zábavná dvojice. Asi by nikdo neřekl, že se dost hádají. Hlavně tedy kvůli sportu.

Máte v Docentovi hodně scén, ve kterých musíte používat zbraň, i když je vaše postava poněkud impulzivní?

S Jiřím jsme pochopili hned na začátku natáčení, když mi dal zbraň do ruky, že to je opravdu směšné. Že se zbraní v ruce nejsem autentická. Říkal mi, ať ji raději moc nepoužívám. Chtěla jsem tyto scény dělat podle sebe. Abych byla přesnější, tak tedy hlavně podle toho, jak to znám z amerických filmů. A Jiří mi to odsouhlasil s tím, že se to k té mojí postavě vlastně hodí. Takže v Docentovi používám zbraň po svém a vypadá to směšně, ale je to tak schválně.

Podívejte se na fotky z natáčení seriálu Docent:

Vaše hrdinka se neobejde bez žvýkaček. Jakou příchuť máte nejoblíbenější a kolik balíčků vám museli rekvizitáři během natáčení připravit?

Vyžvýkala jsem asi tisíc balení růžových melounových žvýkaček a nebudu vám lhát, že už je nechci nikdy vidět.

Minisérie Docent, to je vaše druhé pracovní setkání s Jiřím Strachem. Opakovaně jste už natáčela také třeba s Janem Hřebejkem, Viktorem Taušem, Karlem Janákem či Janem Svěrákem. Co mají tito filmaři společného a co je na každém z nich jedinečné?

Jsou to géniové, jen každý jinak. Vážím si každého krásného scénáře, který ke mně přijde. Co tyto muže spojuje, je fakt, že jsou skvělými parťáky a je s nimi sranda. A to je v průběhu natáčení to nejzásadnější.

Video se připravuje ...